Cum sa scapi de nesuferita matreata

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.



 

Comentariile 51-100 din 213

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 31 Ian 2011, 20:04
    sut tot aceia de sus

    si mai este un sampon pe nume nizoral!!!!!!!! ESTE F BUN

    7
    16

  • ioana pe 31 Ian 2011, 19:59
    stu un sfat important !

    eu am un par deosebit mi-a spus si dermatologul meu ,dar cele care au matreata sa se duca la dermatolog!!!!!!!!!! e sigur si e mai bun sper ca m-ati ascultat !!!!!!!!!!!

    7
    14

  • nu conteaza pe 6 Ian 2011, 23:39
    matreatza

    am avut si eu, si imi apare din cand in cand, dar cel mai repede am scapat vara (asta e pentru baieti) cand m-am tuns chel si ma dadeam cu ulei de masline si mergeam pe la soare, dar nu in arsita.

    3
    6

  • giurgiu camelia pe 3 Ian 2011, 13:05
    matreata

    sotul meu e imobilizat la pat si are foarte multa matreata si nu stiu ce sa facem sa scapam de ea daca sti vreo solutie dati-mio si mie

    5
    9

  • petruta pe 2 Ian 2011, 22:04
    cum sa scapi de matreata

    FOLOSITI EUCERIN.GARANTAT VE-TI SCAPA.SUCCES

    3
    6

  • remus pe 26 Dec 2010, 20:12
    matreata

    un remediu pentru matreata mai sete si acesta: te speli de 2-3ori cu ou pe cap. Nu glumesc la mine a mers.

    2
    6

  • Anamaria pe 13 Dec 2010, 14:57
    Matreata??

    Va rog frumos ajutati-ma si pe mine sa scap de matreata de vreo doua luni a inceput sa imi apara si nu mai pot sa scap de ea mi se unge si parul de la ea ... Am incercat cu tot felul de balsamuri , creme si mai multe dar nu am scapat va rog s ma ajutati j sa imi trimiteti un mail . anna.bas05@yahoo.com Va multumesc!!

    3
    5

  • GEORGIANA pe 12 Dec 2010, 17:41
    MATREATA

    EU AM INCERCAT MAI TOATE PRODUSELE CONTRA MATREATA SI IMI APARE DIN CE IN CE MAI MULT. ASA CA AM INCERCAT SA IMI MASEZ CAPUL CU ULEI DE MASLINE SI A DAT REZULTATE. INCEARCA SI AI SA VEZI

    6
    5

  • myky pe 20 Nov 2010, 15:56
    mareata

    spalativa cu sampon de urzica....k sigur scapati....yo asa ma faqt

    6
    6

  • cristina pe 11 Nov 2010, 22:05
    matreata

    va ro sa ma ajutati cu un sfat.De 2 luni am facut matreta, am un scalp uscat si in unele locuri s-a lipit parul de piele de cata matreta am. folosesc un sampon frantuzesc luat din farmacie ,insa nu vad nici un rezultat.Imi cade parul foarte tare.Daca cunoaste cineva un remediu bun pentru problema mea ,va rog sa-mi screti pe mail (zamfirescu_cristina2001@yahoo.com.

    3
    5

  • Ana Maria pe 27 Oct 2010, 11:52
    Scapa-ma de matreata...

    Vreau si eu un tratament pentru a scapa de matreata.Nu stiu ce sa mai fac si cu ce sa ma mai spal.

    7
    5

  • capacapa38 pe 1 Oct 2010, 20:17
    probleme scalp matreata

    Daca aveti probleme cronice cu matreata ,coji scalp, mancarimi,exema rosie puruind in scalp putem discuta pe mesenger capacapa38 este id-ul ,poate va pot fi de folos. O zi buna!

    6
    7

  • fredyy pe 29 Sep 2010, 01:30
    matreata

    chiar in momentul asta ma scarpin ca un disperat in cap,nu mai stiu ce sa fac ca sa scap de matreata si de coaja ce mi sa facut in par,am mancarimi si mi se fac bube de la scarpinat,un sfat te rog.si pt cine se spala de doua ori pe zi,cand va ajunge la 40 de ani ce o sa mai spele????

    13
    6

  • adina pe 20 Sep 2010, 17:52
    matreata

    cum sa scap de ea???? e urata si umilitoare....

    8
    7

  • dolcemaria pe 18 Sep 2010, 21:16
    sulsena

    eu aveam o problema nemaipomenita cu matreatza...imi spalam parul in fiecare zi si dupa 2 ore iar aparea matreatza care extrem de vizibila....eram foarte complexata din cauza asta pin cind am folosit solutia de sulsena2% din farmacie....dupa 2 utilizari am un scalp santos si am uitat de matreatza!!!!

    3
    5

  • ziluzette pe 12 Iul 2010, 19:48
    Arbore de Chinina

    Exista un produs numit tinctura de chinina,am adus din America de Sud.... Mai am 2 flacoane,le vand cu 18 ron buc.Detalii pe email.Numai bine, Andreea

    3
    4

  • cherry pe 7 Iul 2010, 15:07
    arbore de ceai

    Eu am avut probleme cu matreata ,dar de cand folosesc samponul cu arbore de ceai de la STYX nu mai am probleme.Eu l-am cumparat de pe shop-ul online-www.shop.styx.ro

    3
    4

  • oana pe 1 Iul 2010, 00:21
    :P

    si eu am aceasi problema ma spal de trei ori pe saptamana si dupa ce ies de la baie si mi se usuca paru imi arapre iarasi am folosit si sampoane profesonale si tot degeaba as vrea un sfat

    3
    4

  • Rares pe 11 Iun 2010, 18:19
    matreata

    Si eu am aceeasi problema.Am vorbi cu un doctor cu ceva timp in urma si mi-a zis ca poti face matreata si de la stres.Depinde de serviciul fiecaruia sau chiar de firea fiecaruia.Eu ma vad pe mine...in timpul facultatiiam probleme cand am sesiuni si sunt stresat,iar in vacanta nu prea am problema.

    5
    6

  • nicole pe 31 Mai 2010, 22:49
    Pentru 'BLINKY' :))!

    esti desteapta ma fata tu! de cateva ori sa te speli pe zi pe cap?tu nu gandesti ce scri? este sfatul doctorului dermatolog draguto sa te speli odata pe saptamana pe poadoaba capilara. Scalpul produce sebumul care acesta lasa o grasime care se intinde pe intreg firul de par si lasa parul mai lucios si nu uscat (cum probabil il ai tu) iar la sfarsitul saptamani sau intr-o zi din saptamana, cand urmeaza sa te speli pe cap, sebumul este indepartat. Daca tu te speli odata pe saptamana pe cap, poti provoca scalpul la uscare si cojile acelea numite ''matreata'' se vor desprinde de cap iar parul tau se va transforma intr-o padure proaspat ninsa. Deci dragi fetelor ascultati-o pe ''BLINKY''! :) Va pup..

    5
    7

  • Clau pe 25 Mai 2010, 11:33
    matreata

    si eu am matreata,dar mie imi apare la vreo 4 zile dupa ce m-am spalat pe cap si nu stiu ce sa fac sa scap de ea.

    3
    7

  • 7900GTX pe 20 Mai 2010, 19:49
    MaTrEaTa

    daca esti baiat si ai matreata trebuie sa se pise o fata buna rau pe parul tau si nu mai ai matreata toata viata

    3
    18

  • nu conteaza pe 7 Mai 2010, 16:10
    ce prst esti irina

    vai de mn ce prst esti irina cred...ca mama te te-o fauct in wc ...altefel nu pot sa0mi explic esti asa de prs incat imi vine sa orasc prsto!!!!!

    0
    13

  • luiza pe 6 Mai 2010, 18:34
    dragi tovarasi,

    Aseara eu mam ras in cap ca voi ati manacat cacat,si va pute gura tare si ma clatin pe picioare,de matreata mea cea mare.Vino mama sa ma vezila pozitia 69 :)):)):))

    1
    22

  • irina pe 6 Mai 2010, 18:24
    dragii mei cititorii,

    ca sa scapati de matreata puneti oglinzi si stati toate pozitiile capra vino mama ca sunt mort la figura 48 :)):))stau si o iau la dinte cand eram eu matrasos si am curul besinos si mustacios,DACA AI MATREATA LA MUSTATA DAU JOS SI TRAGEO Rata (besina)

    1
    28

  • irina pe 6 Mai 2010, 18:17
    dragi cititorii,

    va scriu din cur ce frumos prin prejur

    0
    24

  • alis pe 6 Mai 2010, 18:05
    scapati de ffffffffff simpluy

    ma pis pe capul vostru CU PISAT DE FATA MARE FFF URGENT CU BRANZA DE CALUGAR PEW DEASUPRA IMPREUNA CU BRANZA DE CAL

    2
    23

  • alexutza pe 6 Mai 2010, 17:56
    matreata

    cu sau de tufa sau pipi de oaie si maligar de vacuta

    1
    22

  • marius pe 2 Mai 2010, 11:52
    matreata

    Ajutor .Ma spal cu head shoulders de 2 ori pe saptamina si matreata nu vrea sa dispara (folosesc si gel)

    2
    5

  • ligia:) pe 29 Apr 2010, 15:46
    matreata

    Si eu am probleme de cateva zile cu matreata si am inceput sa folosesc clear:)...incepe sa dea rezultate:X.. Nu stiu cum puteti rezista sa aveti matreata de cateva luni.este jenant:D Eu cred ca problema mea are mare legatura cu placa de par:-" folosita in exces:D

    1
    11

  • alex pe 27 Apr 2010, 21:21
    Va rog sa ma ajutati si pe mine

    Ajutatima si pe mine va rog frumos ca nu stiu ce sa fac sa scap de matreata :((:(( plz help my :((

    1
    2

  • Ana pe 25 Apr 2010, 10:15
    citi ani voi aveti

    spunetimi citi ani voi aveti eu tot am matreata dar imi pare ca voi aveti probleme mai mari puteti sami spuneti? eu pursisimplu am matreata si nustiu cum sa scap de ea eu am 13 ani

    0
    2

  • Anekke pe 20 Apr 2010, 13:33
    Scuze...comentariul era pt Blinky si nu pe YO

    Scuze...comentariul era pt Blinky si nu pe YO

    1
    4

  • Anekke pe 20 Apr 2010, 13:32
    Sfat pt Yo

    YO! Nu am auzit niciodata mai mari bazaconii decat de la tine. Nu sunt genul sa las "comments" dar pt. tine, ma risc. In Primul rand nu ar trebui sa critici pe cineva care zice ca se spala 1 data pe saptamana pe cap. Ce esti tu critic de igiena? In al doilea rand...am auzit dermatologi sfatuind pacientii sa se spele cat mai rar si nu cat mai des pe cap!!! Sa te speli de doua ori pe cap pe zi e cea mai mare aberatie pe care am auzito in viata mea hahaha! Daca faci chestia asta, poti fi sigur(a) ca parul tau se va ingrasa super super repede daca nu-l vei spala a doua oara in aceeasi zi!

    2
    2

  • YouNoob pe 17 Apr 2010, 22:09
    matreata

    SUNT DISPERAT ....Nu stiu ce sa mai fac sa scap de matreata

    0
    2

  • al3x pe 16 Apr 2010, 00:00
    matreata

    eu am un sampon pantene universal ........ inlatura matreata 2 zile dupa spalare apoi apare iar ........ nush frate masimt rusinat cand ies cu prietenii tre sa imi ascund matreata un calvar

    0
    2

  • bombasexy pe 15 Apr 2010, 13:50
    nu-mi trece matreata

    cu ce nu m-am spalat tot nu-mi trece nesuferita asta de matreata

    0
    2

  • capa pe 11 Apr 2010, 19:00
    remediu coji scalp cronice

    Daca aveti probleme cu scalpul si faceti coji in cap care va mananca si apoi va ustura si nu v-a trecut cu nici o medicatie data de medic a-si putea sa va ajut ,bubite rosii vizibile,puteti sa ma contactati la id-ul; capacapa38 vorbim seara dupa ora 20;Numai bine.

    1
    5

  • capa pe 11 Apr 2010, 18:55
    matreata

    Daca aveti probleme cu scalpul si faceti coji in cap care va mananca si apoi va ustura si nu v-a trecut cu nici o medicatie data de medic a-si putea sa va ajut ,bubite rosii vizibile,puteti sa ma contactati la id-ul; capacapa38 vorbim seara dupa ora 20;Numai bine.

    0
    4

  • decimani pe 10 Apr 2010, 09:56
    matreata

    Cum sa scap de matreata? Ajutor

    0
    2

  • bb pe 7 Apr 2010, 16:54
    :)) nu va mai laudati

    mai oameni buni nu va mai laudati k va spalati in jacuzzi de 200 de ori pe zi sau mai stiu eu ce . terminati ku chestii dastea. aici incercam sa gasim solutii impotriva matretii nu sa vina unu si alta sa se laude k se spala in jacuzzi , de 4 ori pe zi(asta e chiar banal), sau mai stiu eo in ce cazi! :)) o zi buna mofturosilor:))=)) jet

    0
    2

  • ioana pe 2 Apr 2010, 15:52
    matreata

    nu cred k e bun clear pt matreata....incercati alt tip d sampon sau mg la DErmatolog!!!

    1
    2

  • Yo pe 2 Apr 2010, 01:13
    pt blinky

    auzi dk tu te speli pe cap zilnic si de 2 ori,culmea .... nu inteleg ce iti mai speli ... chelia?! mai ai par in cap sa il speli ? fiecare se spala pe cap de cate ori crede el k este necesar pe saptamana.aici nu stam sa judecam incercam sa gasim solutii ;)

    1
    3

  • Lucian pe 31 Mar 2010, 16:16
    Matreata

    Interesant comentariul de mai sus cu spalatul pe cap de 2 ori pe zi.Sunt deacord vara maxim 1 data pe zi sau 1 data la 2 zile dar in periodata rece este strict interzis spalatul de multe ori pe saptamana pe cap. eu tind sa cred ca undeva la 3 ori pe saptamana ajunge. Cat despre matreata va recomand Clear, samponul care costa cam 10-12 lei si sunt de mai multe feluri pentru orice fel de par, asa ca nu mai incercati tot felul de leacuri naturiste.Mie mi-a trecut 100% dupa a 2-ua spalare.

    1
    2

  • daria pe 25 Mar 2010, 14:28
    matreata

    si eu am multa matreata .....nu stiu cum sa scap de ea,,,multi imi spuneau sa ma clatesc cu ceai de musetel dar nimic.....nu stiu ce sa fac......si e exagerata chestia q spalatul de 2 ori pe zi.nu e bn ptr par

    1
    1

  • Patriche Teodora pe 15 Mar 2010, 07:58
    dragi prieteni matratosi,

    sunt absolut shi complet disperata aseara, cand am iesit din baie am observat niste punctulete albe in cap shi... aveam io o banuiala. am chemat-o pe mama (io am 12 ani, sa stiti) shi mi-a zis ''e, ce sa fie? matreata....'' noi avem uniforma neagra la scoala shi cred k va dati seama cum o sa arate...ma spal de 2-3 ori pe saptamana, dar dc a aparut tocmai akm? inainte foloseam johnson's baby shi n-aveam nik akm am pantene sa fie de la sampon?

    2
    1

  • daniela pe 13 Mar 2010, 10:20
    matreata

    si eu am avut probleme cu matreata si am innebunit cautand un remediu. imi era rusine de cata matreata am putut avea mai ales ca era inextetica pt ca port doliu si va dati seama in ce hal se vedea pe imbracaminte...asa ca am cumparat sampon clear in care am pus vreo 6-7 aspirine pisate. am amestecat foarte bine si apoi m-am spalat pe cap. dupa 3-4 spapalari nu mai aveam nimic. va urez succes si aveti incredere ca veti reusi

    3
    1

  • popa ana pe 7 Mar 2010, 12:03
    matreata

    pai ai putea sa te speli cu otet de mere shi va clatiti cu ceai de tei fcaeti asta o saptamana shi capati :)):):P

    1
    1

  • gagio dilo pe 5 Mar 2010, 16:30
    matreata cozi

    nustiu ce sa fac dati-mi un sfat am cozi capicingina nu stiucum sa scap

    0
    2

  • macarel pe 23 Feb 2010, 15:31
    matreata

    nici eu nu stiu ce sa mai fac sa sca de matreata am folosit tot felul de sampoane de creme de par da degeaba si a si vrea sa ii zic celei de mai sus parul nu e indicat sa fie spalat m mult de 2-3 ori pe saptamana iar ea zicea de 2 ori pe zi daca nu stie ar fi mai bine sa taca din gura astept sfaturi de la cei ce le stiu nu aberatii

    1
    2
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod