Alpinista Claudia Damoc: "Pentru mine, viata e descoperire"

Acolo am spus "Nu mai pot!" pentru prima oara. Am stat 23 de zile pe zapada si toate lucrurile care par banale in viata de zi cu zi, cum ar fi sa mananci, sa bei apa, sa te incalti, sa mergi la toaleta, sa te dai cu crema - acolo presupuneau un efort iesit din comun. Ultima zi pe munte am plans mult, pentru ca nu mai vroiam tot acel chin. Dar nu aveam incotro, trebuia sa merg pana la capat, oricat de tare ma dureau picioarele si oricat de greu era rucsacul.

Ai timp liber? Ce iti place sa faci cu el?

Imi place foarte mult sa citesc si sa fac sport, sa merg la teatru si sa fiu in natura. La mine munca si timpul liber se intrepatrund pentru ca fac ceea ce-mi place.

Poti sa imi faci o scurta trecere in revista a varfurilor pe care le-ai cucerit pana acum?

In 2008 am urcat prima oara la altitudine, cu Fane Tulpan si Dragos Nedelcu, pe Pico de Orizaba - 5636 m, cel mai inalt varf din Mexic. Am avut mari emotii, pentru ca nu stiam cum va reactiona organismul meu la altitudine. A fost greu, insa nu am avut nici o problema de altitudine. Nu voi uita niciodata privelistea uluitoare de pe Pico de Orizaba! Am plecat la 1 noaptea de la 4200 m, cerul era intesat de stele si, pe masura ce urcam zorii se iveau, in culori imposibil de descris! Am avut noroc de vreme foarte buna, se vedeau satele si orasele pana departe in zare, la rasarit am vazut proiectia muntelui spre valea dinspre Puebla si Potocatepetl, era o lumina incredibila si zapada inghetata scartia sub coltari - foarte-foarte frumos!

Urmatorul an am urcat pe cel mai inalt varf din Europa, Elbrus - 5642 m, unde am facut echipa cu Ioana. A fost o experienta incredibila sa calatorim prin Ucraina si Rusia! Tot timpul am avut de-o parte si de alta a drumului - cat vedeai cu ochii - culturi de floarea soarelui si ogoare treierate. Drum lung, multa militie si spagi, ce ne-au amintit de perioada comunista de la noi. Pe Elbrus a fost foarte frig, am avut aproape tot timpul mainile si picioarele inghetate. Spre dimineata, luna a devenit rosiatica si a apus peste crestele inzapezite. Cand a inceput sa iasa soarele am scos aparatul foto, desi eram inghetata bocna. Muntele se reflecta pe orizont in forma de piramida, culorile rasaritului si zapada m-au facut sa uit pentru fractiuni de secunda de tot chinul prin care treceam.
17 August 2010
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod