Autoprotectia psihica

Nu de putine ori simti nevoia sa judeci in liniste, cu luciditate, intr-o anumita situatie, si starea ta generala sa fie una confortabila. Daca te enervezi cat de putin, este evident...
Nu de putine ori simti nevoia sa judeci in liniste, cu luciditate, intr-o anumita situatie, si starea ta generala sa fie una confortabila. Daca te enervezi cat de putin, este evident ca aceasta stare iti este defavorabila si ar putea constitui o bariera psihologica in calea rezolvarii problemei.

Iti poti oferi singura autoprotectie impotriva anumitor stari, care te pot debusola pe moment, si chiar, de ce nu, dezorganiza sau bulversa.

Sfaturile pe care ti le prezint in continuare pot fi folosite cu succes pentru a-ti conferi protectie fata de eventuale stari negative care ar putea fi consecinta acumularii unor tensiuni interioare sau a unor atitudini in mod inconstient defavorabile.

1. Incearca sa nu ramai "singura" cu eventualele neplaceri: este bine sa existe macar o persoana careia sa te poti confesa atunci cand simti nevoia (mama, tata, sot, medic, prietena cea mai buna, chiar o vecina de incredere si, nu in ultimul rand, un psiholog), deoarece astfel se produce descarcarea emotionala de care ai nevoie pentru a-ti reveni si a depasi momentul!

2. Impune-ti sa nu te superi atat de usor! Straduieste-te sa amani solutionarea unui eventual conflict pe mai tarziu, caci intre timp mania se va mai stinge si vei judeca mult mai calm intreaga situatie.
Exercitiile fizice si orice inseamna miscare te pot ajuta foarte mult sa-ti consumi energiile negative.

3. Trebuie sa fii atenta sa te degajezi in timp util de grijile pe care le ai. Impune-ti sa arunci (macar pentru scurt timp) povara neplacerilor prin a nu te mai gandi la ele. Un film, o carte buna, o plimbare, dupa preferinta, ar fi foarte potrivite. Fii insa pregatita sa intampini din nou greutatile atunci cand esti din nou "in forma".

4. Incearca sa nu-i alungi pe toti din jur printr-un comportament nepotrivit sau datorita faptului ca ii crezi dusmani si/sau concurenti. Trebuie sa lasi si altora posibilitatea sa mearga inainte, pe langa tine. Incearca sa nu faci o tragedie din faptul ca nu ocupi momentan locul pe care l-ai fi dorit, ci il ocupa altcineva, de exemplu.

5. Foloseste-ti aptitudinile si calitatile ori de cate ori este nevoie si gandeste-te ca fiecare are cate un talent, cate o inclinatie cel putin, in anumite domenii; trebuie sa le folosesti asa incat acestea sa te ajuta sa rezolvi mai usor unele probleme.

6. In anumite situatii este necesar sa si cedezi.
Pastreaza-ti punctul de vedere si exprima-l cand apele se mai linistesc. In plus, mai poti lua in calcul si multumirea de sine pe care o incerci atunci cand iti dovedesti ca esti mai puternica decat supararea.

7. Atentie, nu incerca sa faci totul deodata! Ar putea iesi o "aglomeratie" de solicitari care te-ar putea irita! Nu uita ca orice sarcina, chiar si cea mai complicata, este constituita dintr-o serie intreaga de segmente simple, care formeaza intregul. Porneste rezolvarea situatiei in sine, in ordinea importantei, incepand cu ceea ce consideri a fi cel mai important, si nu te pierde in detalii!

8. Cauta sa iesi din propria "cochilie", sa nu fii inchistata! Fii deschisa si la experientele altora! Este foarte bine sa te apropii de oameni, de imprejurarile date, si sa-ti traiesti viata, dar nu oricum, ci cat mai intelept!

9.
Fii altruista si permite si altora sa fie ei insisi! Este bine sa intelegi ca fiecare are dreptul la individualitate. Intelege-i pe ceilalti asa cum trebuie sa te intelegi pe tine insati! Cauta sa arati celor din jur demnitatea pe care o ai si foloseste-te de ea si cu aceasta ocazie!

10. De cate ori ai ocazia, incearca sa faci ceva bun pentru altii! Incearca sa vii in intampinarea si ajutorul cuiva aflat intr-un moment greu, de exemplu; in acest fel nu te vei mai concentra asupra propriilor griji.

Conditia, pentru ca aceste sfaturi sa iti fie utile, este sa le analizezi cu rabdare, sa le adaptezi propriei tale personalitati, sa ti le insusesti si sa le folosesti de cat mai multe ori, pentru a-ti forma un fel de a fi optimista, echilibrata, sanatoasa si, nu in ultimul rand, protejata de eventualele bariere psihologice din comportament!

Autoprotejeaza-te psihic!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • serban claudia nicoleta pe 4 Iun 2008, 15:29
    apropos de psiholog

    As dori sa discut cu un psiholog,daca se poate chiar si asa prin internet.De ceva vreme ma streseaza o persoana "anonima" si nu stiu cum sa rezolv aceasta problema.nu mi s-a mai intamlat,e ceva nou pentru mine si ma depaseste.Am incercat sa nu mai dau atentie,dar continua sa ma oboseasca. Astept un raspuns!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod