Depresia mascata

"Lasa-ma, ca nu am chef de nimic, sunt deprimat" e o fraza pe care am auzit-o cel putin o data, la fel cum ni s-a spus cel putin o data "Ce-i cu tine, de ce esti deprimata?".
Cuvinte care tin de depresie au ajuns extrem de uzuale in vocabularul nostru, din nefericire, pentru ca acest lucru le face sa para mai putin importante sau grave decat ar trebui. Dincolo de soarele care e astazi afara sau ploaia care va veni maine, de cele 100 de lucruri pe care le ai de facut in foarte scurt timp sau de toanele sefului, care te pot scoate din minti astazi, simptomele depresiei se insinueaza ascuns, incet si pe nevazute, sabotandu-ti calitatea vietii si in cele din urma sanatatea, ajungandu-se pana la a-ti pune viata in pericol.
 

La inceput o simpla tristete
 
Se poate instala incet ca o stare de tristete, lipsa de chef, nedisponibilitate de a comunica sau de a interactiona asa cum o faceati inainte. Stari de iritabilitate care se declanseaza mult mai usor decat inainte, dureri de cap, ameteli, schimbari ale obiceiurilor alimentare (manifestate fie prin lipsa apetitutului, fie prin cresterea lui fata de perioada anterioara).
 

Tulburarile de somn isi fac aparitia
 
Apar tulburari de somn, fie somn agitat, fie insomnie, fie senzatia ca somnul nu aduce odihna, persoana trezindu-se la fel de obosita ca seara, fie hipersomnie, adica tendinta de a dormi mai mult ca de obicei. De multe ori simptomele sunt gresit interpretate in contextul factorilor de mediu: sunt obosit pentru ca am mult de lucru, sunt trist pentru ca sunt obosit, nu pot sa dorm pentru ca ma preocupa o problema. Chiar daca problema se rezolva sau perioada stresanta trece, simptomele raman.
 
Persoanele deprimate sunt predispuse la responsabilizare excesiva si la sentimente de vinovatie in raport cu ceea ce se intampla, cum se simt, cu privire la neputinta lor de a iesi din aceasta stare. Straduinta lor de a masca tristetea care ii copleseste si faptul ca nu comunica cu ceilalti si nu cauta o rezolvare a situatiei poate face lucrurile si mai grave, pentru ca in timp apare disperarea, sentimentul ca nu exista iesire din aceasta situatie. Persoane aparent fara probleme care duc in spate o astfel de depresie pot dezvolta ganduri suicidare si isi pot pune chiar viata in pericol pentru ca nu vad alta rezolvare a situatiei.
 

Sfaturi utile
 
1. Depresia este o boala serioasa care trebuie privita serios. Nu confunda tristetea unei zile cu apasarea care se instaleaza pe termen lung si care iti distruge viata;
 
2. Nu ezita sa vorbesti despre cum te simti, cu cei dragi, cu specialisti, pentru a cauta raspunsurile de care ai nevoie pentru a te pune pe picioare. Consulta un medic psihiatru, pentru a discuta varianta unui tratament medicamentos, si un psihoterapeut, pentru a intelege modul in care personalitatea si modul in care privesti lucrurile te duce la aceste stari depresive;
 
3. Creeaza-ti un mediu confortabil in care sa poti face fata asteptarilor pe care tu sau ceilalti le-ati avea. Daca ai asteptari prea mari, te predispui la esec si iti intaresti starea depresiva;
 
4. Nu astepta. Timpul nu e in favoarea ta. Cu cat va hotarati mai repede, cu atat o sa va fie mai usor;
 
5. Alcoolul sau tutunul nu e o solutie pentru a face lucrurile mai usoare decat pentru cateva ore. A doua zi dimineata esti tot tu, cu toate problemele. Doar confruntandu-te cu propria persoana vei gasi solutia.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabriela pe 4 Mar 2008, 22:37
    un articol care nu ajuta nimanui

    1."selectia naturala" ne guverneaza si pe noi (marii si tarii ...) nu doar regnul animal. 2. problema - daca exista una, fie ea numita "depresie", fie altcumva - are solutii personale, pe care nu le afli intr-un articol de ziar/net. 3. o parere personala, care nu va servi, probabil, nimanui (o scriu asa, ca sa ma dau mare...): "problemele" le inventam noi, ca sa ne dam iluzia ca traim, cand, de fapt, ne nastem si murim ca-n vis si ceea ce numim "viata" e doar o risipire inconstienta a unui potential nesfarsit. La cateva sute - mii de ani o data, se mai trezeste cate unul (vezi Iisus, Gautama Buddha...) si e considerat nebun.

    0
    0

  • Mariana Apostol pe 4 Mar 2008, 18:11
    Despre depresie

    Citim tot timpul astfel de articole, dar cel care sufera de depresie se confrunta cu probleme grave in comunicare. Nu poti spune oricui ceea ce te framanta, de aceea incerci sa te izolezi, pentru ca este vartejul asta ametitor in care toti sunt ocupati, lipsa de timp este acujta, iar tu alegi sa te inchizi in sine. E greu sa gasesti un psihiatru bun care sa discute cu tine si sa iti administreze un tratament usor, majoritatea dau aceleasi medicamente pentru toti pacvientii. Iar psihologii. Nu stiu cati sunt deja formati, au o anumita experienta sa te poata indruma acolo unde trebuie. Tin sa va felicit pentru ca scrieti astfel de probleme, dar trebuie sa existe niste programe unde sa poti beneficia de consultanta, daca se poate si gratuita. As exemplifica, genul de intruniri "alcoolici anonimi", unde fiecare sa mearga si sa-si spuna problemele dar asistati de cadre bine pregatite si alaturi de alti pacienti care au aceleasi pronbleme. Cei sanatosi nu au timp sa asculte povestile celor cu depresii, cu probleme, oameni mai slabi care uneori scap lucrurile de sub control n-am ghilimele, scuze ca nu le-am folosit, sper sa cititi asa cum am dorit eu sa scriu si va multumesc ca tineti cont de parerile cititorilor.

    0
    0

  • larisa1985 pe 4 Mar 2008, 16:44

    Accepta invitatia... este mai usor sa treci peste o situatie cand esti inconjurat de persoane. Parerea mea este sa te duci sa te distrezi si sa uiti, mai ales daca esti tanar.

    0
    0

  • fabeto.blogspot.com pe 4 Mar 2008, 16:09
    Intrebare

    Camuflarea tristetii este deseori asociata lui " am fost mult prea ocupat saptamana aceasta". Si sunt obosit. Dar ce fac cand intr-o dimineata de sambata din martie primesc o invitatie de la unul dintre cei mai buni priteni ai mei pentru o serata? Accept invitatia in ideea de a ma destinde psiho-emotional sau optez pentru o destindere fizica? ( sa zicem ca as putea sa dorm.)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod