Cardiopatiile congenitale

Urgente neonatale Sunt doua mari categorii de urgente neonatale: unele caracterizate prin obstructia fluxului pulmonar si cealalta caracterizata printr-un debit mare in circulatia pulmonara (hiperaflux pulmonar), practic situatie opusa precedentei. Aceasta din urma se manifesta prin hipertensiune pulmonara si fenomene de insuficienta cardiaca, uneori din prima zi de viata.

Acestea sunt situatii in care trebuie intervenit imediat, initial printr-un tratament de terapie intensiva in sectia de neonatologie, (asa numita resuscitare a nou nascutului) si ulterior, dupa stabilizare prin interventia chirurgicala.


Cele mai intalnite urgente neonatale sunt: transpozitia de vase mari, atrezia de valva pulmonara cu sept interventricular intact, sindromul de cord stang hipoplazic dintre malformatiile cianogene si forme extreme de canal arterial persistent si coarctatie de aorta simptomatice de la nastere.

"Este de mentionat aici, faptul ca unele medicamente care pot stabiliza situatia hemodinamica si respiratorie si metabolica a unui nou nascut, lipsesc din nomenclatorul medicamentelor aprobat pentru utilizare in Romania.
As mentiona aici in primul rand Prostaglandina, Milrinona, Nitroprusiatul de sodiu, medicamente de prima linie in aceste situatie", intervine Olivia Ciubotariu Specialist Relatii Externe la P&G.

De la momentul deschiderii Centrului Cardiovascular Pediatric in aprilie 2005, au fost operate peste 600 de cazuri, majoritatea corectii, din care peste 70 urgente cardiovasculare neonatale, cu mortalitate de 3 - 4%. Au fost abordate toate patologiile de malformatii cardiace, indiferent de varsta si greutate la momentul operatiei.
Astfel au fost operati copii in greutate de la 2,4 kg la 75 kg (greutate medie de 11,5 kg) si cu varsta de la 2 zile la 16 ani (varsat medie de 3,5 ani).

In evolutie se observa o reducere treptata in varsta si greutatea pacientilor, varsta medie scazand sub 2 ani, iar greutatea medie sub 9 kg la pacientii operati in anul 2007.

Conform recomandarilor expertilor vest europeni si nord-americani, un centru performat de chirurgie cardiaca pediatrica trebuie sa efectueze minim 250 internentii chirurgicale pe an/ chirurg specializat.
In anul 2007 in Institut (CCP) s-au efectuat 270 de interventii de chirurgie cardiaca pediatrica, din care 160 pe cord deschis, ceea ce reprezinta un rezultat deosebit, comparabil cu activitatea oricarui centru de profil din Europa.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CLIMESCU MIOARA pe 24 Iun 2008, 09:06
    cardiopatie congenitala neuniforma

    CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod