Real sau uman?

Trebuie sa decizi care din aceste doua orientari ti se potriveste, pentru ca de asta depinde viata ta profesionala. Daca oamenii ti se par interesanti, domeniul social e nelimitat. Iar daca esti mai romantica, fireste ca domeniul artistic ti se potriveste cel mai bine. Respectul si recunoasterea in profesiune nu depind de domeniu, ci de cum faci ceea ce faci. Si, oricum, recunoasterea celorlalti nu se capata usor in nici un domeniu...

Real

Avantaje: pe acest drum poti intalni o multime de tipi, nu foarte frumosi, dar cu o situatie materiala stabila. Fetele sunt destul de rare in bransa, lipsa concurentei te va propulsa direct in topul preferintelor colegilor tai, succesul e garantat.
Inconveniente: informatizarea si robotizarea (dar si economia noastra...) duc la tot mai putine locuri de munca; ascensiunea este dificila pentru o fata in mijlocul atator baieti, conditiile de munca sunt mult mai dure.

Uman

Avantaje: gratie culturii tale generale te poti impune in fata baietilor "ingropati" in jocuri video 3D si pentru care realitatea ramane virtuala. Conditiile de lucru sunt mai "curate" - birou, biblioteca, sala de curs.
Inconveniente: se intampla de multe ori ca la sectiunea uman sa vina fel de fel de ratati care fug de matematica, dar nici nu sunt buni la altceva.

La liceu, la facultate, apoi in campul muncii poti ajunge sa te scufunzi intr-o arhiva plina de hartii, sa devii putin sociabila.

Alina, psihopedagog
Intrebarea nu este daca fetele trebuie sa aleaga o cariera tehnica sau una literara ori artistica. Ideal este ca fiecare sa aleaga ceva potrivit cu propria personalitate, propriile aspiratii si capacitati. Altfel viitoarea profesiune nu va fi decat o sursa continua de frustrari care ulterior se vor reflecta in viata personala si in relatiile cu ceilalti.

Deci lasati laoparte prejudecatile, lasati laoparte "ce zice lumea", lasati laoparte ideile preconcepute de genul: esti fata, asta nu e meserie de tine! Daca aveti inclinatie si va plac aparatele (masinariile), nu ezitati sa alegeti o cariera.



Articol

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod