La fiecare 30 de secunde, in lume, un picior este amputat din cauza diabetului

Date recente furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Federatia Internationala de Diabet, trag un semnal de alarma cu privire la raspandirea si evolutia diabetului

Conform Federatiei Internationale de Diabet: in fiecare an, peste 6 milioane de oameni se imbolnavesc de diabet; la fiecare 30 de secunde, in lume, un picior este amputat din cauza diabetului; in fiecare an, peste 3 milioane de decese au legatura directa cu diabetul; la fiecare 10 secunde, un om moare din cauza unei boli provocate de diabet; la nivel global, diabetul este pe locul patru ca si cauza principala a mortii; diabeticii sunt predispusi la boli cardiovasculare de aproape 4 ori mai mult decat restul populatiei; complicatiile devastatoare ale diabetului precum orbirea, problemele renale, bolile cardiovasculare sunt o povara uriasa pentru serviciile de sanatate; costurile provocate de diabet la nivel mondial sunt estimate intre 5% si 10% din bugetul pentru sanatate al fiecarei tari.
Boala cronica caracterizata prin cresterea glucozei din sange, diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie din cauza insensibilitatii celulare la insulina. Diabetul poate fi evitat prin adoptarea unui mod de viata sanatos: alimentatie echilibrata, renuntarea la fumat, exercitii fizice. Mentinerea sub control a diabetului ii poate asigura bolnavului o viata normala. In Romania sunt inregistrati aproximativ 400 000 de bolnavi de diabet, dar potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul lor depaseste 1 milion.
Aceasta inseamna ca aproape 5% din populatie sufera de diabet si se previzioneaza ca in anul 2030 procentul sa ajungala circa 6.22%. La nivel mondial, in 2000, erau inregistrati 171 de milioane de diabetici, iar in 2030 numarul estimat va fi mai mult decat dublu, adica aproximativ 366 de milioane de bolnavi de diabet. (sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod