Râzi şi nu vei fi singură

Când zâmbeşti, răspândeşti în jur o energie benefică; cei din jur te vor remarca şi îţi vor zâmbi. Aceasta poate fi şi o formă de comunicare la nivelul inconştientului -putem să-i

Când zâmbeşti, răspândeşti în jur o energie benefică; cei din jur te vor remarca şi îţi vor zâmbi. Aceasta poate fi şi o formă de comunicare la nivelul inconştientului -putem să-i atragem atenţia cuiva că ne place, iar persoana respectivă poate să reacţioneze la acest lucru. În momentul în care zâmbeşti şi-l priveşti în ochi pe celălalt, deschizi o fereastră spre conversaţie. Cu cât razi mai mult cu cineva, cu atât te simţi mai apropiată de acea persoană, te simţi în largul tău, poţi fi tu însăţi. Nu ezita niciodată să fii tu prima care face acest pas.


Râsul - o formă specială de comunicare

Râsul se manifestă printr-o serie caracteristică de gesturi şi expresii faciale (tonul vocii, expresia ochilor, poziţia sprâncenelor etc.) care implică participarea a numeroase organe vitale. Este,deci, o stare foarte complexă, cu rol de destindere şi relaxare a întregului organism. Când zâmbeşti sau râzi, ochii sunt întredeschişi, muşchii sunt foarte relaxaţi, în timp ce pupila tinde sa se dilate, fenomen care te face extrem de atrăgătoare. De altfel, în Evul Mediu, italiencele obişnuiau să-şi pună un medicament în ochi pentru a dilata pupila şi a le face mai atrăgătoare. Numele plantei din care se extrăgea substanţa -Atropa Beladonna -înseamnă tocmai „femeie frumoasă" în limba italiană.
Psihologii afirmă că,deşi nu ne poate vindeca durerile, râsul poate totuşi să le facă mai uşor de suportat, prin distragerea atenţiei, schimbarea viziunii asupra vieţii şi creşterea producţiei de endorfine (substanţe naturale secretate de corp pentru ameliorarea durerilor).

Râsul restabileşte echilibrul si calmul în situaţiile tensionate şi conflictuale.
Unii oameni au o fire mai optimistă, fiind înclinaţi spre râs şi umor şi putându-se adapta bine la orice condiţii, în timp ce alţii sunt mai predispusi la pesimism şi la revoltă. Se consideră chiar că glumele subtile, rafinate, cu efect întârziat, sunt preferate de introvertiţi, în timp ce personalităţile extrovertite sunt atrase de umorul direct, necomplicat.
Oamenii cu simţul umorului tind să se situeze deasupra mediei de înţelegere, de perspicacitate şi coeficient de inteligenţă. De asemenea, persoanele care sesizează şi reacţionează rapid la o situaţie comică sunt înzestrate cu o mare intuiţie şi înţelegere a naturii umane.

Râsul - factor cultural

Râsul are un specific cultural bine determinat. Pentru a înţelege râsul, trebuie să-l analizăm si să-l interpretăm în mediul său natural, care este societatea, funcţia lui principală fiind cea socială. Este bine cunoscut faptul că majoritatea expresiilor emoţionale de bază (râsul, plânsul ele.) sunt înnăscute, dar manifestarea lor diferă de la o societate umană la alta. Unele culturi descurajează afişarea anumitor emoţii, printre care şi râsul; în aceste condiţii, oamenii crescuţi în diverse medii nu prezintă expresiile faciale respective la fel de pregnant ca o persoană care a crescut într-o societate ce permite exprimarea lor.
De pildă, într-o  comunitate de chinezi s-a constatat că râsul sau expresiile de încordare sau furie sunt reprimate în timpul conversaţiei; dar atunci când cred că nu sunt observaţi, ei afişează chiar astfel de expresii.

Râsul în relaţia părinte –copil

Râsul este întotdeauna un semn de sănătate psihică si morală.

Un copil care râde este normal şi sănătos, veselia fiind o stare emoţională firească pentru cei care se dezvoltă fără probleme. Chiar imediat după naştere se observă un zâmbet sau, mai exact, o expresie ce mimează un zâmbet. Acesta apare spontan, nediferenţiat şi fără vreo justificare aparentă. Astfel, după primele 3-4 săptămâni încep să apară primele forme de comunicare, care vor evolua de la simple reacţii (ca expresii ale feţei, surâs, gestica mâinilor, întinderea lor etc.) la manifestari complexe în care zâmbetul se combină cu mimica şi gestica. De cele mai multe ori copilul surâde ca răspuns la zâmbetul mamei. În jurul vârstei de 3 luni, el începe să recunoască figurile familiare, zâmbetul devenindu-i mai selectiv. Manifestarea râsului înainte de 4 luni este foarte rară, ocazională. Ziua în care bebeluşul râde din toată inima este o dată importantă şi emoţionantă. Veselia unui copil depinde de relaţiile cu cei din jur. Dacă cei apropiaţi sunt surâzători, calmi, deschişi, copilul va trăi într-o atmosferă fericită, destinsă, de încredere, va descoperi puterea surâsului şi a râsului său şi va fi, in mod firesc, vesel si bine dispus. Din contră, micuţii care trăiesc într-o ambiantă tensionată riscă să integreze aceste elemente în temperamentul lor şi să devină agresivi şi anxioşi. Conform cercetărilor de specialitate care s-au ocupat cu studiul nou-născutilor s-a observat că bebeluşii râd mai degrabă în prezenta taţilor, în timp ce mamele le declanşează surâsul.

Spune-mi cum zâmbeşti ca să-ţi spun cine eşti

• Obişnuieşti să râzi cu glas tare şi monoton (Ha, ha, ha...), ridicând uşor mâna dreaptă - această denotă o fire deschisă, o personalitate binevoitoare, generoasă, ospitalieră, caritabilă, dar incapabilă de pasiuni puternice.

Iubeşti schimbarea, mişcarea, vacanţele lungi.
• Râzi scurt şi ascuţit (Hi, hi, hi...), cu mâna dreaptă la bărbie - esti un spirit pragmatic, ai aptitudini pentru a fi lider sau analist, eşti mai mult inteligentă decât imaginativă. Dacă duci mâna stângă la bărbie, ai o imaginaţie foarte bogată si creativă, dispui de tact în relaţiile inter umane. Eşti o personalitate echilibrată, înţelegătoare şi tolerantă.
• Râzi tare, cu lacrimi,înclinând capul la stânga (Ha, ha, ha...) - eşti sensibilă la atmosfera înconjurătoare ¡eşti disponibilă în orice moment la compromisuri, înclinând capul la dreapta, eşti o personalitate analitică, mizând pe raţiune mai degrabă decât pe sentimente. Cu capul înclinat când la dreapta când la stânga, un râs sacadat şi zgomotos poate să denote un temperament imprevizibil şi rezervat, predispus la o stare capricioasă, agitaţii, nemulţumire spirit critic.
• Zâmbeşti superficial şi ironic - e semnul unui caracter nu prea uşor de descifrat, ocazional critic, chiar sarcastic, cu un evident complex de superioritate. Iubeşti şi urăşti cu aceeaşi intensitate.
•Zâmbeşti des, spontan şi deschis - eşti o persoană sigură pe tine, dar care apreciezi şi respecţi  munca celorlalţi.

Râsul este cel mai bun medicament
Specialiştii afirmă că un veritabil simţ al umorului nu numai că alungă tensiunile, ci poate fi chiar un factor de întreţinere a sănătăţii şi longevităţii. încă din secolul al XVI-lea, un vestit chirurg a remarcat că oamenii veseli se însănătoşesc întotdea¬una.

Aceasta se explică prin faptul că, atunci când râdem cu poftă, toate constantele biologice se află în acel moment la parametri optimi. De asemenea, râsul normal, deprins corect, provoacă în organism o schimbare care duce la „subţierea" ţesuturilor grase, deci râsul te poate ajuta să slăbeşti.

Ştiaţi că...
Râsului i se asociază o plantă anume, şofranul şi culoarea acestuia, galbenul. Medicina tradiţională consideră că şofranul, plantă foarte populară în zona Asiei, provoacă râsul.

Mă puteţi găsi şi pe pagina de facebook.

mihaela-sterian
mihaela-sterian
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod