Relatiile intime si dragostea

Exista o multime de aspecte ale relatiei de cuplu care inca raman o enigma si pe care nu le putem intelege. Totusi se cunosc anumite lucruri despre caracteristicile care afecteaza relatia oamenilor. De exemplu, aspectul fizic al unui partener tinde sa fie mai important pentru barbati decat pentru femei, in timp ce inteligenta partenerului tinde sa fie mai importanta pentru femei decat pentru barbati.
Diada cuplu-casatorie

Fiecare dintre noi tindem catre structura arhetipala (masculin-feminin) bazata pe complementaritate si, de aceea, cautarea partenerului cu ajutorul caruia sa ne dezvoltam pe plan sexual, afectiv, mental si spiritual devine un proces important al vietii noastre. Gasirea partenerului potrivit duce la formarea cuplului si la casatorie (in cele mai multe cazuri).

Cuplul este o structura bipolara in care partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt.

Insa, din aceasta perspectiva, cuplurile pot fi stabile si coezive sau instabile si dominate de disensiuni. Permanentizarea relatiei se transforma de cele mai multe ori in casatorie.

Casatoria este un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor, pulsiunilor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. (I. Mitrofan)

Trebuie specificat ca nu putem intelege cu adevarat casatoria decat din interiorul ei.


Relatiile intime

Oamenii care sunt atrasi unii de altii devin de obicei interdependenti ceea ce inseamna ca gandurile, emotiile si comportamentul unei personae afecteaza gandurile, emotiile si comportamentul altei persone.

Interdependenta are loc atunci cand gandurile si valorile unei personae devin parte a conceptului de sine a celeilalte persoane. Aceasta este una dintre caracteristicile importante ale unei relatii intime.

O alta componenta importanta a unei relatii intime de succes este angajamentul. Persoanele se simt atasate de o relatie atunci cand sunt satisfacute de recompensele pe care le primesc din acea relatie in care au investit resurse considerabile (atat tangibile, cat si intangibile).


Dragostea

Afectiunea, expresivitatea emotionala, suportul social, sexualitatea - aceste caracteristici ale unei relatii aduc in prim plan un alt aspect - dragostea. Totusi intimitatea si dragostea nu sunt sinonime. Cei mai multi teoreticieni sunt de acord ca exista mai multe tipuri de dragoste.

Un punct de vedere acceptat distinge dragostea-pasiune de dragostea-prietenie.

Dragostea-pasiune este intensa, mereu in crestere si este legata de atractia fizica puternica, de atasamentul emotional profund; sentimentele sexuale sunt de asemenea profunde.

Dragostea prietenie nu are un potential asa de mare de crestere, dar din punct de vedere psihologic este mai intima; este marcata de preocuparile reciproce asupra altora.

Sternberg ne ofera o analiza mai atenta a dragostei. Conform teoriei lui cele trei componente esentiale ale dragostei sunt: pasiunea, intimitatea si angajamentul. Din combinatiile variate ale acestor componente rezulta mai multe tipuri de dragoste.

Astfel dragostea romantica include un grad inalt de pasiune si intimidate. Dragostea prieteneasca contine in mai mare masura intimitatea si angajamentul si mai putin pasiunea. Dragostea consumatorie este cea mai completa si cea mai satisfacatoare deoarece prin ea se satisfac in cea mai mare masura dorintele partenerilor.


Casatoriile functionale

Studiile asupra mariajelor de succes arata ca atitudinile premaritale si sentimentele sunt buni predictori pentru sucesul marital. Printre cuplurile casatorite, femeile in general tind sa fie mai satisfacute de mariaj atunci cand partenerii vorbesc des despre propria relatie.

Daca partenerii percep mariajul ca echitabil acest lucru duce la satisfactie. Satisfactia maritala sufera o depreciere la aparitia primului copil atunci cand femeile se simt coplesite. In cazul in care sotii nu le impartasesc grijile si munca, rezultatele sunt uneori devastatoare.

Un alt factor important este felul in care cuplu face fata conflictului si maniei. Lipsa comunicarii, aparitia bruiajelor si blocajelor in comunicarea, remarcile dureroase aparute in cazul unui conflict pot duce la destramarea casatoriei. Chiar daca nu e singurul factor, comunicarea eficienta, directa si empatica poate fi cheia unui mariaj fericit.

 

Comentariile 151-200 din 417

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nela pe 19 Ian 2006, 17:48
    relatii intime

    si eu cred la fel in cea mai mare parte

    0
    0

  • mary pe 19 Ian 2006, 17:48
    voi fetele

    dupa mine baetii sunt de nimic

    0
    0

  • tatiana pe 19 Ian 2006, 17:48
    barbatii sunt niste imaturi

    Fetelor fiti foarte atente la comportamentul barbatilor,pt. k majoritatea nu vor decat acelasi lucru de la bun inceput -SEX-.Pt. ei cuvantul rabdare ink nu s-a inventat!Asa k nu va lasati magulite de complimentele lor !

    0
    0

  • Ion vasile gheorge pe 19 Ian 2006, 17:48
    faaaaa

    pai ce crezi fa ca vrem altceva...taratura jegoasa!

    0
    0

  • Netcu Nicloae Adrian pe 19 Ian 2006, 17:48
    suntem delicati ca niste ghiocei

    nooi vream dragoste pura , bazata pe incredere si respect..relatii de lunga durata .Suntem niste fiinte atat de fragile chiar daca aspectu nostru nu da de inteles asta... nr meu de tel este 0250740366. sa fim iubiti ca e loc pt toti sub soare...

    0
    0

  • Alessia pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea

    pentru iubire enevoie de doi pentru fericire pot fi numai EU

    0
    0

  • radu pe 19 Ian 2006, 17:48
    te iubesc

    te iubesc Allesia

    0
    0

  • debi pe 19 Ian 2006, 17:48

    cand iubesti cu adevarat iti dai seama nu ca pti trai alaturi de aceea persoana draga ci ca nu poati trai fara ea,iar cand spui ca ai fost dezamagit asta presupune ca la baza a stat doar amagiri, caci pt a fi dezamagit trebuie sa fi fost amagit,astfel suferinta nu si mai are rostul pt ca nu merita sa ne pedepsim noi pt greselile altora prin suferinta

    0
    0

  • debi pe 19 Ian 2006, 17:48

    te pup dulce, dulce puiut mic si scump si mi e dor de tine (pt vali)

    0
    0

  • roxy pe 19 Ian 2006, 17:48
    prietenie

    pt cele mai bune prietene oana si ioana va pupik dulce de tot

    0
    0

  • danila pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    pisoias,doar iubirea noastra poate invinge orice obstacol

    0
    0

  • andu pe 19 Ian 2006, 17:48
    m.ai tradat.DE CE.MERITAM

    baietii nu merita.am crezut in el si m.a tradat .nu meritam doar pe ell.am iubit si el m.a umilit si m.am injosit dar NU MERITA.akum toata dragostea ce o purtam s.a transformat in ura sau asa vreau sa kred

    0
    0

  • dana pe 19 Ian 2006, 17:48
    e frumos

    cei mai multi nu inteleg ca fericirea nu inseamna sa ai tot ce iti doresti,ci sa iei tot ce e mai bun din tot ce ai,sa doresti ceea ce ai.adevarat ca iubirea ne face sa suferim dar e frumos ca totusi o dorim,o vrem si ne implineste.viata e o continua etapa de reiindragostire si cei mai fericiti imbina dragosta pasionala cu cea prietenie.te iubesc dragul meu,stiu ca nu e roz totul dar tu esti cel mai drag sufletului meu.

    0
    0

  • chinezu pe 19 Ian 2006, 17:48
    relatie

    daca esti interesata de o relatie de lunga durata poate chiar casatorie trimite un email la adresa costel_bengosu@yahoo.co.uk am 37 ani

    0
    0

  • costel G pe 19 Ian 2006, 17:48
    relatie

    Daca esti interesata de o relatie de casatorie sa-u de luunga durata,trimite un email la ad.constantingaf@yahoo.com Am 50 de ani si locuiesc in USA Tn.

    0
    0

  • vasilescu iulia pe 19 Ian 2006, 17:48
    relatie de casatorie sau de lunga durata pt ad.constantingaf@yahoo.com

    relatie de casatorie sau de lunga durata Director in marketin-ul medical sanitar -pitesti -annemonnyque3107@yahoo.fr

    0
    0

  • corina hodis pe 19 Ian 2006, 17:48
    seriozitate maxima casatorie

    parerea mea e ca o relatie ptr casatorie nu trebuie sa dureze mai mult de 1 saptamana deoarece in acest timp poti sa iti cunosti partenerul destul de bine

    0
    0

  • cocuta iordan pe 19 Ian 2006, 17:48
    daca dragoste nu e nimic nu e

    atunci cand exista seriozitate,respect si iubire reciproca,piedicile sant aproape inexistente

    0
    0

  • bogdan butnaru pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea nu moare

    eu am iubit-o pe corina hodis,o iubesc si o voi iubi toata viata mea chiar daca ea e cu ovidiu ,nu ma intereseaza,tot a mea va fi

    0
    0

  • raluca stoianov pe 19 Ian 2006, 17:48
    il iubesc dar nu putem sa mai fim impreuna

    il iubesc pe fostul meu iubit aurel dar nu pot sa ma mai impac cu el pentru ca m-a inselat

    0
    1

  • Banu Simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu am sa-l uit niciodata

    eu l-am iubit pe liviu ungureanu,la nebunie dar nu mai pot sa ma impac cu el pt k ma tratat ptre mult timp cu indiferenta.

    0
    0

  • sorici aurelia pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea nu moare nicuodata!

    eu l-am iubit pe robert fondorik,dar iel ma trateaza cu indiferenta,chiar dak sunt cu el si acum,sufar din cauza lui.il voi iubi mereu.

    0
    0

  • Anda pe 19 Ian 2006, 17:48
    relatiile dinte cupluri

    am avut o relatie cu un barbat mai mic ca mine cu 2 ani(19 ani),am avut o relatie cu el 5 ani,nu stia sa ma aprecieze,era imatur,ma sugea de seva vietii,nu stia sa se poarte cu mine ca femeie,ma facut sa il urasc.Acum am o relatie cu un barbat mai invarsta,e raiul pe pamant,stie sa ma faca fericita,ma apreciaza,ma face sa ma simt frumoasa,imi apreciaza ideeile si le ia in consideratie,sunt implinita!!!Va doresc si voua doamnelor sau domnisoarelor sa va gasiti perechea,indiferent de varsta lui sau a voastra,continuati sa traiti ca femei adevarate si nu va fie teama sa iubiti din nou!

    0
    0

  • adina pe 19 Ian 2006, 17:48
    si eu am iubit

    aha...da...si yo l-am iubit doamnelor pt brad pitt...:)) si vedeti ca nu a iesit nimik..e cuu angelina aia..ce sa-i faci..viatza..oricum e mai mare ca tata:))

    0
    0

  • Marochinarie pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cer este iubirea

    Dragostea este un butoi cu rahat care are la suprafata un strat de miere,dupa ce se termina mierea ramane rahatul.

    0
    0

  • monica pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    cand iubesti,simti ca ai aripi.ai impresia ca zbori deasupra tuturor si ca esti unic.iubiti ca sa fiti iubiti

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre relatii

    e chestiune de alegere ,timp ,noroc ,comunicare ,reciprocitate,fidelitate si nu in ultimul rand respect

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    toata lumea se chinuie sa o defineasca ;n-ar fi mai mai bine sa o traim cu demnitate si respect pt toata lumea?

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:48
    tradarea

    nu vreau s-o definesc ,vreau doar sa nu mai existe,nici suferinta ,nici infidelitatile .E greu sa iubesti fara sa suferi ,e greu oricum ar fi.... de ce oare trebuie sa mai fim si dezamagiti?

    0
    0

  • Borcan Alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    o idee....

    sunt de parere ca tineri in general se aprind si se sting repede,intr?un moment au crezut ca sunt cei mai indragostiti dar si?au dat seama la un moment dat ca nu a fost mai nimic.Crerd ca tinerii atat fetele cat si baietii in ziua de azi fuc de relatiile mai intense,le plac sa se distreze si atat,bine asta nu inseamna ca nu exista si excepti.;

    0
    0

  • Elena Ostapciuc pe 19 Ian 2006, 17:48
    Dezamagire...

    Din proprie experientza,ash spune ca intr-un cuplu trebuie sa fii actritza ca sa mearga totul bine.(eu nu am shtiut sa joc teatru,crezind ca sinceritatea e mai pretzuita).Tinerii in ziua de azi,traiesc cu clipa prezenta nu se gandesc ce va fi maine.

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:48
    un gand simplu...

    nu stiu de ce ,dar toata lumea fuge de adevarul crud care doare .EU cred ca e mai bine sa stiu decat sa mor in nestiinta. SA joc teatru pt ce?Pt bani , pt o casa ? da as face si asta dar nu cred ca as simti ca merit cu adevarat ceea ce am .Si atunci ce sa facem ca sa ne simtim si sa traim bine?1.sa iubim cand e de iubit.2 sa muncim cand e de muncit .3sa nu uitam niciodata de unde am pornit.

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:48
    de dragoste......si dor....

    In zilele noastre e mai simplu sa iubesti cu trupul .dar cu sufletul ce facem fratilor????

    0
    0

  • x pe 19 Ian 2006, 17:48
    y

    e bine sa iubesti........si ata

    0
    0

  • carmen.lela pe 19 Ian 2006, 17:48
    barbati ! nu fiti olteni !

    Gandeste de doua ori inainte de a spune TE IUBESC.Te-ai jucat cu sentimentele mele.E PACAT , NICOLAE !

    0
    0

  • dumitrescu ana-maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    succes!

    nu cred in ceea ce spui si de ce minti atata?

    0
    0

  • simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    uffff

    numai ratari am avut in dragoste toti profita de mine

    0
    0

  • myky1989 pe 19 Ian 2006, 17:48
    yubyre

    Yubyrea e o mare durere,dar fara ea oameni ar fi mai tristi.Yubeste pentru a fi yubyt

    0
    0

  • Alessia pe 19 Ian 2006, 17:48
    esec

    nu cred in iubire la prima vedere

    0
    0

  • radu pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubeste-ma

    alessia ar trebui sa ma iubesti

    0
    0

  • anca pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea absoluta,o utopie

    totul e relativ..inclusiv iubirea..dar durerea intervine atunci cand uiti asta..

    0
    0

  • NUTA MARIO pe 19 Ian 2006, 17:48
    O Prostie Cine Crede

    E De Tot Rahatu.

    0
    0

  • Danutza pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere

    dragostea e cea mai importanta si te ajuta sa treci peste toate.iubesti si esti iubita.ce poate fi mai frumos?

    0
    0

  • Mladin Adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    Dragoste

    Dragostea este cel mai frumos sentiment.Atunci cand iubesti uiti de toate supararile.

    0
    0

  • Stan Constantin pe 19 Ian 2006, 17:48
    mesaj

    caut o iubita pe care sa o iubesc mult!!

    0
    0

  • STANCIOI ALINA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sex

    Cel Mai Naspa Lucru De Pe Pamant.va Pup

    0
    0

  • Elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant, dar...

    Interesant este tot acest materil precum si ideile vehiculate aici...este veridic tot ce se spune, numai ca ...acest subiect este mult mai complex, este ceva ce nu se poate acoperii in totalitate de niste cuvinte oricat ar fi ele de bine aranjate si/sau bine folosite...este parerea mea subiectiva si nu astept confirmarea nimanui sa-mi dea dreptate!

    0
    0

  • stan constantin pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere

    Chiar in acest moment trec printr-un divort am 37 ani si nu stiu daca mai pot avea vreodata incredere in dragoste .Sunt foarte dezamagit..

    0
    0

  • Haido Robert pe 19 Ian 2006, 17:48
    afectiunea

    nu stiu cum sa va spun dar am prins o oarecare pasiune pt.cineva si nu ma mai pot desparti.ce pot face?nu mai pot iubi pe nimeni nu mai pot simti nimic pt altcineva

    0
    0

  • KATHY pe 19 Ian 2006, 17:48
    Dragoste

    In Mare Parte Avetzi Dreptate..ce Sa Zic Totul E Frumos Cand Inepi O Relatzie Bazata Pe Dragoste Reciproca,respect Si Solidaritate Unul Fatza De Celalalt.sunt Casatorita Si Am 2 Copii Minunatzi Pe Care Pot Spune Ca Ii Crestem Imreuna..de La Pregatirea Biberoanelor Si Svhimbatu; Scutecelor Pana Acum La Efectuarea Primilor Pasi Virtuali In Lumea Minunata A Informatici Si A Calculatoarelor:)

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod