Cum te influențează valoarea personală

Cum te influențează valoarea personală

Valoarea personală este o mărturie a sinelui, deoarece aceasta este vitală pentru fiecare persoană, atunci când vine vorba de viața personală și profesională.
Valorile pe care le ai influențează modul în care acționezi și te ajută să-ți prioritizezi timpul. Valoarea personală este lucrul în care te încrezi atunci când muncești și trăiești. Valorile tale de bază te ajută să afli ce vrei cu adevărat de la viață, în același timp acționând ca un instrument de măsurare care determină mulțumirea legată de modul în care trăiești. 

Care este valoarea personală pe care îți dorești să o atingi în viață?


Valorile fundamentale pe care le adopți îți definesc personalitatea și te ajută să-ți găsești scopul.
Iată câteva valori de bază:

fiabilitate
respect
loialitate
angajament
eficiență
diversitate
smerenie
empatie

Unele dintre aceste valori îți sunt insuflate din copilărie. Acestea pot fi culturale sau învățate cu ajutorul modelului din familia ta. Poate că la maturitate ajungi să ai aceleași valori. Nu este un lucru rău să împărtășești aceste valori cu cei din jurul tău, însă poate fi în detrimentul tău să trăiești o viață care nu onorează valoarea personală pe care ți-o dorești. 

Cum îți afectează valoarea personală deciziile de zi cu zi?


Luăm decizii bazate pe valorile noastre în fiecare zi, însă uităm uneori de deciziile importante cu care ne confruntăm și de stresul pe care îl pot crea aceste alegeri. Atunci când îți identifici valoarea personală și faci alegeri care se aliniază cu aceasta, viața devine dintr-o dată puțin mai ușoară.
Însă când mergi pe pilot automat și nu le permiți valorilor tale să coincidă cu alegerile tale, poți deveni incredibil de nefericit și nici nu știi de ce.

Descoperirea valorilor de bază nu te ajută doar în cazul aspectelor foarte importante, ci și când vine vorba despre lucrurile mărunte. Ai cumpărat vreodată un lucru de care nu aveai nevoie neapărat, însă voiai mult să-l deții? Ai luat decizia că a cheltui banii cu înțelepciune nu este o valoare reprezentativă pentru tine.
Însă asta ai simțit cu adevărat? La sfârșitul lunii, înainte de salariu și în alte situații se poate să-ți schimbi părerea. Poate că ar fi util să ai acei bani cheltuiți pe un lucru de care nu ai nevoie și începi să te stresezi. Atunci când începi să iei anumite decizii care par a fi nesemnificative la momentul respectiv, însă nu se corelează cu valorile tale de bază, începi să simți stresul și în alte aspecte ale vieții tale. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod