Nu accepta santajul sentimental!

Santajul sentimental este o forma de manipulare puternica, prin care persoanele apropiate noua ne ameninta, direct sau indirect, ca se vor supara si ne vor pedepsi daca nu facem ceea ce doresc ele.
Santajul sentimental este o forma de manipulare puternica, prin care persoanele apropiate noua ne ameninta, direct sau indirect, ca se vor supara si ne vor pedepsi daca nu facem ceea ce doresc ele.

Acest gen de santaj contine in interiorul sau o amenintare de genul: daca nu faci ce zic eu, voi pleca, te voi parasi, o sa mi se faca rau, cine stie ce se va intampla etc.

Santajistii de acest fel sunt de obicei persoane din anturajul nostru (prietenii nostri apropiati, partenerii, membrii familiei cu care am avut initial o relatie buna) care ne fac sa ne simtim obligati sa le indeplinim dorintele, vinovati daca ii refuzam sau sa ne fie teama ca ne vor parasi, daca nu-i ascultam.

Daca raspunzi "da" la cel putin una din intrebarile de mai jos, inseamna ca esti victima unui santaj sentimental:

  •  Cei din jurul tau te ameninta ca iti vor face greutati daca nu le indeplinesti dorintele?

  •  Apropiatii tai vor in permanenta din ce in ce mai mult de la tine, indiferent de cat de mult le oferi, sau presupun cu regularitate ca vei ceda in fata presiunilor lor?

  •  Partenerul te ameninta permanent ca va pune capat relatiei sau iti da de inteles ca intra in depresie daca nu faci ce vrea el?

  •  Partenerul ignora cu regularitate sentimentele si dorintele tale sau te eticheteaza frecvent drept egoista, lacoma, lipsita de sensibilitate daca nu cedezi in fata lui?

  •  Iti face promisiuni nechibzuite pe care de obicei nu le respecta?

  •  Te aproba atunci cand cedezi, dar te dezaproba cand nu o faci?

Daca te regasesti in situatiile descrise mai sus, este necesar sa intelegi procesul: persoanele care te santajeaza sentimental se comporta in aparenta cu multa afectiune, te manipuleaza si te determina sa simti confuzie, dezorientare si iritare, iar in final sa iti pierzi increderea in tine si in propriile tale perceptii.
 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Radu pe 13 Dec 2019, 07:59
    Amenintare

    De două luni imi tot spune că imi ia fetita de lîngă mine ca divorteaza cs nu mai simte nimic pt mine ca se muta cu chirie si imi ia fata ca si-a dorit din relatie numai un copil parca as fi fost cobai ,am avut incredere in ea cel mai mult mi-am dorit o familie am facut o casa pe pământul lu taicasau toate din bani mei ,reproșuri și certuri am avut ca in orice familie dar nu am mințiți nu am bătuto nu am înșelați am muncit pt ea si pt fetita toți bani a ea nu am tinut cont de nimic am fost corect cu părinți și si frați ei si dintr-o data vrea sa distrugă o familie frumoasă pt nimic ca ea a trăit 9 ani cu mine si si-a pierdut timpul cu mine sunt disperat nu stiu ce sa mai fac sunt legat de mâini și de picioare va rog situația cu un sfat

    0
    0

  • Gabriel pe 30 Apr 2018, 22:47
    santajul sentimental

    Aceeasi situati ca si Florin... amenintari peste amenintari daca nu iese cum vrea ea, din pacate sunt si doi copii la mijloc iar cum in orice discutie la care am curajul sa o contrazic incep amenintarile si face pe victima cum ca eu de fapt ii interzic ceva.

    0
    0

  • cosmin p pe 23 Sep 2014, 14:50
    santaj

    ma ajuta si pe mine cineva cu un sfat va rog am cunoscut o fata pe retele de socializare dupa un timp am inceput sa vorbim prin videocall intr-o seara ne-am cam incins si ea m-a filmat putin mai deocheat acum ma ameninta ca face publica filmarea pe youtoube daca nu ii dau 2000 de euro ce sa fac? mentionez ca tipa ii de undeva di coasta de fildes va multumesc anticipat

    1
    0

  • Florin pe 7 Apr 2014, 06:52
    doar barbatii fac asta? serios?!

    am trait toata viata mea cu o femeie care exact asta a facut: m-a santajat de fiece data sentimental, sa obtina ce dorea. Cand aduceam obiectii sau nu ma dadeam pe brazda, imi indeparta treptat prietenii, rudele, in final si copiii.

    3
    0

  • cris cris pe 16 Oct 2013, 10:28
    danielecriss

    Ca să te şantajeze trebuie să fi făcut ceva. Doar un sărut nu e motiv de panică, ignora acest aşa zis prieten şi vorbeşte mai mult cu prietenul tău. Altădată să nu mai laşi a se apropia atât de mult pe cineva de tine când ai o relaţie.

    0
    0

  • danielecriss pe 13 Iun 2013, 16:06
    daca ma puteti ajuta cu un sfat....

    am prieten de 1 an si ceva ...dar in acest timp am cunoscut un baiat pe care eu l-am considerat pur si simplu un amic a inceput sa ma sarute....si mi.a zis daca vreau sa fim impreuna i-am spus nu el este casatorit..pentru ca imi iubesc prietenul din acel moment a inceput sa ma santajeze ...si sa-mi spuna ca o sa faca tot posibilul sa ne desparta ca o sa minta ...si imi trimite mereu mesaje sa fiu pregatita ...pentru ca are un plan mare....si ca nu o sa se lase pana nu ne desparte...dar nu inteleg de ce....el este insurat...eu imi iubesc prietenul ......nu am idee ,...nu stiu ce sa fac....

    0
    3

  • Andrei S pe 20 Apr 2011, 06:51
    Cu toata increderea la doctor psihiatru !

    ica 56 pe 9 Feb 2009, 13:07 santaj am raspuns `da ` la citeva intrebari.Ma intreb de ce acum dupa 6 luni de la divort nu reusesc sa ma regasesc. Am trait cu el 32 ani. Nu am mai suportat umilinta , discutiile EU cred ca nu este cazul , sa va despartiti si mama mea a trecut prin starea asta , si crede-ti-ma ca tata nu a fost un sot exemplu dar departe de cum il vedea mama mea desi a avut 3 copiii ,,,,totul bine imi era greu sa o vad pe mama mea asa iar sora mea a fost cu ea la un doctor ... psihiatru militar ... si din ce a spus doctoturul este o stare care multi oameni o au nu e nimic rau ... a primit niste medicamente medicamente care au facut minuni este foarte complicat creierul uman , creierul ne da anumite subtante care ne dau sentimente negative , si substante care ne dau sentimente pozitive ele trebuie sa aiba un raport la dumneavoastra cu siguranta aveti ceva de gen dupa 32 de ani .... eu zic sa va luati inima in dinti sa va duceti la doctor sa vorbiti cu sotul si incercati sa vedeti lucrurile pozitiv nu va agravati situatia aveti incredere in doctorii psihiatri recomand unul mai in varsta ... iar medicamentele sunt o solutie mai ales cand ajungem la o varsta va spun mama mea este ok , si eu am avut o depresie si intradevar luam medicamentele si eram eu cel care era odata.... toata increderea si respectativa sotul pe dumneavoastra aveti grija de dumneavoastra

    3
    2

  • Sorin A pe 20 Apr 2011, 06:40
    Avem o singura viata .... o singura data ... traieste , fi tu

    Mare grija cu santajele sentimentale cu prelungirea unei relatii mai mult decat e cazul , ajungem la regrete eu am iertat si am toterat multe la o fata ... si ajunsasem sa numai fiu barbat si asta o simteam in activitatea ma de zi cu zi , in raport cu prietenii mei , cand suntem intr-o relatie in care ajungem sa deformam realitatea si numai vedem o palma , tradarea , minciunile , trecem peste orice peste principii , peste dorintele din copilarie ajungem sa fim asa de socati incat sa numai avem incredere in noi in cei din jur , ne poate afecta si relatia urmatoare ,,, putem sa ne nenorocim pe viata ...ca niste copii traumatizati in copilarie ... iar daca parintii nostrii au avut grija de noi ,,, oare noi nu putem sa avem grija de noi insine ? sa o facem de dragul lor daca nu vrem de dragul nostru .... orice a fost frumos dar toate sunt la timpul lor ... fericirea si nici agonia nu o putem prelungii noi sunt stari care vin de la sine ... nu exista fericire fara suferinta si nici invers ... doar sufletul care a suferit enorm doar acel suflet are loc sa primesca o fericire pe masura .... si nu exista calea fericirii fericirea in sine este calea .. Budha

    4
    1

  • ANDREEA pe 8 Ian 2011, 02:14
    o situatie mai grava nu cred ca am cum sa ies din ea ajutati ma

    iubitul meu este turc. cand l am cunoscut era casatorit dar nu cu acte cum e la ei cu o turcoaiaca si aveau o fetita eu nu am stiut toate astea..el vroia doar o aventura cu mine si eu la fel..dar pe parcurs lucrurile sau complicat si ne am indragostit..l am iubit foarte mult ..a inceput sa fie extrem de gelos...avea o situatie financiara foarte buna...cand m a lovit a2a oara a fost rau ..mi a spart arcada si m a umplut toata de sange si de vanatai am vrut sa o termin cu el 3zile m am ascuns m a cautat tot orasul m a gasit i ma spus ca nu mai vreau nik sa ma lase k este si casatorit si ca nu mai pot continua ca nu pot sa i suport bataile din gelozii ..nu faceam nimik gelozii inchipuite erau nu m a lasat unde mergeam era si el ma urmarea peste tot cnd ieseam din casa iesea si el. ne am impacat s a despartit de turcoaica el a fost obligat sa se insoare nu o iubea a ramas fara bani a pierdut cateva sute de mii de euro la jocuri de noroc si relatia noastra mergea foarte bine fara certuri fara nimic dupa 8luni a ajuns la inchisoare in alta tara nu ne am putut vedea 6luni si nici auzi vocea vorbeam numai in scrisori care trebuia obligatoriu sa fie in limba tarii respective,iar prima scrisoare a venit dupa 3luni...l am asteptat a venit la mine ne am mutat impreuna au urmat 2luni superbe facea ce nu as fi crezut vreodata numai lucruri frumoaseapoi....el nu avea un ban era ruinateu il sustineam financiar..apoi luna bani din casa si se ducea la jocuri nu venea cu zilele si cand venea ma facea in tot felul arunca farfurii cu mancare ca nu i placea ma trezea la 12 noaptea sau la 3dim sa i fac sa manance dc nu scandal..si batai ca nu suporta sa i zic ceva..pana cand m am saturat si intr o zi cand stiam ca treb sa plece la jocuri mi am strans tot am dus a;l maik mea si mi am luat masina si am fugit din oras in altul 400km mi am inchis telefonul..si l am deschis dp o sapt aveam sute de mesaje in care zicea ca a realizat ce a facut ca m a pierdut pt niste jocuri si k nu poate trai fara mine ca ma iubeste....ce credeti nu stiu cum a reusit sa dea de masina si dupa o luna m a gasit am zis ca mor cand l am vazut tremuram toata de frik a trebuit sa ma impac cu el...m am intors am vb sa locuim fiecare separat ceea ce si facem el nu mai joaca nimic deocamdata nu mi a mai facut nimik dar sincer nu stiu cat va tine..este un barbat foarte cunoscut in oras..un interlop...mi e frik sa vb ceva de despartire e in stare sa ma si omoare am fost in trecut la politie nu m a ajutat cu nik din contra avea si relatii si am mai avut si prob cu el..a venit sa mi sparga geamurile..e un om in stare de orice mi a spart si usa..nu cred ca s a schimbatt..ce ziceti?

    3
    1

  • Stela pe 12 Nov 2010, 23:01
    Santaj si amenintari

    L-am părăsit deoarece mă jignea, îmi vb foarte urat si mă blestema ca la USA cortului, nu am acceptat deoarece am demnitate si doresc sa fiu respectata atâta timp cât respect. Mă ameninţă ca se omoara, ca mă iubeste, mă suna si mă ameninţă, a început sa sune si la serviciu, îmi trimite mesaje jignitoare. Am ales sa nu-i răspund dar insista. Dacă nu răspund pe tel mă suna la serviciu si asta e grav. Problema mea este ca sufar de depresie si mă agit de fiecare data când suna tel in miezul nopţii. Ce pot sa fac?

    2
    0

  • angel of_love pe 23 Iun 2010, 14:25
    santajul

    mda , din pacate si eu am rspuns la intrebarile astea si din pacate , domnu meu aplica acel santaj sentimental ca daca eu nu accept sa fiu cu el , se omoara . ca se poarta mizerabil cu mn recunosc , dar nu sunt genul sa ii doresc moartea nimanui ..... ee in acest caz oare ce e de facut ?? astept rasp voastre , poop !!

    1
    0

  • cristina pe 27 Feb 2010, 17:50
    draga ana

    daca l iubesti stai u el daca nu ,,,,lasa l viata nu se mai intoarce.nu ti irosi timpul e destul de pretios.viata ne apartine doar noua si nimanui .,,,si eu am stat cu unul care dupa 4 ani mi aspus numai minciuni si de fapt am descoperit ca este gey si sa mi spuna ca de fapt crede ca este femeie in sufletul lui,,,,ce sa ti spun o adevarata nebunie.dumnezeu sa ne dea putere.

    1
    0

  • cristina pe 27 Feb 2010, 17:39
    draga missadelina

    nu te merita uita l e mai bine acum.exista si alti barbati nu fii suparata.si eu am cunosc.unul mai mic ca mine in avion,a venit la mine,ne am simtit bine,dar cand am stat doua sapt. a inceput sa aiba aere. nu mi a placut deloc si acum i am spus ca e mai bine sa o terminam.nu vrea dar,.stiu ca e mai bine .eu sunt in grecia el e in italia.

    0
    0

  • cristina pe 27 Feb 2010, 17:33
    n am noroc la barbati dar ce sa fac,,,,,

    fostul sot m a inselat cu cea mai buna prietena,l am lasat si am plecat.am cunoscut altul ,unde am stat cu mama lui care era nebuna ,a spus ca ma iubeste,era bun cu mine dar dupa interes,si dupa 4 ani de stat cu el am aflat ca de fapt este gey.il urasc atat de mult ancat nu l supot nici sa ma priveasca.arat destul de bine sunt si destul de mica fata de ce este el dar parca mi a facut vraji.vreau s o termin am inceput sa urasc atat de mult barbatii,,,,si nu stiu daca e bine,.voi ce pute ti sa mi spune ti?

    0
    0

  • anna pe 12 Feb 2010, 15:54
    spune ca se omoara

    ceea ce ma tine langa el e faptul ca spune de cate ori incerc sa termin relatia ca se omoara ce pot face?

    0
    0

  • missadelina pe 26 Ian 2010, 16:28
    nu stiu ce sa ma fac

    Buna poate sa zica si mie cineva daca este normal in relatia mea ca nu mai stiu departe;( eu am priten el locuieste la ROAMNIA SI eu la GERMANIA am fost vara asta in vizita la parinti mei si eu abia lam cunoscut pe pritenul meu ne am cunoscut de pe net si el ma rugat cind vin la roamnia sa l vizitez ma m gandit mult sa o fac si am facut am fost la el 2 spatmani erau cele mai frumoase clipe din viata mea sa comportat cu mine ca un doamn si parinti lui dar dupa aia o trebuit sa ma intorc la germania si am ramas in contakt dar ne am tot deparatat adica el de mine abia vine la mess ne certam si nici nu stiu dece este asa nervos si tot afla ceva de lucru sa iasa de la mess el stie ca il iubesc si am zis catre el dar el pana acuma nu mia zis ca ma iubeste sau ca simite ceva pentru mine;( ne certam se ascunde pe mess invizibil cind vede ca intru eu el iese de pe mess nu stiu dece face el asa ceva imi poate da cienva un raspuns??

    0
    0

  • MIHAELA pe 5 Nov 2009, 17:43
    eu de azi inainte spun NU

    cred ca santajul sentimental depinde de caracterul si personalitatea pe care o ai.dc le permiti celor din jurul tau sa te calce in picioare, e greseala ta, trebuie sa stii sa spui NU atunci cand o anumita situatie nu-ti convine.in aceste fel persoanele la care ti, poate la inceput se vor supara si vor reactiona intr-un mod negativ, dar dupa acea iti vei castiga respectul lor. daca o persoana este slaba de inger nu poate da vina pe cei din jur...

    0
    1

  • o patita pe 2 Nov 2009, 00:38
    semne prevestitoare

    daca un barbat nu te atrage din prima sau nici dupa o perioada nu prea lunga de cunoastere, nu incerca sa mentii o relatie cu el.tipul va ajunge sa te scarbeasca si nu vei stii cum sa-l parasesti, fara sa se agate ca un disperat de tine. te va santaja sa stai cu el, desi ii repeti ca nu-l (mai) iubesti, ca nu vrei sa mai auzi de el etc. la fel patesti daca e un flacau tomnatic sau un baiat mare crescut langa ma-sa, un virgin intarziat, un frustrat, un gelos sau vreun interesat. dupa ani de zile inca mai sufar de pe urma unui obsedat.

    0
    0

  • infidelu pe 26 Oct 2009, 21:27
    lasa lasa

    Lasa relutu ca trece cu apa rece.Eu ii dadeam "gardu jos din gura"si o paraseam.

    0
    0

  • relutu pe 26 Oct 2009, 11:41
    sotia santajata de un excroc

    sotia s a jucat cu focul nu au ajuns la sex caci am aflat la timp,dar a reusit sa i scrie unui barbat pt. care lucra un bilet de dragoste am 2 copii apoi el a santajat o ca publica in ziar arata sotului ca ea sa nu plece de la el eu si ea suntem in depresie psihica de 4 luni si pt, ce a putut ea sa faca si ea in trauma psihica ca a zis ca se sinucude daca apare in ziar ce sa facem suntem la psiholog dar nu ne trece

    0
    0

  • enya_gya pe 21 Oct 2009, 00:23
    continuare..

    asadar..fiti mai dure"in relatie...nu lasati totul la voia intamplarii..eu asa am devenit in urma esecurilor repetate si sa stiti ca sunt in avantaj...observ ca numai in castig sunt..adica respect..iubire..afectiune...acum nu stiu la mine a mers..inainte eram tratata ca pe un gunoi..:(

    0
    0

  • enya_gya pe 21 Oct 2009, 00:20
    santaj sentimental=nebunie curata

    o marie prostie cu acest santaj..insa voi fetelor..retineti niciodata nu veti stii ce va rezerva viata...omul e schimbator ca vremea..niciodata n ai deplina incredere n el..intotdeauna sa aveti rezerve sa nu va daruti sufletul pe tava....riscati sa ramaneti fara el...legat de problema doamnei care a trait 32 ani alaturi de acel barbat,sot..e grav ca ai reusit sa rezisti atata amar de vreme trebuisa s o faci mai devreme...si poate nu ajugeai sa nu te mai intelegi nici macar pe tine...uneori si noi suntem de vina ca toleram la infinit...s o faci mai d

    0
    0

  • elena pe 16 Aug 2009, 14:10
    e rau

    da...si eu mam regasit in unele,nu stiu ce sa mai fac totul pleaca cred de la orgoliu si ambitie un santaj untr-un cuplu.ce credeti ca ar fi de facut?

    0
    0

  • Horbaniuc pe 23 Feb 2009, 03:39
    manipulare=santaj sentimental

    Nu-ti pierde increderea in tine poti face mai mult ...nu trebuie sa depinzi de nimeni :pentru mai multe informatii te rog sa vizitezi link-ul:http://www.magneticmarketing.ro/?r=8cabb0d0e28a5f7a4f59b6003458faf9

    0
    0

  • rucsandra pe 13 Feb 2009, 10:36
    santajul...........

    draga ica,gandeste-te k sunt altii mai rau k tine,bine k esti singura,libera,poti face ce vrei,in skimb eu am 20d ani un copil( p kre il iubesc mult si nu mi-as imagina viata fara el)si un sot kre s-a skimbat la 180d grade...........ne am iubit mult,era romantic,eram invidiata de prietene,si acum m simt nefericita.........nush ce as putea face.....nu vreau sal pierd cu toate k d multe ori m bate gandul s plec ajuta ti-ma cu-n sfat va rog!!!

    0
    0

  • ica 56 pe 9 Feb 2009, 13:07
    santaj

    am raspuns `da ` la citeva intrebari.Ma intreb de ce acum dupa 6 luni de la divort nu reusesc sa ma regasesc. Am trait cu el 32 ani. Nu am mai suportat umilinta , discutiile contradictorii,sufeream ,nu ma simteam iubita ci numai folosita. eu eram `sluga ` da-ti-mi un sfat ! nu mai stiu cum sa ma linistesc sa devin ce care am fost. acum ma simt inutila si singura.

    0
    0

  • maya pe 31 Ian 2009, 21:07
    santajul

    ma regasesc in majoritatea... ce e de facut ?

    0
    0

  • carmiyna pe 4 Ian 2009, 09:00
    santajul...

    m-am regasit in multe.....si asta simt confuzie,iritare,dezorientare,nervozitate.,frica......dar cel mai mult pierd increderea in mine! imi trece dar greu...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod