O sansa la viata pentru copiii nascuti prematur

Copiii nascuti prematur prezinta cel mai ridicat risc de infectie severa cu virusul sincitial respirator care poate duce la deces. Programul de imunizare cu anticorpi monoclonali vine in sprijinul acestor copii, previnind toate complicatiile pe care ei le pot dezvolta din cauza infectiei.
Potrivit dr. Gabriela Olariu, medic primar pediatrie, sefa sectie neonatologie de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Timisoara, "virusul sincitial respirator (VSR) este cauza principala a infectiilor de tract respirator inferior la majoritatea copiilor in primul an de viata. VSR are un caracter sezonier marcat, incidenta maxima a infectiei inregistrandu-se in perioada octombrie - martie a fiecarui an. La copiii cu stare buna de sanatate, aceasta infectie nu se agraveaza, de obicei se vindeca rapid si nu determina sechele pulmonare. Copiii nascuti prematur (cei care au sub 35 de saptamani) sau cei cu afectiuni cronice (pulmonara sau cardiaca) pot suferi o infectie mai severa care necesita spitalizare, duce la sechele sau chiar la deces".


Categoriile de nou-nascuti cu risc inalt de infectie severa pentru virusul sincitial respirator

Potrivit specialistului, categoriile de copii care prezinta un risc ridicat de infectie severa cu VSR sunt:

  • nou-nascutii prematuri, in special cei externati la domiciliu, la debutul sau in cursul sezonului de virus sincitial respirator;
  • nou-nascutii cu boli congenitale cardiace (cele cu debit pulmonar foarte ridicat) in special inainte si dupa o interventie chirurgicala corectoare;
  • nou-nascutii cu boli pulmonare cronice cum ar fi fibroza chistica, displazia bronho-pulmonara sau hernia diafragmatica operata;
  • nou-nascutii cu boli neuro-vasculare;
  • nou-nascutii cu imunodeficiente primare sau secundare sau cei ce primesc un tratament imunosupresor.

La aceste grupe se mai adauga si asocierea cu factorii individuali sociali sau epidemiologici care pot creste suplimentar riscul infectiei severe cu VSR.
Acesti factori suplimentari sunt reprezentati de expunerea la fumul de tigara sau la medii contagioase (crese, hipermarketuri, sali de asteptare, perechi de copii, impartirea camerei cu un frate mai mare), care determina cresterea riscului pentru boala. In acest sens este extrem de important sa se insiste asupra:

  • spalatului pe maini, in perioadele de risc crescut pentru infectie;
  • scaderii contactului cu fratii care merg la gradinita sau la scoala;
  • evitarii contactului cu persoane care sufera de guturai.

"In cazul in care un pacient cu infectie VSR este internat in spital, ne amintim faptul ca virusul este prezent in secretiile respiratorii timp de 6-7 zile si ca supravietuieste 7 ore pe anumite suprafete si 1-2 ore in materialele textile. VSR-ul se transmite mai degraba prin contact decat prin secretii respiratorii si este bine cunoscut faptul ca mentinerea unei distante de 2 metri poate oferi protectie suplimentara", adauga dr. Gabriela Olariu.


Care sunt cauzele prematuritatii?

Exista mai multe cauze care duc la nasterea prematura, precum: malformatiile uterului, unele cazuri de sterilitate tratata, conditia sociala economica precara, varsta prea mica sau prea mare a mamei etc. La noi inca mai sunt femei care se prezinta prima data la medic in momentul in care nasc. Nemonitorizarea sarcinii si, implicit, netratarea anumitor infectii specifice, cresc riscul ca femeia sa nasca prematur. Potrivit prof. dr. Maria Stamatin, sefa sectiei de neonatologie de la maternitatea Cuza Voda din Iasi, la nivel national, media prematuritatii este de 8 - 9%, iar in zonele sarace din Moldova ajunge la 14 - 15%.


In Ardeal se inregistreaza 9 - 10%, iar in Bucuresti 12,5 - 14%. Cifrele de la noi sunt foarte mari, chiar si in comparatie cu Moldova de dincolo de Prut, unde prematuritatea este de doar 3,5 - 5% pentru ca sarcina este foarte bine urmarita, iar gravidele sunt luate in evidenta inca din primul trimestru. La noi, cu cat este mai indepartata localitatea de centrul judetului, cu atat creste si acest risc pentru ca multe femei nu au posibilitatea sa mearga la doctor nici in timpul sarcinii si nici dupa nasterea copilului.


Ce inseamna imunizarea?

"Epidemia de infectii cu VSR debuteaza in fiecare an in luna noiembrie, atinge un varf in perioada decembrie-ianuarie si scade rapid in luna februarie-martie. Afectiunea este mai frecventa decat gripa", ne spune dr. Olariu. Din fericire profilaxia pentru VSR a ajuns si in Romania. In perioada octombrie - martie se va desfasura acest program de profilaxie care consta in administrarea unor anticorpi monoclonali umanizati, compusi din secvente de anticorpi umani (95%) si secvente de anticorpi de rozatoare (5%). Acestia au o activitate puternica de neutralizare si inhibare a fuziunii, atat impotriva tulpinilor de VSR subtipul A, cat si subtipul B. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu este vorba de o imunizare activa ca la vaccin, ci de una pasiva. Practic, le administram copiilor anticorpi si nu microbi. Parintii trebuie sa-si dea acordul pentru aceasta imunizare si pana acum nu am intalnit persoane reticente. Medicamentul salveaza viata nou-nascutului si pana in prezent s-a dovedit foarte eficient in toate cazurile", adauga dr.
Gabriela Olariu.

Medicamentul este indicat pentru prevenirea bolilor severe ale tractului respirator inferior care necesita spitalizare, determinate de virusul sincitial respirator, la copii cu risc crescut de imbolnavire cu VSR:

  • copii nascuti la 35 de saptamani de gestatie sau mai putin si cei cu varsta mai mica de 6 luni la inceputul sezonului de imbolnavire cu VSR;
  • copii cu varsta mai mica de 2 ani si care au necesitat tratament pentru displazie bronhopulmonara in ultimele 6 luni;
  • copii cu varsta mai mica de 2 ani si cu boli cardiace congenitale semnificative din punct de vedere hemodinamic.

In mod normal se fac 5 doze, dar au fost si cazuri in care s-au administrat doar 2 sau 3 doze pentru ca se termina perioada de sezon, iar rezultatele au fost la fel de bune. "Unii copii dezvolta aceste infectii si in al doilea an de viata. De aceea este bine sa fie imunizat si la aceasta varsta", ne spune prof. dr. Maria Stamatin.


Campania de imunizare va incepe in luna octombrie

Campania de imunizare pentru aceasta afectiune a inceput in iarna lui 2008-2009 in cateva maternitati din Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Cluj. Pentru anul 2009-2010 Ministerul Sanatatii continua campania de imunizare impotriva acestei infectii in aceste maternitati regionale de grad III (asigura asistenta medicala pentru cazurile cele mai grave din regiunea lor, au cei mai multi prematuri supravietuitori sub 32 saptamani varsta de gestatie). Aceste maternitati sunt: Maternitatea Polizu Bucuresti, Maternitatea "Panait Sarbu" Bucuresti, Maternitatea Cantacuzino Bucuresti, Spitalul Universitar Bucuresti, Maternitatea Cuza Voda Iasi, Maternitatea Spitalul Judetean Targu Mures, Maternitatea Spitalul Clinic "Dr.
Dumitru Popescu" Timisoara, Maternitatea Cluj-Napoca, Maternitatea Constanta, Maternitatea Craiova.

Cazurile eligibile pentru administare vor fi alese de catre specialisti neonatologi din fiecare unitate medicala, care dupa consimtamantul informat al parintilor vor imunza copiii in perioada octombrie 2009 - martie 2010. Administrarea se face gratuit, lunar la nivelul maternitatii unde s-a nascut copilul.

"Nu este vorba de un program de vaccinare, ci de o forma de tratament pentru acesti copii. El face parte din terapia complexa de care are nevoie un copil care s-a nascut prematur. Medicamentul trebuie administrat pe toata perioada sezonului", ne spune si Prof. dr. Gabriela Zaharie, sefa sectiei de neonatologie de la Spitalul Judetean Cluj-Napoca.

Anul trecut s-au nascut 9.800 de copii sub 35 de saptamani. In prezent, 4.000 au nevoie de imunizare, dar din pacate foarte putini ajung sa beneficieze de ea. Pentru ca banii ajung pentru mult mai putini copii decat este nevoie, iar selectia lor este foarte severa. Daca ar trebui cumparat, costurile pentru acest tratament ar ajunge la 2.500 - 3.000 de euro pentru un copil.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod