Cardiopatiile congenitale

Momentul chirurgical Momentul operator optim difera de la o afectiune la alta si consta intr-o atenta evaluare a balantei risc operator/beneficiu pentru pacient, astfel incat in momentul operatiei riscurile sa fie minime si beneficiul pentru copil sa fie maxim.

Deci, nu toate malformatiile cardiace trebuie operate la momentul diagnosticarii, dar nu trebuie amanate mai departe de varsta de sugar, adica sa depaseasca varsta de un an.

"Ceea ce trebuie sa retinem este ca nu este justificata amanarea interventiei copilului datorita varstei si greutatii corporale mici, pentru ca acesti copii nu cresc in greutate datorita fenomenelor de insuficienta cardiaca frecvent asociate.
Greutatea copilului nu reprezinta o contraindicatie operatorie in clinicile specializate in acest tip de chirurgie cardiaca, inclusiv la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg. Mures (IBCvT)", sustine Olivia Ciubotariu.

"In Romania, inclusiv in momentul de fata exista medici cardiologi, pediatrii sau nu, care in astfel de cazuri continua sa dispensarizeze acesti copii, in speranta ca acestia sa depaseasca greutatea de 10kg pentru a putea fi operati in anumite centre de chirurgia cardiaca unde se opereaza si adulti, considerandu-se ca peste aceasta greutate circulatia extracorporeala este mai usor de tolerat de catre organism", a mai completat aceasta.

Scopul unui program coerent de chirurgie cardiaca pediatrica este de depistare precoce si sa se reduca considerabil numarul copiiilor cu malformatii cardiace congenitale care in momentul prezentarii la medicul specialist sunt mai mari de varsta de 1 an.


Acest deziderat este greu de atins, mai ales in contextul in care in Romania functioneaza un singur Centru Cardiovascular Pediatric (Tg.Mures), cu structuri si circuite distincte, dedicate exclusiv copiilor.

"In Europa, aceasta performanta s-a obtinut doar in Republica Ceha, care este considerata cea mai avansata din acest punct de vedere, precum si in Franta, in departamentele administrative situate in jurul Parisului. Insa acest lucru  trebuie sa ne preocupe si sa accesam  masurile care ne stau in putere", ne informeaza Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la P&G.

Exista de asemenea un spectru relativ restrans, dar destul de frecvent intalnit de malformatii cardiace care sunt sever simptomatice de la nastere, si care in lipsa unui tratament intensiv si ulterior chirurgical, nu sunt compatibile cu supravietuirea, asa numitele urgente cardiovasculare neonatale.



 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CLIMESCU MIOARA pe 24 Iun 2008, 09:06
    cardiopatie congenitala neuniforma

    CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod