Analitica sau impulsiva?

Diplomata sau directa? Spui tot ce gandesti sau gandesti tot ce spui?

Analitica

Avantaje: relatiile sociale nu pot functiona fara o comunicare armonioasa. A nu avea nici o opinie de sustinut despre o chestiune care se discuta intr-un colectiv te ajuta sa nu fii niciodata prins intr-o tabara sau alta ori sa fii luat drept martor.

Inconveniente: poti ajunge o persoana taciturna sau o barfitoare care susoteste intotdeauna pe la spate si nu are vreodata curajul de a-si asuma spusele.

Impulsiva

Avantaje: nu prea lasi sa-ti fuga pamantul de sub picioare, demasti injustitia, detesti oportunistii... Iti place sa traiesti o viata sanatoasa, demna, fara compromisuri si cu fruntea sus.
Anturajul te respecta si acorda credit la ceea ce spui.

Inconveniente: de multe ori, orice pasare pe limba ei piere. A spune direct ceea ce crezi te poate baga in multe belele si aduce o multime de dusmani.

Iulia, Profesoara, 31 ani
Poate ca si eu mi-as fi dorit sa am mai mult tupeu cand aveam 20 de ani, dar nu s-a intamplat foarte des. E foarte interesant de spus ca nu au existat multe situatii in care sa regret ca "am stat in banca mea", in schimb au existat momente in care am regretat ca am cazut in extrema cealalta, adica mi-am exprimat ideile cu exagerat de mult aplomb.
Deci cel mai important este, pana la urma, sa nu cazi in nici una din aceste doua extreme. 20 de ani este o varsta la care ti se spune de obicei "tu sa taci, ca nu stii ce e viata" si trebuie sa te lupti pentru a-ti impune punctul de vedere. Totusi, atentie: tupeul are o putere de convingere mult mai slaba decat diplomatia, deci e un consum de energie inutil! O replica brutala nu face decat sa le intareasca celorlalti convingerea ca "inca nu stii ce e viata".

Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod