Febra după vaccin, la copii

Când trebuie să te îngrijorezi?

Febra este o componentă normală a răspunsului organismului la infecţii şi are un efect benefic: scurtează boala şi reduce riscul de complicaţii. Când trebuie să te îngrijorezi?
 
Orice temperatură care depăşeşte 38,5°C poate să fie cauză de complicaţii, cum ar fi deshidratare, convulsii, agitaţie şi trebuie să iei măsuri. Absenţa febrei în cursul unei infecţii dovedite ne spune că organismul nu are suficiente mecanisme de apărare şi febra poate să aibă o evoluţie severă.

Febra după vaccin: Febra creşte eficienţa vaccinului


O stare febrilă după administrarea unui vaccin creşte efectul protector al vaccinului. Unii copii nu fac febră după vaccin, dar s-a constatat că formează anticorpi.
De regulă, febra trebuie să fie de durată scurtă (1-3 zile) şi fără complicaţii. Temperatura va fi măsurată în seara zilei vaccinării, apoi dimineaţa şi seara în ziua a doua şi a treia; foarte rar febra are o durată mai mare.

Există frica de convulsii febrile mai ales la sugari şi copii mici care au avut anterior convulsii febrile. Unele studii au demonstrat că apariţia convulsiei nu se corelează cu valoarea febrei, convulsia apărând în perioada de creştere a febrei. Medicamentele antipiretice (care combat febra) nu sunt eficiente în prevenirea convulsiilor febrile la copiii care au mai prezentat aceste simptome.
Ei au nevoie de un medicament anticonvulsivant.

De reţinut! Situaţii care impun prezentarea la medic: febră înaltă şi simptome generale ca iritabilitate, scăderea sau pierderea poftei de mâncare, sete, simptome digestive (vărsături, scaune diareice).


Febra după vaccin: Vaccinurile se administrează la copii sănătoşi


Şi numai la recomandarea unui medic. Toţi copiii vaccinaţi trebuie:
  • supravegheaţi pentru a depista apariţia febrei
  • să fie bine hidrataţi
  • să nu stea în camere supraîncălzite şi să nu fie îmbrăcaţi gros
  • se evită expunerea la riscul de îmbolnăviri acute
  • dacă pofta de mâncare este mai redusă, nu trebuie să-i alimentezi forţat, dar se asigură aportul de lichide corespunzător vârstei, tinând cont de sfatul medicului.

La copiii care nu au risc cunoscut de convulsii febrile se va administra un antitermic la febră mai mare de 38,5° în doza stabilită de medic.
La copilul cu risc cunoscut de convulsii febrile se administrează antitermic la valori mai mici ale febrei (paracetamolul fiind recomandat ca antitermic de primă intenţie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Academia Americană de Pediatrie începând cu vârsta de 2 luni) şi o protecţie cu medicament anticonvulsivant câteva zile. Medicul curant stabileşte riscurile copilului şi măsurile preventive necesare.

Material realizat de Prof. Dr. Stela Goţia, medic primar alergologie şi imunologie clinică, Societatea Medicina Copilului
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Imola pe 24 Feb 2014, 15:50
    Copiii nevaccinati sunt mult mai sanatosi

    In primul rand, o mama trebuie sa se documenteze foarte bine in privinta vaccinarilor copiilor..De ce? va recomand situl urmator, http://trezestetesaumori.info/trezeste-te-sau-mori/843-copiii-nevaccinati-sunt-mai-sanatosi.html

    0
    0

  • Marcel pe 11 Feb 2012, 15:01
    dupa vaccin

    I-am facut baiatului meu vaccinul de la 4 ani. Stiam ca dupa vaccin, apare febra si starea de agitatie. Dar in plus la el a mai aparut si tusea(uscata). Este normal? Ce ziceti? Ce ar trebui sa fac?

    5
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod