Logopedul: doctorul copilului peltic

"Lica nu stia sa zica/ Lau latusca lamulica...". Ti se pare cunoscut? Sunt numai doua din versurile care strabat stangaci dincolo de cabinetul logopedului. Unii copii gasesc dificil sa pronunte anumite sunete sau cuvinte si tocmai in asta consta rolul doctorului logoped: in a trata si corecta defectele de pronuntie si de emisiune vocala.

Ce trateaza logopedul?

Problemele de articulare. Daca un copil intampina greutati in pronuntia anumitor sunete sau cuvinte, acest lucru se numeste o afectiune de articulare. "Rata" ar putea sa fie pronuntat "lata" sau "rac" sa semene cu "lac". Daca ai un copil sasait, se poate spune, la fel, ca are o problema de articulare.

Probleme cu fluenta. Daca micutul tau repeta anumite cuvinte, iar altele i se par greu de pronuntat, poate sa aiba o problema de fluenta. De exemplu, unui copil poate sa i se pare greu sa pronunte "sticlete" si va spune "st-st-st-sticlete". Denumirea populara a acestei afectiuni este "balbaiala".

Afectiuni de rezonanta.

S-ar putea ca micutul tau sa aiba o astfel de problema daca incepe o propozitie tare si clar, dar pe masura ce se apropie de sfarsitul ei, s-ar putea sa inceapa sa mormaie, parintilor fiindu-le greu sa inteleaga ce zice. Uneori, copiii cu astfel de afectiuni vorbesc ca si cum ar vorbi pe nas sau ca si cum ar fi raciti.

Probleme de limba. Un copil care intampina greutati in intelegerea spuselor celor mari sau nu poate sa puna cuvintele cap la cap poate suferi de o astfel de afectiune.


Cine are nevoie de logoped?

Multi dintre noi am fost macar o data la logoped in perioada copilariei. Nu este neaparat nevoie sa suferi de o anumita afectiune, ci este o modalitate excelenta de a invata sa pronunti mai clar cuvintele.
Insa, exista copii cu anumite afectiuni care ar trebui sa se prezinte la logoped:

  • copiii cu dificultati de auz;
  • copiii care prezinta muschi slabiti in jurul gurii;
  • copiii suferinzi de autism;
  • copiii cu afectiuni repiratorii;
  • copiii cu probleme in inghitire;
  • copiii suferinzi de boala numita popular "bot de iepure".


Cum e vizita la logoped?

La prima vizita, copilul va fi testat, ca doctorul sa vada ce problema are. Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped in functie de ce problema a observat parintele ca are micutul.

Tratamentul consta in probe practice. Daca micutul are probleme cu articularea sau cu fluenta, terapistul ii va arata copilului cum se pronunta corect sunetele si apoi ii va cere sa il imite.
Acest lucru inseamna sa imite modul in care se misca buzele, gura si limba in timpul pronuntiei.

In cabinetul logopedului se afla oglinzi, pentru ca micutul sa se uite la propriile miscari. Pentru a face terapia mai placuta si in functie si de varsta copilului, logopedul va folosi diferite jocuri, imagini, forme, etc. De multe ori, pentru ca micutul sa invete mai repede si mai eficient cum sa-si miste buzele si limba in timpul pronuntiei, va fi ajutat cu creioane tinute in gura sau va fi invatat sa fac diferite exercitii cu limba. Iti aduci aminte cand erai mic si te jucai cu limba de-a jgheabul?


Cat dureaza terapia?

Depinde de cat de grava este problema.
Se prea poate ca micutul sa se duca la logoped o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori. Tratamentul poate dura cateva saptamani, cateva luni sau chiar ani intregi.

Daca micutul are o problema de pronuntie, cel mai bun tratament este practica, practica si iar practica. Determina-l pe micut sa repete si acasa ce a invatat la logoped. Ar fi bine sa exersezi cu el in oglinda cateva minute inainte de culcare.

 

 

Comentariile 1-50 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei Tudor pe 3 Apr 2014, 12:52
    Problema la pronuntia literei R

    Buna ziua am o problema am 17 ani si nu pot pronunta litera R in loc de R zic a^ si toti prieteni se rad de mine astept un raspuns multumesc anticipat

    0
    0

  • Felicia pe 12 Nov 2012, 16:16
    logopedie

    spunea cineva ca balbaiala nu se vindeca..total eronat! ai auzit de un logoped???

    0
    0

  • cristina pe 1 Oct 2012, 11:54
    Sunt logoped in Bucuresti

    Ma numesc Cristina. Am o experienta de 13 ani in lucurul cu copiii cu tulburari de limbaj - normali, cu deficiente mintale si sindrom down. Pentru diagnosticari, evaluari si programe de interventie personalizata ma puteti contacta la tel. 0727041289. Email : grigore.cristina75@yahoo.com

    0
    0

  • Trofin Alina pe 13 Aug 2012, 19:43
    Sunt logoped in Constanta

    Buna ziua! Sunt psiholog-logoped din Constanta. Ofer servicii de diagnosticare si corectare a tulburarilor de limbaj. Va stau la dispozitie pentru orice informatie legata de problemele de vorbire sau legata de terapiile de recuperare specifice persoanelor cu autism, ADHD, sindrom Down. Ma puteti contacta pe email alinamirela_trofin@yahoo.com. O zi frumoasa tuturor!

    0
    0

  • manescu ctn. pe 8 Mar 2012, 19:28
    am nevoe de logoped

    AM UN BAIETEL DE 7 ANI SI NU AM UN DIAGNOSTIC DAR CRED CA E AUTIST,SCOATE DOAR SNETE NE ARTICULATE. CINE MA POATE AJUTA. STAM IN SECTOR 1 BUC. ZONA BUC.NOI. TEL.0767182280

    0
    0

  • luminita pe 28 Feb 2012, 22:03
    Caut medic logoped.

    Va rog si pe mine sa ma ajutati daca cumva cunoasteti sau stiti vreun medic logoped din valea jiului (lupeni) , sau sa ma ajutati cu un numar de telefon. Va multumesc mult.

    3
    1

  • getaborza pe 24 Feb 2012, 13:49
    ofer servicii de logopedie

    Psiholog - logoped Bucuresti, sector 4, experienta de peste 25 ani in domeniu.Ofer servicii specializate de diagnosticare si corectare a tulburarilor de limbaj. Daca va pot fi de folos, in prevenirea si/sau inlaturarea problemelor aparute pe parcursul dezvoltarii copilului dumneavoastra nu ezitati sa ma contactati la adresa: geor.borza@gmail.com

    0
    0

  • Maria pe 16 Nov 2011, 00:37
    Sunt psiholog clinician - logoped

    Psiholog - logoped cu atestat in psihologie clinica - Bucuresti, experienta 5 ani in domeniu.Ofer servicii specializate de diagnosticare si corectare a tulburarilor de limbaj. Daca va pot fi de folos, in prevenirea si/sau inlaturarea problemelor aparute pe parcursul dezvoltarii copilului dumneavoastra nu ezitati sa ma contactati la nr. de telefon: 0761429546.

    0
    2

  • stanciu liliana ioana pe 24 Iul 2011, 09:13
    logopedie

    sunt logoped in constanta str.i.ghe.duca 49. 0742087134 0728630929 vezi.hipoacuzici-constanta.ro

    1
    0

  • Ramona pe 21 Mar 2011, 22:08
    Pronuntia corecta

    Fiul meu de 7 ani pronunta grupul de litere ti(tzi) - ci.Care e pozitia corecta a limbii pt a pronunta corect Ti(tzi)?Multumesc!

    0
    0

  • CRISTINA pe 19 Feb 2011, 15:10
    sunt logoped

    Buna ziua. Ma numesc Cristina. Sunt logoped in Bucuresti. Va pot sta la dispozitie cu orice fel de informatii despre tulburarile de limbaj si alte probleme de logopedie. Pot fi gasita la tel. 0765468275 sau adresa de mail : garcia_marquez2000@yahoo.co.uk.

    2
    0

  • elena pe 21 Sep 2010, 18:09
    buna

    Am 19ani si nu pot pronunta literele "sz" si "sh", si in timp ce vorbesc ma incomodez fata de colegi si cei din jur. spuneti-m,i va rog mult, ce sa fac? negrudana18@yahoo.com

    0
    0

  • Anghel Elisabeta Elena pe 21 Mai 2010, 14:21
    sunt logoped

    Sunt logoped in sectorul 6 si lucrez la o sc. speciala, dar si in particular de peste 4 ani am realizari si am recuperat pana acum cativa copii. Pemtru mai multe detalii va rog intrati pe www.anghelelisabetaelena.webs.com.

    2
    0

  • ce pot face? pe 21 Oct 2009, 16:33
    balbait

    am 21 ani si nu stiu ce pot face sa scap de balbaiala.cand merg la banca, cand stau la rand la un magazin si in minte imi persista ideea ca...ce trebuie sa cer sau ce sa spun... pur si simplu ma balbai, sau daca am de spus ceva in fata unui grup de oameni la fel.. ma balbai. cum as putea scapa de balbaiala? am incercat metoda cu creinul in gura...nu ma ajutat de loc.daca ma puteti ajuta. acesta e mail-ul meu:A_M_gaby18@yahoo.com

    1
    1

  • Elvin pe 14 Oct 2009, 15:54
    Sunt rarait

    sunt rarait si am nevoie de niste exercitii pt a corecta aceastca deformalitate, gravitatea- multi cunoscuti ziceau ca nu e chiar atat de grav, il pronuntz cumva dar nu vibreaza, iar vibratzia o pot face separat dar nu pot ajunge la stadiul incat sa mi-o includ in vorbire(vocea mea initiala) va rog dati-mi mail: elvinet07@yahoo.com

    0
    0

  • Cristina pe 21 Sep 2009, 23:26
    ma puteti ajuta?va rog,

    nu pot pronunta litera "r".....am 16 ani si toti rade de limbajul meu. Aveti vre-un sfat in care sa pot pronunta bine litera "r"?Va rog sa-mi scrieti pe adresa mea de e-mail: krystyna_cyo@yahoo.com .Va multumesc din suflet!

    0
    0

  • Cristina pe 21 Sep 2009, 19:43
    ma puteti ajuta?va rog,

    sunt raraita,...am 15 ani, la scoala aproape toti rad de mine pentru ca vorbesc asa....ce pot sa fac ca sa pronunt cat de cat mai bine?Va rog sa-mi scrieti pe adresa de email: krystyna_cyo@yahoo.com. Va multumesc!

    0
    0

  • bubu pe 5 Sep 2009, 18:13
    ajutor

    nu pot zice litera r..ce as putea face?va rog spuneti-mi la e-mailul yo_smecherul_tedy@yahoo.com Va multumesc!

    0
    0

  • marian pe 27 Aug 2009, 23:40
    ajutati-ma cu un sfat

    va rog ajutati'ma cun sfat,ma balabai din clasa a 4-a,acum sunt la facultate,nu stiu ce sa mai fac ca sa scap de balbaiala...am fost la logoped,dar degeaba,sunt foarte stresat din cauza aceasta,as dori sa vb si eu ca un om normal,sa imi pot exprima si eu un punct de vedere in fata celorlalti,sa port o discutie libera fara sa ma balbai.Ma puteti ajuta,orice sfat e bun venit. daca da,las idul meu de mess..piticu_butch.Multumesc anticipat

    0
    0

  • ruxandra pe 11 Aug 2009, 16:21
    logoped in sectorul 6

    Buna ziua ! Sunt logoped , lucrez cu prescolari atat in cadrul gradinitelor cat si particular la cabinet.Fiecarui copil i se face o evaluare initiala si un program de lucru personalizat. Pentru orice problema, ma puteti contacta : ionruxandra@ymail.com

    2
    0

  • elena pe 28 Iul 2009, 11:56
    logopedie

    am si eu o fetita de 8 ani si este diagnosticata cu boala;hipoacuzie bilaterala profunda are proteze auditive si merg la logoped de 1an si se cunoaste dar depinde de logoped ;;elena suceava

    0
    0

  • sabina pe 17 Iul 2009, 21:31
    am nevoie de un logoped in jud neamt

    am 15 ani iar de la varsta de 8 ani vorbesc balbait.uneori imi este frica sa vorbesc deoarece ma gandesc sa nu rada de mine oamenii din jur.cel mai grav este ca acum am trecut in clasa a9a si voi avea noi colegi care desigur vor rade de felul cum vorbesc.uneori ma poticnesc si parca nu pot sa scot cuvantul din gura. cel mai greu imi este cand trebuie sa citesc la scoala si ma gandesc la faptul ca colegii ma vor auzi.ma simt singura pentruca nu prea vorbesc cu multa lume de frica sa nu afle ca vorbesc asa. imi doresc sa pot vorbi ca toti oamenii. va rog ajutati-ma . contactatima pe adresa acesta :mika_pussykt acesta este adresa mea de yahoo.

    0
    0

  • mihai18 pe 15 Iul 2009, 12:48
    balbism

    Si eu sunt balbait,prostiile de genu'creion sub limba sau alte metode mecanice,sunt egale cu zero,o spun pentru ca stiu din proprie experienta,ceilalti care vb normal nu au nici cea mai vaga idee despre aceasta boala sau fenomen,ei cred chair ca noua ne place si ca vrem sa parem simpatici sau amuzanti adevarul e ca de fapt noi traim o adevarata drama a comunicarii.balbaiala nu se vindeca cu medicamente,iar daca vreodata veti,sau vom scapa de ea insemna ca ea e doar ''amortita '' undeva in capul nostru,si nici decum tratata sau eliminata,poate revenii oricand.Depinde de numai de psihicul tau,de cat de mult iti poti controla tu emotiile,dupa parerea mea trebuie lucrat la increderea de sine,fiindca daca ai incredere in tine nu mai nici emotii si poti fi relaxat.Cum spunea cineva mai sus,sau poate sa ai o minte foarte proasta si sa crezi in efectul placebo,AVETI INCREDERE IN VOI SI NU VA LASATI NICIODATA INTIMIDATI,NICI UN OM NU E MAI PRESUS CA VOI!

    1
    0

  • pearl cris pe 14 Mai 2009, 17:18
    suficient

    pe intelesul tuturor. felicitari!

    0
    0

  • stefan pe 1 Mai 2009, 23:59
    vreau sa scap de rarait

    v rog mult sa ma ajutati sami dati un sfat cum pot pronunta bn pe "r" astept mesaju de la voi pe mail stefan012005@yahoo.com

    1
    0

  • liliana pe 30 Apr 2009, 18:00
    cabinet de logopedie

    sunt logoped in Constanta si am un cabinet particular. am tratat multi copii, am 11 ani de experienta si in ultimul timp m-am axat pe demutizare. Daca va pot ajuta cu ceva sunati la 0728630929

    0
    0

  • gaby pe 15 Apr 2009, 22:06
    balbait

    am 22 de ani si cand am emotii sau cand citesc ma balbai si nu pot citi pentru ca la literele a,s,t,b,, se pune ceva in gat si ma blochez.. se mai poate face ceva la varsta asta? daca da va rog sa imi lasati un mail aici gaby_flo_gaby@yahoo.com va multumesc

    0
    0

  • mihailescu ilie pe 9 Apr 2009, 13:33
    sasait

    am 22 de ani si nu pot pronunta literele s,t,x,z mai pot face ceva in privinta asta la anii astia daca stiti careva ceva va rog sa-mi trimite-ti un mail ilie_gabriel1987@yahoo.com

    0
    0

  • MARIUS pe 8 Apr 2009, 21:29
    balbaitul

    am 16 ani si sunt din tg neamt.de mic nu il pot zice pe "r".ce medicament sau terapie imi dati.ast un email pe:boy_maryus93@yahoo.com

    0
    0

  • Cristina pe 23 Mar 2009, 17:33
    oare este nevoie?

    Daca are doar 2 si 11 luni, dar pronunta toate sau aproape toate sunetele nu este nevoie sa mergeti la logoped.

    0
    0

  • simona pe 19 Mar 2009, 18:53
    oare este nevoie?

    Am un baietel de 2 ani si 11 luni.Vorbeste de toate dar nu le zice pe toate corect.Oare trebuie vazut de un logoped?

    0
    0

  • Marius pe 19 Mar 2009, 17:00
    Logoped

    Am 16 ani si din clasa a 4-a ma balbai si am vrea sa stiu unde pot gasi un logoped bun in navodari sau constanta. Multumesc

    0
    0

  • DANIELA pe 10 Mar 2009, 23:27
    LOGOPEDIE

    ESTE AXACT CE CAUTAM.MULTUMESC

    4
    0

  • daniela pe 10 Mar 2009, 22:48
    logopedie

    Un articol ff bun ptr copii cat si ptr parinti.

    0
    0

  • daniela pe 10 Mar 2009, 22:38
    logopedie

    Buna,tuturor.Am nevoie de un logoped urgent.Ma poate ajuta cineva? Sunt din Urziceni JUD.Ialomita.Ma puteti contacta la adresa:vasiledaniela_1979@yahoo.com

    0
    0

  • florentina pe 8 Mar 2009, 20:32
    am nevoie urgent de un logopet

    am o fetita de 5 ani si le stalceste cuvintele ,dar nu le leaga,varog sa ma ajutati,sau sa imi scrieti la adresa mea de e-mail:rugina_florentina@yahoo.com

    0
    0

  • Cristina pe 18 Feb 2009, 18:52
    cabinet logopedic

    In Bucuresti gasiti un cabinet logopedic particular foarte bun. wwww.cabinetlogopedic.ro

    0
    0

  • erosszita pe 3 Feb 2009, 21:36
    ofer servicii de logopedie

    Buna ziua! Sunt logoped, lucrez in Bucuresti, sector 1. M-ar placea sa va ajut cu evaluare, terapie, consiliere sau cu orice sfat simplu. Contact: eross.zita@yahoo.com

    0
    0

  • Anton pe 31 Ian 2009, 13:54
    Despre balbaiala

    Am si eu ce ceva timp problema aceasta f scaitoare cu balbaiala. Rog pe cine cunoaste sa-mi recomante un logoped priceput la adresa de mail : bad_nton81@yahoo.com

    0
    0

  • Anton pe 31 Ian 2009, 01:52
    Logoped

    Salutare! Sunt balbait si am mare nevoie de un logoped pentru adulti din Bucuresti. Cine poate sa ma ajuta va rog mail cu datele de contact la: bad_nton81@yahoo.com Multumesc!

    0
    0

  • X pe 12 Ian 2009, 02:24
    :|

    de vreo 5 ani am tot inceput sa ma balbai... la inceput nu prea am dat asa multa atentie si poate am greshit...dar akm am 18 ani si deja a inceput sa devina o obsesie pentru mine ..ma gandesc intruna la faptul k sunt balbaita si k nu pot sa vb asa cum imi place mie...si mi`as dori sa mai pot sa vb si eu normal fara sa ma mai gandesc intruna la chestia asta. Chiar as vrea sa stiu dak exista vreun medicament ceva sau vreo terapie k sincer numai suport...astept un raspuns pe adresa de mail :deea_dooll@yahoo.com

    0
    0

  • alex pe 29 Dec 2008, 17:01
    nu stiu ce sa mai fac

    nu stiu ce sa mai fac.. ma balbai de ceva vreme.. nu inteleg care e cauza... cred ca am luat o de la un alt baiat pt ca el acum nu se mai balbaie...ma irita f mult cand ma balbai, nu ma suport, trebuie sa fac ceva. va rog scrieti mi pe pslaex03@yahoo.com

    0
    0

  • alina pe 27 Dec 2008, 21:33
    logoped

    va rog sa-mi trimiteti pe adresa de mail alinagaidargiu@yahoo.com un logoped bun din navodari sau constanta pentru baietelul meu care se balbaie .va multumesc

    0
    0

  • lakis pe 12 Dec 2008, 17:17
    logopedie

    Eu sunt strain am copii are 5 ani si 3luna. Am nevoie numar telefon doctor logopedie si daca suboite pe limba franceza.

    0
    0

  • Alexandra pe 17 Nov 2008, 17:09
    Nu stiu ce sa fac..

    Am 18 ani si ma balbai din clasa a 5 a. Am unele crize pe care chiar nu stiu cum sa le controlez. Am incercat sa citesc cat mai mult cu voce tare. Uneori ma balbai, alteori nu, va rog, dati-mi un sfat.

    0
    0

  • alexandra pe 29 Oct 2008, 19:16
    Mie-mi place

    Eu sunt raraita dar toata lumea apreciaza asta si spun ca sunt simpatica... foarte ciudat mod de a gandi nu?

    1
    0

  • matei pe 27 Oct 2008, 00:01
    Balbaiala

    Va rog ajutati-ma si pe mine. Am 15 ani si de la 12-13 ani ma balbai. Dati-mi un sfat ceva... unde sa apelez sa pot sa scap de balbaiala... scrieti-mi pe adresa de email: il_cido@yahoo.com. Va multumesc!

    1
    0

  • matei pe 26 Oct 2008, 23:51
    Am nevoie de un logoped

    Buna ziua. Am 15 ani si de la varsta de 12-13 ani am inceput sa ma balbai. Acum ma afecteaza foarte mult la scoala... va rog daca puteti sa ma ajutati cu vreun sfat scrieti-mi pe adresa de email: il_cido@yahoo.com. Ce trebuie sa fac ca sa scap de balbaiala. Va multumesc!

    0
    0

  • eu pe 18 Oct 2008, 09:40
    Probleme de vorbire

    Am 17 ani si nu vorbesc corect. Imi vine greu sa pronunt "s,ci,ce,j,ge,gi,ş ".Cand vorbesc gura mi se duce intr-o parte. VA ROG sa ma ajutati, ce se poate de facut? Va rog sa-mi dati o solutie pe adresa: railean.irina@yahoo.com

    0
    0

  • ela pe 9 Oct 2008, 10:12
    Gradinita cu logoped

    GRADINITA "CURCUBEUL VESELIEI" DIN SECTOR 6, ARE SI CLASA DE LOGOPEDIE.

    1
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod