Incorseteaza-te in feminitate!

Din cele mai vechi timpuri pana in prezent, corsetul a jucat un rol esential in vestimentatia femeii. I-a ascuns formele (aplatizandu-i sanii) sau le-a pus in evidenta (jucand rol de sutien) si a strans talia pana la limita impusa de organism. Corsetul ne poate modela corpul... sustine sanii si subtiaza talia... iar anul acesta corsetele trec din vestimentatia de budoir in garderoba noastra zilnica...

In antichitate

Existenta corsetelor in antichitate nu este confirmata de nici un document, insa stim cu siguranta ca talia foarte subtire era un ideal exprimat prin arta. Civilizatia cu atractia cea mai mare catre "mijlocul tras printr-un inel" era cea minoica, aflata pe insula greceasca Creta (intre 3000 si 1400 in.Hr.). Multe statuete ce dateaza din acea perioada indica faptul ca femeile foloseau un gen de sustinere pentru partea superioara a corpului. Nici civilizatia greceasca nu a ramas insensibila fata de farmecul taliei foarte accentuate, insa nu o slaveau asa de mult precum cretanii.

Renasterea - prima perioada a corsetelor

In secolul al XVI-lea, Renasterea a adus o data cu eliberarea constrangerilor religioase si o moda mult mai sofisticata. Inspirat de armura medievala, initial corsetul avea rolul de a proteja torsul si de a aplatiza sanii.
Stilul Tudorilor a fost foarte mult influentat de moda de la Curtea regala a Spaniei si avea foarte multe elemente asemanatoare cu aceasta. La curtea Frantei, Germaniei si Italiei, se prefera o linie a corsetului mult mai putin rigida decat la spanioli. La sfarsitul acestei perioade istorice, Elisabeta I era pe tronul Angliei. Ea a dat un numele acestei mode - "Stilul Elisabetan", inspirat din stilul Tudorilor. Era mai putin riguros si accentua talia foarte fina.

Perioada Baroca - corsetul se strange

In secolul al XVII-lea, moda europeana s-a impartit in doua ramuri. In tarile sub influenta habsburgica se purtau corsete foarte stranse, insa se foloseau materiale vaporoase si decolteul era pus in valoare. In regatele sub influenta spaniola, moda era foarte rigida. Rochiile aveau topuri incheiate pana sus, la baza gatului. Matasea era la mare pret, iar corsetele erau purtate pe deasupra rochiei, pentru a defini talia. La sfarsitul perioadei baroce, croitoria era o meserie foarte cautata, iar corsetele erau acum disponibile si clasei mijlocii, nu numai "capetelor incoronate".

Perioada Rococo

Secolul al XVIII-lea a adus cu sine extravaganta balurilor si a modei specifica Perioadei Rococo. Acum corsetul era folosit pentru a conferi siluetei feminine aspectul de "clepsidra", si punea toate trasaturile torsului feminin in cea mai buna lumina. Corsetele fabricate in acesta perioada erau foarte sofisticate si erau considerate capodopere ale croitoriei. In aceasta perioada, corsetele erau impodobite cu multe fundite si detalii pretioase.

Revolutia Franceza si Napoleon (1789 - 1815)

Monarhia absolutista in Franta s-a sfarsit odata cu ghilotinarea familiei regale... Astfel a murit si epoca "prea-incorsetatei" Maria Antoaneta. Josephine, sotia lui Napoleon I, a devenit cea care dicta moda in Franta. Se purtau corsetele la baza sanilor... asemeni unui sutien foarte inconfortabil.

Secolul al XIX-lea - secolul corsetelor

Dupa infrangerea lui Napoleon la Waterloo, aristocratia s-a intors la conducerea Frantei. Corsetele clasice au revenit in moda, iar burghezia purta in continuare haine in stilul Victorian (numit dupa Regina Victoria a Angliei), adica fuste largi si topuri ce se incheiau la baza gatului. Insa pentru vestimentatia de bal, rigorile nu mai erau atat de rigide, iar corsetele purtate erau foarte asemanatoare cu cele din perioada Rococo, insa cu mai putine panglici si detalii. Aceasta moda romantica a dainuit si in partea de Nord a Americii, inainte de Razboiul Civil. Filmul "Pe aripile vantului" prezinta fidel exuberanta reintoarcerii stilului Rococo.

In America, "Al doilea Roccoco" a durat putin mai mult decat in Europa. Pe la 1850, o data cu industrializarea, corsetele au devenit mai putin pretentioase si la indemana oricui. Ele erau folosite mai mult pentru a oferi o alura respectabila unei mame cu sase copii. Corsetul era si un element foarte important al reputatiei unei femei. Corsetele ce subtiau talia erau destinate numai balurilor si inaltei societati, care acum includea si cetatenii bogati.

Cele doua razboaie mondiale

Noul secol a adus o noua perioada de glorie corsetelor. Acum erau incorsetate mai mult coapsele si fundul. Acest gen de corset avantaja femeile plinute care doreau sa poarte rochii foarte mulate. Aceasta moda s-a mentinut pana in 1920... insa o data cu venirea razboaielor, populatia avea cu totul alte griji decat "o talie subtire". In anii '30 s-au inventat sutienele sub forma actuala, mult mai ieftine decat corsetul, ce avea rolul de sustinere a bustului.

In anii'50 a reinviat moda taliei foarte mici, insa corsetul era purtat mai mult ca vestimentatie de spectacol. Insa reinvierea corsetului s-a petrecut in anii '80, cand in productia de lenjerie intima a avut loc o explozie de modele.

In prezent

... corsetul este o piesa imbatabila de lenjerie intima, un top irezistibil sau... partea superioara a unei tinute de gala ori a rochiei de mireasa. Corsetul este prezent an de an atat in prezentarile de moda de la Paris si Milano cat si pe strazi, la receptii sau la decernarile premiilor Oscar. De-a lungul timpului, aceasta controversata piesa vestimentara a imbracat mii de femei in sute de stiluri iar in prezent, corsetul poate fi considerat simbolul cochetariei feminine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tenciuc roxana pe 26 Mar 2009, 22:44
    articolul este fantastic

    articolul este foarte bun,acest subiect ma intereseaza foarte mult,mi-as dori sa pot gasi in magazine corsete la preturi acceptabile pe care sa le pot purta pe sub haine ca sa nu imi arat greutatea reala,femeile din trecut erau fericite deoarece erau fortate de imprejurari sa poarte corsete,acu e greu fara ele pentru mine cel putin.daca as gasi se cumpar genul asta de corsete care se pot purta pe sub haine as fi cea mai fericita femeie ,daca cine stie unde se pot gasi si se pot comanda online il rog sa imi spuna,i-as fi recunoscatoare.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod