Cum sa scapi de nesuferita matreata

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.



 

Comentariile 101-150 din 213

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mada pe 10 Feb 2010, 12:49
    matreata

    jacuzzy??.....oameni buni...ce e cu voi....nici la probleme serioase nu scapati de modestie....???.....si don`soara aia cu spalatul de 2 ori pe zi....te ai ticnit fato???cum sa te speli de 2 ori pe zi..iti nenorocesti parul....cel mult de 3 ori pe saptamana....mai multa atentie la igiena...si mana mai putin prin par...si se duce....

    2
    2

  • vio pe 8 Feb 2010, 21:07
    pentru blinky

    mi-a placut comentariul tau.si eu am probleme cu matreata,am inceput un tratament pe baza de petrol si vad k am mai scapat de matreata.

    1
    3

  • blinky pe 6 Feb 2010, 01:21
    pentru Alina....

    Draga Alina, daca tu consideri ca matreata ti-ar dispare spalandu-te doar 1 data pe saptamana eu ma insel....! cum poti sa zici asta? nu iti e jena sa zici ca te speli pe cap 1 data pe saptamana?? doamne...si mai esti si fata....hai ca de era baiat mai ziceam ca e mai puturos ca nush ce....dar fata....:SS ,,,,sfatul meu pentru toata lumea...este sa te speli zilnic...de 2 ori pe cap...dimineata si seara ! si scapi 100% de matreata.folosind un singur sampon... o zi buna "matratzosilor" :P

    1
    4

  • alina pe 5 Feb 2010, 01:33
    matreata

    buna.e foarte stresant sa ai matreata, mai ales ca fata(baieti fara suparare).Eu am incercat si cu clear si degeaba.Imi fac baie pe cap o singura data pe sapt.,pt ca asa am considerat eu ca e bine pt mine.Dar nu mai zic,ca acu ies de la baie si deja sunt plina de matreata,Nu stiu ce sa ma mai fac.Nu prea mai pot nici sa-mi las parul desprins.Help!

    1
    1

  • Bogdan pe 3 Feb 2010, 23:34
    3 variante

    1.Ardeti-va parul 2.Chelia 3.Fa-ti transplant de par :)

    0
    3

  • baicoianu dragos pe 1 Feb 2010, 09:09
    matreata

    doamne cum pot scapa si eu de matreata? datimi un sfat id meu este :j3mb3_infractorul93

    0
    2

  • sorin pe 27 Ian 2010, 11:10
    matreata

    bai frate si yo am matreata si nu stiu cum sa scp de ea ma enerveaza

    0
    2

  • Teodosiu Alexandra Elena-Cluj pe 14 Ian 2010, 00:20
    Buna

    ca sa scapati de matreata nu e nimic mai usor decat atat: otet de mere si miere de albine cu lapte de oaie si va spalati cu ea pe cap dupa care clatiti cu ceai de tei. faceti asta doua zile la rand si scapati de matreata.....credeti-ma pentru ca eu asa am scapat si am scalpul foarte sensbil...incercati si voi....se poate si cu lapte de vacuta :)

    1
    2

  • silviu pe 23 Dec 2009, 22:02
    am scapat de matreata cu ALPECIN

    luati samponul alpecin si nu veti mai avea matreta nu glumesc si eu am avut si stiu cum e

    0
    2

  • anonimus pe 19 Dec 2009, 23:19
    solutii

    eu am avut un timp matreata.am scapat de ea.stiti care era problema mea?trebuia sa imi schimb samponul o data pe luna.poate merge si la voi.

    0
    2

  • David pe 18 Dec 2009, 13:49
    Matreata

    Si eu am problema cu scalpul ... ultima data am folosit clear man si mi-a trecut ... porma am schimbat samponul si mi-a aparut iar matreata ... acum folosesc iar clear si vad ca nu functioneaza ... daca are cnv un remediu ... astept raspuns.

    0
    3

  • AleX dMx pe 4 Dec 2009, 12:40
    Matreata ma streseaza foarte mult chiar nu mai stiu cum sa scap de ia :( !

    Doamne deci nu am mai pomenit asa ceva nush ce se intampla cu scalpul meu , intradevar sunt o persoana sensibila dar am incercat peste 15 tipuri de sampoane decand ma confrunt k problema asta ..insa a fost in zadar , am sa incerc si eu Clear si sper k o sa imi treca dak nu ma duc la un dermatolog , sau o sa incerc o metoda spusa de o farmacista , dupa fiecare spalare cu un smpon anti-matreata intr-un vas mic prepar putin ulei de masline cu suc de lamaie si apoi masez usor capul k el ... ! Dak functioneaza o sa va anunt :D !

    0
    2

  • gigi pe 27 Nov 2009, 22:14
    matreata

    am folosit clear si mi-a trecut raspunsul este clear!

    0
    1

  • ioana pe 26 Nov 2009, 09:20
    antimatreata - Onescalp

    oana_eu2009 Acesta este id-ul meu corect. Imi cer scuze

    1
    1

  • ioana pe 26 Nov 2009, 09:17
    antimatreata - Onescalp

    Eu am gasit o solutie impotriva matretii: samponul Onescalp de la Nanogen. Intr-o luna jumatate am scapat de matreata ca prin minune. Incercati-l pentru ca merita. Va las id-ul meu pentru mai multe detalii: oana_eu2099 http://www.nanogen.ro/onescalp.html

    1
    1

  • catalin pe 11 Nov 2009, 20:48
    Matreata nesuferita:))

    Ce sa zic, nu stiu ce solutii exista impotriva matretii. Unele produse dau rezultate dar de scurta durata. Matreata reapare orice ai face. Am incercat si NIZORAL sampon si diverse produse de la firme renumite dar nici una nu a functionat pe termen lung. A si app ``ang`` zici ca spalatul in jacuzzy te scapa de matreata? Ce sa zic... "spalati-va fratilor in jacuzzy si scapati de matreata" (glumeam).

    1
    1

  • florin pe 22 Oct 2009, 17:09
    Matreata,o boala frecventa

    Am incercat si eu tot feluri de tratamente si nu a dat nimic rezultate,de la Nizoral,sampon de urzica,sapun moale de la Hofigal combinat cu Chelstop si nimic.Am vazun ca nici cei care au mers la medic nu au avut rezultate desi toata lumea ne indeamna sa mergem la dermatolog.De ani de zile ma tund scurt nr 2, am fost tuns si chiar ras in cap.DEGEABA.Daca apar ameliorari sunt de scurta durata iar in final matreata este la fel de puternica.Citind pe forum inclin sa cred ca medicina inca nu a descoperit ceva cu adevarat eficient.Poate sunt sperante in viitor.

    1
    1

  • elenutza pe 11 Oct 2009, 21:42
    exista solutii?

    nu styu ce solutii ar putea exista impotriva matretii...este greu sa stay mereu sa te feresti de rusinea pe care ai putea sa o ai daca ai avea matreata si s-ar vedea....ai putea sa folosesti un sampon pe o durata mai indelungata ....se spune ca daca il schimbi mereu provoaca alergii si poate duce la matreata....e greu....ce sa-i faci?

    1
    1

  • Catalin pe 3 Oct 2009, 21:28
    Urasc matreata

    Si eu am matreata. Faza nasoala e ca am doar 14 ani, ar trebui sa apara mai tarziu, nu?Am folosit sampn de urzica si tot degeaba. Mi se fac cojite in cap, mi le rup si daca m-a scutur cade ninsoarea.L-a scoala trebuie sa merg in uniforma neagra. Ce sa fac? Am reusit sa-i mint pe unii cum ca mi-as fi pus creta-n cap ,dar cat o sa mai tina? Nu vreau sa ma prinda careva ca am matreata, mai ales ca colegii mei abia asteapta sa-mi scoata ochii si sa-si bata foc de mine. Ziceti-mi si mie ceva ce functioneaza.

    0
    0

  • flavia pe 30 Aug 2009, 15:17
    nesuferita mareata

    buna si am avut multa matreata si am fost la dermatolog si nimic apoi am facut ceaiuri cu cu frunze de nuc mesteacan si rostopasca si am scapat definitiv .nu are cum sa va afecteze ca e de plante .mult noroc

    0
    0

  • florin pe 15 Aug 2009, 18:53
    matreata

    prietena mea l-a tuns zero si de atunci nu mai are aceasta problema

    0
    0

  • Claus pe 24 Iun 2009, 16:11
    NIZORAL

    si eu am avut multa matreata si nu credeam k o sa scap...am scapat cu samponul Nizoral..se gaseste in farmacie..este putin cam scump...4-500 de mii.....dupa vreo 3 spalari nu o sa mai aveti matreata..

    0
    0

  • oana pe 14 Iun 2009, 15:25
    matreata

    daca te speli la jakuzi sigur nu ai matreata,mai ales cu kacat de fructe

    0
    0

  • oana pe 31 Mai 2009, 17:06
    matreata

    recomandatimi un sampon anti matreata va rog ca nu mai scap de matreata.....:((:((

    0
    0

  • oana pe 31 Mai 2009, 17:03
    matreata

    Ma numesc oana am 14 any , am multa matreata si nu scap de ea .mam spalat si cu sapun sulf si nu am scapat, mam spalat si cu clear si nu am mers , am incercat si cu sapun de casa si nu a mers..... , am incercat si un sampon cu argila si nu a mers . Nu mai stiu cu ce sa ma mai spal . Ce sa fac sa scap de matreata????.... :((:(( astept un raspuns

    0
    0

  • io pe 27 Mai 2009, 17:40
    matreata

    spalarea cu urina va va scapa de matreata, deoarece urina contine amoniac care distruge matreata,sa nu incercati alte surse de amoniac deoarece nu functioneaza. Incercati o sa mearga !!!!!

    0
    2

  • cristian pe 24 Mai 2009, 00:39
    matreata

    recomendatimi va rog un sampon anti matreata

    0
    0

  • gina pe 14 Mai 2009, 10:53
    matreata

    sampon cu ichtiol, incercati-l

    0
    0

  • alina pe 23 Apr 2009, 15:42
    matreata

    incercati Sapun moale si Chelstop de la Hofigal, cu asta a scapat coafeza mea de matreata si e recomandare de la dermatolog.

    0
    0

  • daniela pe 22 Apr 2009, 10:10
    matreata

    buna. daca stiti vreo reteta eficienta spunetio si mie va rog. pentru ca nustiu cum sa mai skp de ea. inaite am folosit herbologi si a fost f bun.dar dupa ce scalpu mi sa obisnuit cu el nu a mai functionat. apoi mediket sampon dar la fel. iar acum a incercat nizoral ca nu a functionat si multe alte trucuri care nu au zvut efect.

    0
    0

  • Violeta pe 15 Apr 2009, 19:18
    Matreata

    O solutie ieftina pentru a scapa de matreata (o stiu de la bunica mea) : dupa ce te-ai spalat si te-ai limpezit bine,bine, pui intr-un lighenas o cana de sare nerafinata, din aceea care se pune la muraturi, in2 litrii de apa calda, o amesteci sa se dizolve si te speli pe cap. Ustura putin ,dar nu mori. Faci o data pe saptamana asa si matrate va disparea. Mult succes !

    0
    0

  • andreea pe 9 Apr 2009, 20:24
    matreata

    nu am matreata dar cunosc pe cineva care are spuneti-mi cum sa scape de ea?

    0
    0

  • ady pe 8 Apr 2009, 13:40
    clear antimatreata

    diluati 3-4 picaturi de shampon Clear antimatreata cu 5-6 pic de apa, masati pielea scalpului cu aceasta solutie si lasati-o asa 2-3 zile pana la urmatoarea spalare. In 2-3 saptamani scapati garantat de matreata.

    0
    0

  • mony pe 5 Apr 2009, 10:05
    matreata.....

    Buna! Ma numesc Monika si am 11 ani.Am foarte multa matreata si nu stiu cum sa scap de ea. Mama mi-a zis ca as putea sa-mi dau cu otet dar eu nu -l suport! Vreau sa ma ajutati va dau1000 de lei noi. Va pup dulce!

    0
    1

  • oana pe 5 Apr 2009, 00:18
    ...matreata

    am foarte multa matreata. Am incercat de vreo doi ani in coace tot felul de sampoane chiar si pe cele speciale de la farmacii, dar acestea nu fac decat mai multa matreata dupa uscarea parului. Am incercat si tratamente naturiste si nimic... Cred ca pana la urma o sa ma tund cheala intr-o vacanta de vara, si sa fac cat mai multe tratamente. imi recomanda cineva o solutie mai buna?

    0
    0

  • CrisSty pe 28 Mar 2009, 11:26
    matreaza vietzi

    aditza ajea am si io ...dak imi pui in fata un covor negru til fak alb dak ma scarpin in kap ,,,curge o tona :(((((((((( si mam spalat si cu clear si cu o gramada de dastea recomandate de la farmacie si nik :|

    0
    0

  • cristiaNo pe 27 Mar 2009, 12:25
    mda

    da ma el se spala in jacuzzi si nu are =))) e smekher omu...cel mai bun pt matreaza e clear de knd am inceput sal folosesc nu mai am vil recomand :)

    0
    0

  • matreazta pe 27 Mar 2009, 12:24
    matreaza

    si io am matreazta si am spal des pe kap dc oare nu skap d ea ?imi zice kreva k mam plic d ea :(((( o fi de la ficsativ,gel,spuma?dar mam lasat d ele de mult

    0
    0

  • simona pe 27 Mar 2009, 08:21
    matreata

    m-am confruntat si eu cu matreata pana mai acum o luna cand cineva de la tara mi-a zis sa incerc "lesia"; la inceput am ras "cum sa dau eu cu lesie in cap" dar din disperare am incercat .Am pus in lighian cam o cescuta de lesie si impreuna cu un sampon antimatreata m-am spalat pe cap ;de obicei o data pe saptamana si de o luna de zile nu mai am matreata , nu pot sa zic ca dispare de tot in a 6 zi de la spalare imi apare dar foarte marunta si putina . daca vreti puteti incerca

    0
    0

  • Adrian pe 23 Mar 2009, 14:42
    Solutia antimatreata

    Eu am avut aceasta problema din liceu, am 34 ani acum. Am incercat toate celebrele sampoane de la tv si din farmacie, au dat rzultate pe termen scurt. acum ama testat ceva simplu si la indemina de care m-am ferit ca de dracu. acotoc@gmail.com pt mai multa detalii

    0
    0

  • ciprian pe 23 Mar 2009, 11:48
    matreatza bat-o vina

    ma copii!matreatza nu scapi cu una cu doua de ea.eu am de 8-9 ani si nu cred ca voi mai scapa de ea.am luat nizoral care a dat roade vreo 3 luni de zile apoi a inceput sa reapara...am f la medic mi-a dat o crema pe care am folosit-o tot fara rezultat...acum am un sapon de la viky am dat vreo 4 sute de mii pe el si este la fel de prost ca oricare altul.cred ca tunsul la zero este singura solutie...

    0
    0

  • marius pe 22 Mar 2009, 22:54
    hmm ...

    daca stau sa ma gandesc ... ang are dreptate /:) ea sufera de ciuperca numita "modestie"

    0
    0

  • radu pe 19 Mar 2009, 15:37
    :))

    bunaaa astaaa:))

    0
    0

  • lil_johnny44 pe 19 Mar 2009, 15:36
    mda

    mai "ang" tu nu ai matreata ca te speli in jacuzzy;););)

    0
    0

  • ang pe 18 Mar 2009, 14:51
    matreata

    eu ma spal in fiecare zi pe cap...in jacuzzy...si cu clear.....si nu am deloc matreata...va recomand asta

    0
    1

  • ana pe 13 Mar 2009, 22:47
    AM MULTA MATREATA SI NU SCAP

    Matreata se face si din cauza hormonilor,asa ca trebuie mers si pe la doctor.Am icercat si eu tot felul de tratamente dar degeaba,chiar si pe baza de plante,cum ar fi:musetelul,henna.......etc.As vrea si eu sa scap de MATREATA vreau o reteta buna

    0
    0

  • Alex pe 12 Mar 2009, 18:24
    Am scapat de matreata... scapa si tu asa;)

    Am avut si eu foarte multa matreata, si chiar daca ma spalam cu sampoane, se curata scalpul, dar ciuperca tot nu murea/disparea. Matreata se face de la purtatul sepcii pe cap, sau a unei caciuli, cam mai tot timpul. In fine... am renuntat sa mai port ceva pe cap, chiar si iarna cat am putut, si dupa 1 an, am vazut ca am scapat definitiv. E curat, si cand ma gandeam ca "akm 1 an cand dadeam prin par, cadeau la greu fulgii de matreata" :P in fine... Multumesc Domnului ca am putut sa scap de ciupearca asta de cacat. Deci, incearca si tu, si nu mai tot purta atatea pe cap. Umbla cu capul gol pe afara:) Si mai e o metoda... un coleg avea matreata f f f multa... s-a ras in cap... si in timp ce ii crestea parul, nivelul de matreata, scadea. Si azi nu mai are nici un pic. Deci, incearca, poate are efect si la tine, si nu mai da banii pe toate procariile de tratamente si sampoane, care doar curata scalpul, si nu distruge ciuperca. Vezi dupa un an rezultatele;) Toate probleme se rezolva din experienta ta sau a altuia. Sper ca v-am fost de folos, si toate cele bune fiecaruia din noi;) by Alex 17

    0
    0

  • alexandra pe 7 Mar 2009, 00:03
    matreata

    matreata am de un an,eu ma usuc cu fionul (iarna)imi afecteaza parul ?

    0
    0

  • alexandra pe 6 Mar 2009, 23:55
    cum scap de matreata?

    cum pot sa scap de matreata? care este cel mai bun sampon pentru a scapa de matreata?

    0
    0

  • kata pe 6 Mar 2009, 01:10
    sfat

    Si eu sufar de aceasta problema de multi ani, dar mai precis stiu de unde am luat aceasta ciuperca care provoaca matreata. Am luat-o de la o frizerita care tundea bine dar neigienic.Am ajuns totusi la niste concluzii...degeaba folosim sampoane fel si fel daca ne tundem la frizer...acolo sunt ciupercile care ne ataca. In plus am observat ca dupa o perioada in timp ce folosim un sapon care ne ajuta o luna, doua, ciuperca reapare si atunci trebuie schibat samponul ptr ca s-a obisnuit cu el. Nu folositi un tip de sampon mai mult de o luna.Nu va uscati cu uscatorul. Filositi dupa clatire Londacare anti-dandruff. La mine a dat rezultate cateva luni dar trebuiesc schimbate ca matreata reapare.Nici un sampon nu e bun daca-l folosesti mult timp.E adevarat ce se spune de alimentatie, stres, hormoni. Succes!

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod