Relatiile intime si dragostea

Exista o multime de aspecte ale relatiei de cuplu care inca raman o enigma si pe care nu le putem intelege. Totusi se cunosc anumite lucruri despre caracteristicile care afecteaza relatia oamenilor. De exemplu, aspectul fizic al unui partener tinde sa fie mai important pentru barbati decat pentru femei, in timp ce inteligenta partenerului tinde sa fie mai importanta pentru femei decat pentru barbati.
Diada cuplu-casatorie

Fiecare dintre noi tindem catre structura arhetipala (masculin-feminin) bazata pe complementaritate si, de aceea, cautarea partenerului cu ajutorul caruia sa ne dezvoltam pe plan sexual, afectiv, mental si spiritual devine un proces important al vietii noastre. Gasirea partenerului potrivit duce la formarea cuplului si la casatorie (in cele mai multe cazuri).

Cuplul este o structura bipolara in care partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt.

Insa, din aceasta perspectiva, cuplurile pot fi stabile si coezive sau instabile si dominate de disensiuni. Permanentizarea relatiei se transforma de cele mai multe ori in casatorie.

Casatoria este un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor, pulsiunilor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. (I. Mitrofan)

Trebuie specificat ca nu putem intelege cu adevarat casatoria decat din interiorul ei.


Relatiile intime

Oamenii care sunt atrasi unii de altii devin de obicei interdependenti ceea ce inseamna ca gandurile, emotiile si comportamentul unei personae afecteaza gandurile, emotiile si comportamentul altei persone.

Interdependenta are loc atunci cand gandurile si valorile unei personae devin parte a conceptului de sine a celeilalte persoane. Aceasta este una dintre caracteristicile importante ale unei relatii intime.

O alta componenta importanta a unei relatii intime de succes este angajamentul. Persoanele se simt atasate de o relatie atunci cand sunt satisfacute de recompensele pe care le primesc din acea relatie in care au investit resurse considerabile (atat tangibile, cat si intangibile).


Dragostea

Afectiunea, expresivitatea emotionala, suportul social, sexualitatea - aceste caracteristici ale unei relatii aduc in prim plan un alt aspect - dragostea. Totusi intimitatea si dragostea nu sunt sinonime. Cei mai multi teoreticieni sunt de acord ca exista mai multe tipuri de dragoste.

Un punct de vedere acceptat distinge dragostea-pasiune de dragostea-prietenie.

Dragostea-pasiune este intensa, mereu in crestere si este legata de atractia fizica puternica, de atasamentul emotional profund; sentimentele sexuale sunt de asemenea profunde.

Dragostea prietenie nu are un potential asa de mare de crestere, dar din punct de vedere psihologic este mai intima; este marcata de preocuparile reciproce asupra altora.

Sternberg ne ofera o analiza mai atenta a dragostei. Conform teoriei lui cele trei componente esentiale ale dragostei sunt: pasiunea, intimitatea si angajamentul. Din combinatiile variate ale acestor componente rezulta mai multe tipuri de dragoste.

Astfel dragostea romantica include un grad inalt de pasiune si intimidate. Dragostea prieteneasca contine in mai mare masura intimitatea si angajamentul si mai putin pasiunea. Dragostea consumatorie este cea mai completa si cea mai satisfacatoare deoarece prin ea se satisfac in cea mai mare masura dorintele partenerilor.


Casatoriile functionale

Studiile asupra mariajelor de succes arata ca atitudinile premaritale si sentimentele sunt buni predictori pentru sucesul marital. Printre cuplurile casatorite, femeile in general tind sa fie mai satisfacute de mariaj atunci cand partenerii vorbesc des despre propria relatie.

Daca partenerii percep mariajul ca echitabil acest lucru duce la satisfactie. Satisfactia maritala sufera o depreciere la aparitia primului copil atunci cand femeile se simt coplesite. In cazul in care sotii nu le impartasesc grijile si munca, rezultatele sunt uneori devastatoare.

Un alt factor important este felul in care cuplu face fata conflictului si maniei. Lipsa comunicarii, aparitia bruiajelor si blocajelor in comunicarea, remarcile dureroase aparute in cazul unui conflict pot duce la destramarea casatoriei. Chiar daca nu e singurul factor, comunicarea eficienta, directa si empatica poate fi cheia unui mariaj fericit.

 

Comentariile 351-400 din 417

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 19 Ian 2006, 17:48
    exista iubire?

    iubirea e un sentiment profund pe care nu il poti compara cu nimik altceva

    0
    0

  • vivi pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubeste

    Dragostea-i devoratoare .Merita s-o traiesti si sa risti penteu ea totul daca este nevoie.Nu te cauta de prea multe ori in viata .Deschide-i usa cand vine.

    0
    0

  • nuti pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea

    sa iubesti,sa fii iubit sunt cele mai frumoase sentimente pe care le poate simti cineva.Dragostea nu tine cont de nationalitate sex varsta.Traiti fiecare clipa!Merita!Nu irositi timpul si ani!

    0
    0

  • mada pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea

    dragostea este un sentiment ciudat ai impresia ca toata lumea este a ta`dar nuu intodeauna sentimentul este reciproc

    0
    0

  • adyna pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu-l sufoca

    nu_i acorda prea multa atentie ca si-o i-a in cap.Va spune k esti moarta dupa el si nu e deloc bine te va dispretui.nu uita niciodata asta.ok

    0
    0

  • izabela pe 19 Ian 2006, 17:48
    "cu capul in nori"

    Cand iubesti cu disperare,nu mai mananci,nu mai dormi,nu te mai poti concentra la realitatea inconjuratoare...pur si simplu esti pierduta in dorinta de a fi langa el,uiti de responsabilitatile pe care le ai si faci tot posibilul sa fii mereu acolo,buze-n buze.E straniu, dar frumos...pana cand dintr-o data,daca e prea sigur de iubirea ta "o da in bara "si din visul cel frumos te trezesti intr-un cosmar.

    0
    0

  • roxanna pe 19 Ian 2006, 17:48
    hmm.. dragostea...

    dragostea dispare intr-un cuplu (casatorit sau nu) in maxim 5 ani... trist!! asa ca... sfatul meu ar fi sa judecati putin inainte de a va asculta inima!! si ea mai poate gresi uneori.. :(

    0
    0

  • Anette pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sufocarea............??????????????

    Nu stiu daca sufoci persoana iubita,poate da,poate mai tirziu,cu timpul se prea poate...........

    0
    0

  • carmen M pe 19 Ian 2006, 17:48
    am probleme de cuplu..

    buna, de o vreme nu ma mai inteleg cu partenerul meu, simt ca nu mai primesc aceeiasi atentie pe care o veam inainte, cum sa-mi dau seama deca acesta ma respinge,poate fi din cauza temperamentului? eu sunt colerica iar el flegmatic, cum sa fac sa primesc atentia lui?astept sfaturi...Va multumesc anticipat

    0
    0

  • alinuta pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce a fost nu va mai fi?

    E trist dar tind sa cred din ce in ce mai mult acest lucru.iubirea de la inceputul unei relatii si focul pasiunii acelui moment se pierd treptat.unele dintre noi ramanem doar cu amintirea acelor momente frumoase in timp ce altele reusesc sa reanvie pasiunea.care o fi oare secretul:sa fim mai pozitive,mai vesele si macar o data pe luna sa-l surprindem cu ceva nou si inventiv?

    0
    0

  • alexandra pe 19 Ian 2006, 17:48
    sunt mereu singura de ce?

    acest titlu e ales de mine si de aceea la-am si ales sunt toto timpul singura as vrea sa stiu si eu de ce

    0
    0

  • alexandra pe 19 Ian 2006, 17:48
    sunt mereu singura de ce?

    sa incep cu inceputul:buna!am avut numeroase relatii dar au durat unele putin iar altele au durat aproximativ 4luni dar toti prietenii mei au vrut acelasi lucru dar nu au putut obtine pt k mia fost teama si am crezut k sunt prea mica pt asa ceva si am decis sa mai ast dar acest lucru a dus la despartire de ce

    0
    0

  • Anette pe 19 Ian 2006, 17:48
    Frica

    De fapt toate ne temem de primul pas, de prima relatie sexuala. Pt a depasi acest moment trebuie sa ai incredere totala in prietenul tau. Pt ca dragostea nu e un joc ci e ceva sfint. Si daca prietenul te-a lasat pt ca nu esti pregatita inca inseamna ca el doar asta si-a dorit de la tine minik mai mult. Mai bine mai astepti decit sa i te daruiesti primului venit.

    0
    0

  • DENISA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cura

    Vreau Sa Slabesc

    0
    0

  • BELLA RAGATZA pe 19 Ian 2006, 17:48
    fara frik

    ATunci cand ai incredere totala in prietenul tau si stii k te iubeste cu adevarat nimic nu mai sta in calea ta.IUbirea este cel mai frumos sentimen t dat de la dumnezeu.

    0
    0

  • DYLYA pe 19 Ian 2006, 17:48
    fara teama

    pt a incepe o relatie sexuala cu cineva,trebuie sa iubesti acea persoana,si viceversa.si nu trebuie sa uitam k trebuie sa ne protejam......IUBITI_VA MULT.

    0
    0

  • anonim pe 19 Ian 2006, 17:48
    futaie

    nu trebuie sa crezi in dragoste,sa te futyi e o placere...

    0
    0

  • LEYLA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Iubire

    Iubirea Si Cu Sexul Se Combina Foarte Bine Impreuna, A Face Sex Fara Sa Iubesti E Doar O Placere De Moment Insa Atunci Cind Iubirea Isi Face Aparitia Sunt Niste Sentimente Care Dureaza Mai Mult Sunt Mai Placute Si Pot Fi Uitate Mai Greu, Iubirea Este Pe Primul Loc, Daca Ea Lipseste Atunci Nimic Nu E...

    0
    0

  • MISHUKU pe 19 Ian 2006, 17:48
    Iubire

    Eu Cred Ca Iubirea Este Lucrul Cel Mai De Pret Al Unei Persoane!nu Toti Au Aceasta Capacitate Sau Sansa De A Iubi!si De Aceea Cei Ce Iubim Trebuie Sa Ne Bucuram De Ea!nu Vad Sexul Ca Pe Un Lucru Extrem De Important Dar Este Un Lucru Placut Pe Nu Il Decat Intr-un Cuplu,bazat Pe Sentimente!

    0
    0

  • love7 pe 19 Ian 2006, 17:48
    love

    eu sunt de parere k trebuie sa iubesti,nu sa faci sex.sexul se prctica din pasiune,dar a face dragoste e cu totul diferit,te simti implinit.asa cred eu!:-)

    0
    0

  • maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    unicitate

    atunci cand faci sex ai un sentiment de multumire,iar atunci cand se combina sexul cu dragostea este un sentiment unic de nedescris,pe care il ssimti ca si cum te-ar reintregi.de preferat este dragostea pt ca aatunci te simti om.

    0
    0

  • Zvetlana pe 19 Ian 2006, 17:48
    tot iubire

    zice bine mishuku.... eu una sunt dependenta de iubire, si mi se pare interesanta o dragoste-pasiune combinata cu prietenia

    0
    0

  • irina pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    cred ca iubirea este cea mai frumoasa daca sti s-o pretuiesti.dragostea-pasiunea semnifica o atractie reciproca din partea indragostitilor

    0
    0

  • vio pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire sau obisnuinta?

    eu cred ca dupa un timp sexul sau dragostea nu mai sunt la fel.cel putin asa cred eu raman doar dorinta de a face sex nu pt ca il doresti pe cel de langa tine.dc nu este asa imi spune si mie cineva cum sa pastrezi acele sentimente cand esti cu partenerul sa fie totul ca la inceput nu monotonie.

    0
    0

  • allyna pe 19 Ian 2006, 17:48
    totul trece

    Eu sunt de parere ca dupa o perioada mai mare sau mai mica de timp(asta depinde de relatiile dintre cei 2)toata dragostea se transforma in obisnuinta si intervine monotonia.De aceea majoritatea femeilor pentru a iesi din aceasta stare cauta ceva nou in alta parte,nascandu-se relatiile extraconjugale.Barbatul are datoria sa aduca cate ceva nou in caminul conjugal,sa faca in asa ffel incat zilele sa nu semene intre ele.

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    pastreaza iubirea

    iubirea este in fiecare din noi si nu trebuie sa asteptam sa ni se ofere, ci trebuie sa oferim pentru a primi.Daca imbratisezi,mangai,saruti cu sufletul la fel ti se va raspunde mai devreme sau mai tarziu.

    0
    0

  • arad pe 19 Ian 2006, 17:48

    nici nu realizati cat adevar este in acest articol , cu respect pt toate articolele minunate

    0
    0

  • veruncic pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre relatii intime

    verau si eu sa-mi rarpundeti la asa o intrebare. Cum vedeti o relatie intre o domnisoara de 20 ani si un barbat de 42 ani, e normal?

    0
    0

  • crisa pe 19 Ian 2006, 17:48

    am 24 si ies cu un domn de 49.il iubesc din toata inima. nu cnteaza varsta, conteaza sa iubesti cu adevarat si sa ti se raspunda la fel

    0
    0

  • mirela pe 19 Ian 2006, 17:48

    am iesit si eu cu un barbat cu 20 de ani mai mare ca mine..si nu as putea spune niciodata ca varsta ar fi un impediment. conteaza ceea ce simti tu si cum se poarta el..daca tu te simti implinita cu un barbat mai matur e ok, lasa ce cred altii

    0
    0

  • Dora pe 19 Ian 2006, 17:48
    excelent!

    uneori, barbatii mai in varsta( mai in varsta cu peste 20 de ani)stiu sa faca o femeie sa se simta "regina universului". o fi poate datorita experientei.nu se tem sa-i astearna iubitei lumea la picioare. o astfel de relatie poate duce o femeie pe culmile cele mai inalte ale senzualitatii si ale implinirii afective.asadar, keep going!

    0
    0

  • Ana pe 19 Ian 2006, 17:48

    Si eu ies cu un barbat cu 10 ani mai mare decat mine . suntem impreuna de o luna si ne intelegem f f f bine. Nu conteaza varsta atata timp cat te face fericita !! :P

    0
    0

  • Lacramioara pe 19 Ian 2006, 17:48

    Din totdeauna mi-am dorit sa am alaturi un barbat matur.Iubitul meu e mai mare cu 14 ani decat mine si ne intelem super. Suntem impreuna de aproape un an, avem planuri de viitor impreuna si nu as renunta la el pentru nimic in lume.

    0
    0

  • andreea pe 19 Ian 2006, 17:48
    ..

    parerea mea este ..ca mai bine te simti cu un barbat mai mare decat cu un copil de 18-19 anii..eu zis ca altfel gandeste`te si stie cum sa vb si sa se comporte..nicodata nu conteaza,,FRUMUSETZEA,, pt ca ea e trecatoare ..si ,,VARSTA,, la fel ..iubire si incredere..e cel mai important..asta e parerea mea la 16 anii ..si cred ca e una ok.. kiss u ..

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    ...

    intotdeauna am cautat p-ersoana care sa ma inteleaga sa fie alaturi de mine,nu conteaza varsta si nici frumusetea fizica,totul se bazeaza pe iubire,incredere si respect

    0
    0

  • ramona pe 19 Ian 2006, 17:48

    Consider ca in viata de cuplu sunt foarte importante respectul , prietenia si gradul de comunicare dintre cei doi parteneri . Varsta cred ca are si ea importanta , aspectul fizic placut , naturaletea etc .

    0
    0

  • anamaria petica pe 19 Ian 2006, 17:48

    O legatura -intima- bazata pe camaraderie, prietenie este doar o parte a existentei zilnice, comune, de utilitate si consum, un aspect necesar al vietii, asemeni hranei, sigurantei fizice, confortului intelectual sau psihologic. O relatie in care daca celalalt te face sa-ti doresti sa o continui, sa te implici si pretuiesti tot ce tine de aceasta implicare este tot ce-mi doresc sa insemne pentru mine dragostea.

    0
    0

  • ioana mitea pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea...

    dragostea inseamna comunicare si pasiune,astea ajung.

    0
    0

  • steluta pe 19 Ian 2006, 17:48
    comunicarea

    Comunicarea empatica ..,.are loc intre orice fel de pareteneri,

    0
    0

  • petronela pe 19 Ian 2006, 17:48
    respectul

    mai mult ca toate, in dragoste e nevoie de respect.conteaza mult sa fii respectat.degeaba iti spune ca te iubeste, daca ti se arata altceva,... si comunicarea este la fel de importanta

    0
    0

  • traienutz pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea este un sentiment relativ

    timpul erodeaza ca si apa..ce nu are structura solida se transforma..dragostea trebuie sustinuta permanent .

    0
    0

  • floricutza pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea trece prin stomac

    degeaba iubesti daca iti caraie matzele

    0
    0

  • luca elisabeta fevronia pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu rade la "din dragoste"

    Glumeste in iubire dar...NU IUBI IN GLUMA!!!

    0
    0

  • LUCA ELISABETA FEVRONIA pe 19 Ian 2006, 17:48
    consumatzi lamie

    Dragoste cu sila...nu se poate

    0
    0

  • anonim pe 19 Ian 2006, 17:48
    lipeli...alea alea

    credetzi in dragoste la prima vedere...sau tre' sa mai trec odata? :)

    0
    0

  • soimu teodora pe 19 Ian 2006, 17:48
    combinatii

    dragoste cu sila nu se poate

    0
    0

  • teo pe 19 Ian 2006, 17:48
    sex

    la ce varsta trebuie sa face sex?

    0
    0

  • uglovici maria pe 19 Ian 2006, 17:48

    de unde stiu dak ma iubeste?

    0
    0

  • MADALINA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Parere

    Am Avut O Parere Foarte ,dar Foarte Proasta Despre Ce Ati Scris Acolo

    0
    0

  • andreea pe 19 Ian 2006, 17:48
    sezxxxxxx

    am un prieten care ma cam neglijeaza. cum sa-l atrag

    0
    0
Pagina « 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod