Cum să nu iei ţeapă la schimbul valutar atunci când călătoreşti în străinătate

Imediat după revoluţie a luat amploare în România schimbul valutar. În faţa ghişeelor, care apăreau că ciupercile după ploaie, existau felurite personaje care te invitau să schimbi lei în

Imediat după revoluţie a luat amploare în România schimbul valutar. În faţa ghişeelor, care apăreau că ciupercile după ploaie, existau felurite personaje care te invitau să schimbi lei în mărci şi parai (dolari). Euro nu exista pe atunci.

Unii le dădeau lei, iar respectivii fugeau cu banii şi nu mai dădeau nimic la schimb. Alţi trecători, dornici de a câştiga una două mărci în plus (faţă de cursul afişat de casa de schimb), apelau la “valutiştii” treningari şi se căpătuiau cu două capace şi nişte ziare.

Nu capace peste urechi, termen consacrat în cartier! În teancul de valută erau bani reali numai la vedere. Între bancnotele veritabile riscai să primeşti bani falşi sau două ziare decupate şi frumos aranjate. Era epoca schimbului valutar pe paşaport. Nu aveai voie să cumperi mai mult de X dolari pe lună. Nu mai ştiu câţi cu exactitate!

În fine. Ideea e că la noi lucrurile s-au liniştit, însă există multe oraşe în Europa şi în lumea asta unde trebuie să fii cu ochii în patru atunci când faci schimb valutar.

Iată ce mi-a scris un bun amic, Andrei Craitoiu:

“Cînd mergi la Praga, cel mai bine să vii cu bani schimbaţi de acasă.

100 de coroane ceheşti reprezintă 4 euro! Ai grijă să nu ţi se dea bancnote de 50 de coroane, pentru că nu se mai primesc nicăieri. Poţi schimba banii din România, dar trebuie să-ţi faci o programare pentru acest lucru cu cu două-trei zile înainte.

Praga este un oraş cunoscut pentru cele mai mari escrocherii care se întîmplă în privinţa schimbului valutar. În centru sunt zeci de persoane care te îndeamnă să faci schimb de euro direct la ei şi nu la casele de schimb valutar.

Astfel de operaţiuni sunt interzise de poliţie, dar “oamenii negri”, aşa cum sunt numiţi, există pe străzi. În plus, ai grijă atunci cînd primeşti banii de la casele de schimb, sau atunci când primeşti rest. Pe toate bancnotele să scrie KORUN CESKYCH! De ce? Pentru că persoanele de pe străzi au început să dea mai nou bancnote de 500, dar din Belarus, care reprezintă doar …. 1 coroana cehească, pe care practic plăteşti 20 de euro, iar în realitate ea valoareza 0,04 euro!!!”.

Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.

mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod