Factor X sau acel “Je ne sais quoi”

Uneori avem impresia că frumusețea adevarată este norocul celor care s-au născut așa și îi invidiem pentru genele bune  iar, în același timp, trăim cu sentimentul neplăcut că nu avem ce

Uneori avem impresia că frumusețea adevarată este norocul celor care s-au născut așa și îi invidiem pentru genele bune  iar, în același timp, trăim cu sentimentul neplăcut că nu avem ce face decât să ne complacem cu această nedreptate. În lumea în care trăiesc eu, dau nas în nas constant cu oameni care își doresc să fie frumoși, interesanți, talentați. De fapt, ei aspiră la acel ” je ne sais quoi” care îi face pe unii să fie figuri iconice, lideri de opinie și exemple demne de urmat. Ce îi face pe aceia să fie diferiți ? Ce secrete ascund despre succesul lor?

Răsfoim reviste și ne dorim să arătăm ca manechinele din pictorialele de modă. Mergem la film și visăm să fim star de cinema . Ne uităm la televizor și oftăm după strălucirea vedetelor de pe ecran. Ne culcăm cu sentimentul că ceva ne lipsește din viață iar siguranța de sine ajunge la cote minime.  Stop! Aceasta este o iluzie. Un efect optic pentru cel care nu știe să folosească lupa. Dincolo de toată această perfecțiune se află nesiguranța fiecăruia, dar ambiția de a se autodepăși. Plus, unele trucuri!

Să iau câteva exemple de vedete holywoodiene, adevărate sex simboluri! Ritei Hayworth i-au trebuit ani de zile ca să se ridice la rangul de Divă și asta numai după ce make-up artistul ei i-a recomandat să își epileze puful de păr de pe frunte că să-i lumineze fața. În anii’30 Jean Harlow a descoperit că sex-appeal-ul ei atingea cote maxime atunci când , înainte de orice filmare, își freca sfârcurile cu gheață că să aibă bustul ferm în rochia strâmtă, astfel ea  revoluționând imaginea femeii și încheind  epoca sânilor strânși sub bandaje de tifon , o modă a anilor’20.

Marilyn Monroe era printre cele mai inventive actrițe atunci când venea vorba despre frumusețea ei  ca armă de marketing. Ea a lansat “lip gloss-ul” creându-și propria emulsie pentru efectul de buze umede din ruj, ceară de albine și vaselină. Croitoreasa cosea rochia pe ea pentru efectul de “second skin” folosind nasturi mici și rotunzi ca să ridice bustul cu  “sfârcuri obraznice”.  Mersul sexy era dat de scoaterea flecului de la unul din pantofii cu toc înalt!

Marlene Dietrich și-a facut un facelift inedit, în anii’40, strângându-și fire de păr, răsucite pe ace, lipite strâns de scalp, astfel realizând efectul de piele întinsă și față ridicată. La 50 de ani folosea un lănțisor foarte fin din aur, pe care îl ridica strâns sub bărbie și peste urechi, îl ascundea  sub păr, și astfel dădea impresia că nu avea gușă.

Nu pășea pe platoul de filmare decât dacă toate luminile aveau filtru, efectul realizat din ciorapi fini puși peste becurile puternice, dându-i divei aspectul de față proaspătă, luminoasă, fără riduri.

Odată cu aceste trucuri , puse la cale de multe ori în complicitate cu studiourile, echipele de filmare și staff-ul personal , presa lucra la ornamentarea imaginii de divă cu  povești despre dragoste, trădări, solitudine, evadări, obsesii, vicii și ..frumusețe fără bătrânețe. V-ați gândit vreodată de ce vedetele preferă  lenjerie din satin? Să nu uităm celebrul pictorial cu Marilyn Monroe  din  Playboy! Unul dintre secrete este că , dacă dormi cu fața pe perne satinate pielea aluneca ușor și nu face riduri, așa cum s-ar întâmpla cu orice alt tip de lenjerie folosită. Nu mai zic de efectul sexy, senzual  dat chiar și de foșnetul satinului alunecând ușor peste formele corpului…

Azi , mitul frumuseții fără bătrânețe ni se dezvăluie ca fiind o poveste ce ține de trecut. Într-o epocă a inovației științifice, este ușor să rămâi veșnic frumoasă sau chiar să îți transformi trăsăturile după bunul plac și după imaginea unui Icon pe care îl venerezi. Mulți doctori se plâng că pacientele lor vin cu poza unor dive și cer să fie transformate , peste noapte, în  altcineva…Am mai scris eu despre acest sindrom Copy Cat.  Ca o mică glumă, vă mărturisesc că un doctor mi-a spus că sunt doamne care vin la el cu poza nasului meu pentru remodelare, dar poate puține știu că și eu l-am remodelat după nasul…bunicii mele!

Când eram model, Zina Dumitrescu ne spunea că ea caută în fiecare față acea sclipire, acel “je ne sais quoi” . Același lucru caută și patroana agenției internaționale de modele Ford . Ea  l-a numit “Factorul X”. Când am lansat și eu agenția de modele, am învățat ce înseamnă acest Factor X și l-am identificat în 10 puncte simple, care vă pot ajuta și pe voi să vă descoperiți frumusețea mai ușor:

1. Zâmbetul Alb

Un zâmbet strălucitor cu o dantură impecabilă. Recomad  vizitele dese la stomatolog pentru îngrijirea danturii și albirea dinților cu lampa cu plasmă, de exemplu cu Brite Smile, care albește dinții cu 10 nuanțe peste culoarea naturală , un procedeu pe care eu l-am aplicat acum 4 ani la Dental Progress , când am avut nevoie de  un zâmbet de copertă. Un truc pentru efectul de albire  ar fi acela de a vă face acasă un amestec din capșuni pisate și bicarbonat de sodium,  iar un secret învățat de la make-up artist este să folosim rujuri în nuanțe tari, de roșu aprins sau fucsia neon, cum ar fi rujul meu preferat  No.305 de la Givenchy sau  Lip Color Aqua Rouge de la MakeUp ForEver, colecția primăvară-vară de la Sephora.

2.

Piele translucidă, strălucitoare

Este imperios necesar să avem grijă de ten și de pielea corpului nostru, întrucât sunt cele mai expuse la factorii externi. Astfel, exfolierea simplă la fiecare duș, hidratarea cu creme și uleiuri naturale  și consumul de apă zilnic pentru eliminarea toxinelor și întampinarea acneei  sunt pași elementari în îngrijire. Vă recomand uleiul de măsline, bogat în antioxidanți A si E, chiar pentru demachierea ochilor, reducând ridurile și efectul de cearcăne, iar zeama de lămâie poate fi un toner natural, acidul citric având și proprietăți de exfoliere. Ca inovație în știința de beauty, eu îmi fac la Miko Beauty Center un tratament o dată pe lună, de dermabraziune cu un aparat cu vârf din particule de diamant , urmat de o mască Fresh Caviar Ericson și o dată pe săptămână Intraceuticals, adică un cocktail de vitamine cu acid hyaluronic, o terapie extraordinară pentru rejuvenarea pielii.  La Douglas am descoperit crema de față Orchidee Imperiale de la Guerlain și am aflat de la make-up artist-ul lor că Natalia Vodianova, imaginea Guerlain, o folosește pe tot corpul pentru catifelare și hidratare! Pentru noapte vă recomand StriVectin-AR, bogat în Retinol, și serul Rexaline, pentru volumizarea pielii cu acid hyaluronic, produs fără parabeni. Un truc ar fi să vă faceți acasă un amestec de apa plată și lapte integral, pe care să-l da-ți sub formă de spray pe tot corpul, pentru hidratare și elasticitate.

3. Corp tonifiat, sănătos, fără celulită sau vergeturi

În afară de cum v-a făcut Mama Natură, este bine să oferiți corpului necesarul de mișcare prin exerciții de respirație și gimnastică simplă. Fie că preferați plimbarea sau trasul de fiare, mișcarea este secretul unui corp tonifiat. Prevenirea depunerii de grăsime și apariției celulitei se face printr-un regim sănătos și consultul periodic de către un nutriționist. Multe vedete recurg la clinici pentru terapii de slăbit și aici vă pot împărtăși secretul slăbirii și tonifierii cu VelaShape, un aparat super performant care distruge depunerile de țesut adipos prin ultrasunete și radiofrecvență.

4. Manichiura și pedichiura

Cel mai urât lucru este să ai oja ciobită sau unghiile netăiate. Nu mai zic că unele românce încă mai poartă ciorapi la pantofi decupați, ca să ascundă o pedichiură defectuoasă. Faceți-vă un tratament Spa, foarte sănătos pentru cuticule, încercați o manichiură simplă în stil French sau fiți îndrăznețe cu culori neonice, strălucitoare sau aplicând oja cu aspect de catifea, pentru o apariție Wow!

5.

Buze senzuale

Indiferent de forma buzelor, dacă sunt subțiri sau cărnoase, efectul optic îl oferă lipgloss-ul cu collagen care volumizează,  iar unul dintre trucuri este să aplicați fond de ten pe buze pentru uniformizare și păstrarea îndelungată a rujului, trasați forma lor cu un creion într-o culoare puțin mai închisă decât culoarea naturală a buzelor, umpleți buza cu culoare și folosiți o nuanță mai deschisă pe mijloc, pentru efect de plin. Apoi un luciu natural  vă dă aspectul de “wet lips”, marca Marilyn Monroe.. Nu uitați că, pe orice vreme, buzele trebuie să fie hidratate așa că folosiți strugurelul bogat în vitamine. Sau extract de mentă (ulei) pentru volum și hidratare.

6. SPF30

Protecția contra razelor solare și a poluării. Pe vremuri, vedetele nu se expuneau la soare . Era la modă pielea albă, iar divele apăreau  pe croazeta de la Cannes sau Saint Tropez, într-un costum de baie întreg, ochelari de soare rotunzi și o pălarie cu boruri largi. În prezent , femeile vor o piele bronzată și vă mărturisesc că și mie îmi place cum stă machiajul pe un ten ușor bronzat. De aceea, în loc de solar sau plajă, adevărați dușmani ai pielii, eu folosesc uleiurile autobronzante cu SPF30 , cu particule aurii, pentru un ten strălucitor, de la Sephora.

7. Pomeți înalți

Întotdeauna am iubit-o pe Sophia Loren pentru pomeții ei înalți, până ce am descoperit că pot și eu să dau acest efect feței . Cu o pensulă mare trasez de la ureche spre centrul feței, sub pomeți, o culoare bronzantă , folosind gama Teracota Guerlain. Pe mijlocul obrajilor puțin roz piersicuță din gama No makeup Makeup de la Too Faced, apoi aplic un concelear fix sub ochi și deasupra pomeților pentru un effect de lifting.

8. Păr strălucitor și sănătos

Părul natural este extraordinar, dar nu abdic de la blondul meu, marca Framesi, și de la trucurile cu care m-am învățat încă de pe când mă coafa celebrul hair-stilist Costel Ilie în anii ’90. Merg destul de des la coafor întrucât podoaba capilară este una dintre cele mai importante trăsături ale unei femei și merită atenția cuvenită. Plecând de la trucurile clasice cum ar fi lămâița care decolorează părul până la uleiul de măsline pe post de Conditioner, vă spun sincer că m-am îndrăgostit de MorrocanOil, produsele cu ulei de argan. Sunt fenomenale și dau o strălucire și vivacitate aparte părului.

Vă mai recomand suvițe aurii , foarte subțiri, pentru efectul de păr Californian, așa cum îl poartă toate actrițele și manechinele. Nu uitați să-l întrețineți cu un tuns de vârfuri o dată la două luni.

9.  Sprâncene arcuite

Ahhh, poveste lungă, dar deloc de trecut cu vederea. De multe ori mi se întâmplă să îmi fixez privirea pe câte o față și să mă întreb ce nu merge cu tot ansamblul de trăsături. Dintr-o dată , mă pocnește ! Sprâncenele! Cea mai importantă trăsătură facială. Cea care dă expresie feței. Vă recomand să aveți o grijă deosebită cu această parte a feței, să consultați un make-up artist pentru trucuri de machiaj, plus să nu vă feriți de tatuajul semipermanent, bineînteles făcut la un salon profesional.

10. Ochii

Nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dar pentru această trasătură definitorie și particulară, companiile de beauty și oamenii de știință au lucrat de când se știu la paleta coloristică, textură și ingrediente, astfel încât femeia să aibă puterea  frumuseții în privire. Cred că cel mai bun Eye icon este celebra Cleopatra, regina Egiptului! Câte secrete nu avea ea pentru frumusețea eternă….băile în lapte cu miere,  henna și kohl pentru expresivitatea și alungirea ochilor, creme și măști din argilă și grăsime de gâscă și câte și mai câte….
Vedeți voi… Necunoscuta X este în fiecare dintre noi. Rămâne doar să ne alegem singure  soluția la problemă  și, să nu uitam, că orice problem are o rezolvare …q.e.d.

Cu drag,
Dana Săvuică
http://www.danasavuica.ro/
https://www.facebook.com/pages/Dana-Savuica/158645347535146?ref=ts

dana-svuica
dana-svuica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod