Alpinista Claudia Damoc: "Pentru mine, viata e descoperire"


Cum te mentii in forma?

Cel mai bun antrenament pe care-l fac este sa merg pe munte cat pot de des. Cand sunt in Bucuresti, alerg in parc, merg la sala de fitness si la sala de escalada. Mananc cat pot de sanatos - foarte multe fructe si legume, peste, nuci, seminte, lactate, paste, orez si cartofi. Beau multa apa si ceai facut din plante culese de mine pe munte. Imi place foarte mult sa gatesc si asta ma ajuta sa ma tin departe de tot ce e junk-food. Pe langa toate astea, am foarte mare grija de starea mea de spirit. Anul trecut am descoperit beneficiile meditatiei, cand am participat la un workshop sustinut de Bill Karelis la Centrul Seeds for Happiness. Meditatia ma ajuta sa fiu mai constienta de cine sunt, in raport cu tot ce mi se intampla.

Pentru mine, muntele inseamna libertate


Iti imaginezi viata fara munte?

Pentru mine muntele inseamna libertate. Nu pot sa-mi imaginez o viata fara libertate.

Cand esti acasa si nu catarata pe vreun varf de munte, cum arata o zi normala de-a ta?

Imi plac mult diminetile! De obicei ma trezesc devreme, meditez, fac putin streching si gimnastica, mananc, citesc si apoi plec la treaba. Jumatate din zi sunt la Centrul Seeds for Happiness, un spatiu unic, unde organizez evenimente pe teme spirituale si de dezvoltare personala si unde am grija de biblioteca ce contine in jur de 1000 de carti, reviste, dvd-uri si audiobook-uri si una dintre cele mai mari colectii de carti budiste din Romania. Centrul este locul de care mi-a fost cel mai dor in Alaska, pentru ca aici gasesc de multe ori raspunsuri la intrebarile care ma framanta, aici meditez si tot aici ma intalnesc cu oameni minunati, care stiu ca dincolo de grijile zilnice si de preocuparile materiale exista si altceva, care ne apropie si ne inalta. Centrul este deschis zilnic, tuturor celor interesati de componenta spirituala a vietii.

Cealalta jumatate din zi mi-o petrec lucrand la proiectele Asociatiei Shareyes, pe care am fondat-o in 2007 impreuna cu prietenul meu Teodor Ciontu, cu scopul de a atrage oamenii catre sport, natura si cultura. Alteori sunt la atelier, facand bijuterii. Seara ma plimb in parc, ma intalnesc cu prietenii sau vin acasa, fac mancare, curat si ce mai e de facut in ziua respectiva.

Viata ta pare sa fie o vacanta continua, pentru ca mai mereu calatoresti. Unde ai dori sa iti petreci urmatoarea vacanta?

In caietul meu de vise am trecute multe destinatii. Sunt atat de multe de vazut pe planeta asta! Cel mai mult imi doresc sa calatoresc in America de Sud - incluzand binenteles si muntii de-acolo, care depasesc de multe ori 6000 de metri. Apoi ar fi Himalaya, care este cel mai inalt sistem muntos din lume si unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe pamant. Pana atunci, imi doresc sa ajung in Apuseni, ca nimic nu se compara cu poienile, raurile si padurile de aici, cu mirosul de fan si livezile de meri, cu mancarea de acasa si oamenii cu care impartasesti aceeasi istorie.

Credit foto: alaska.shareyes.org
17 August 2010
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod