Alpinista Claudia Damoc: "Pentru mine, viata e descoperire"


Esti o alpinista careia ii place sa faca margele. Nu ti-ar placea mai mult sa stai acasa, sa faci margele decat sa te lupti cu muntele?

N-am simtit niciodata ca ma lupt cu muntele, desi am trecut si prin momente grele. Stiu ca adevaratele obstacole se afla in mintea mea. Tot ce intalnim in exterior este doar o oglinda ce ne ghideaza spre a fi mai buni. Imi plac multe lucruri si sunt genul care vrea sa le faca pe toate. Nu mai caut perfectiunea, ci bucuria descoperirii. Asta mi-a adus multa liniste.

Oriunde m-as muta pe planeta asta, drapelul Romaniei va fi mereu cu mine pe muntii inalti


Acolo sus, pe fiecare varf pe care il cuceresti, nu ti-ar placea sa pui drapelul altei tari?

Muntii nu ai cum sa-i cuceresti. E ca si cum ai spune ca ai urcat intr-un copac si l-ai cucerit. Pe munte esti umil vizitator si, daca esti prezent, ti se dezvaluie cum nimeni si nimic nu o face! Oriunde m-as muta pe planeta asta, drapelul Romaniei va fi mereu cu mine pe muntii inalti. Radacinile mele sunt aici, pentru totdeauna. Si cred ca fiecare om simte la fel pentru tara lui.

Care a fost cel mai frumos varf, care a fost locul de unde nu mai voiai sa pleci?

Fiecare munte pe care am urcat este unic. Ascensiunile pe munti mai inalti de 5000 m sunt dificile; cand ajungi pe varf, nu vrei decat sa cobori cat mai repede. Imi amintesc totusi, prima expeditie la altitudine, pe Pico de Orizaba, in 2008. Mi-ar placea sa ma intorc in Mexic si sa stau mai mult pe munte.

Cum te pregatesti psihic atunci cand vrei sa urci pe munte?

Gandurile sunt cele care creeaza realitatea. Stiind asta, primul lucru pe care-l fac este sa fiu cat mai constienta de lucrurile pe care le gandesc, le spun si le fac. Tot ce fac apoi este sa gandesc pozitiv. Am un caiet in care scriu tot ce vreau sa implinesc si il rasfoiesc cat pot de des. Asta ma aduce mai aproape de visele mele. Cand stii ce vrei si esti convins ca vei obtine, jumatate de drum e parcurs. Am aflat insa ca mai exista si alte planuri, la fel de importante ca cel mental si fizic: emotional si spiritual.

Frica este doar un gand


Ti s-a intamplat vreodata sa ti se faca frica de "uriasul" din fata ta? Ti s-a intamplat vreodata sa spui: "Nu mai pot! Vreau acasa!?

Frica este doar un gand, gandul ca pericolul este real si trebuie sa actionezi intr-un fel care sa te scoata din acea situatie. Momentele de acest fel sunt multe, dar ma focusez intotdeauna pe actiune. Pe munte nu ai timp de lamentari sau discutii despre ce simti. Uneori limita dintre a ramane in viata si a muri, este foarte fina. Expeditia pe Denali a fost cel mai greu lucru pe care l-am facut pana acum.
17 August 2010
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod