"The Fire Of Anatolia" - dans la superlativ

80 de dansatori au creat magie miercuri seara, 11 mai, pe scena Salii Palatului din Bucuresti. Una dintre cele mai cunoscute trupe de dans din lume a revenit in Romania pentru o "portie" de dans, cultura, civilizatie, istorie, frumusete. Trupa The Fire Of Anatolia se inspira din mitologia si cultura anatoliana, prezentand publicului un spectacol inedit, ce imbina folclorul si dansul popular din toate regiunile Turciei, dar intr-o interpretare moderna.

O Sala a Palatului plina de oameni nerabdatori sa asiste la minunea dansului. Un public cald si pregatit sa se lase coplesit de cele 3000 de figuri de dans folcloric executate cu precizie aproape matematica de catre "vrajitorii" lui Mustafa Erdogan, producatorul acestui proiect original si directorul artistic al trupei The Fire Of Anatolia.

Conceptul acestui spectacol, "Focul Anatoliei", este acelasi care a incantat publicul roman si in data de 28 ianuarie, urmand ca in toamna trupa sa revina in tara noastra cu un nou concept. Showul a avut parte in iarna de o sala plina, dar si de data aceasta spectatorii romani au raspuns entuziasmati invitatiei trupei turcesti, foarte multi membri ai comunitatii turce din Romania fiind si acum prezenti in sala. Aplauzele din timpul showului si cele de la final au rasplatit din plin efortul dansatorilor...

Trupa The Fire Of Anatolia, nominalizata la Cartea Recordurilor...

Trupa, infiintata in 1999 si cunoscuta anterior sub denumirea de Sultanii Dansului (Sultans Of The Dance), a reusit sa bucure privirea si inimile a milioane de oameni in decursul celor 600 de spectacole avute pana acum. Aceste showuri au fost sustinute incepand cu anul 2001, in toata lumea, de la Japonia, Israel, Germania, China, Olanda, Belgia, Elvetia, Cipru, Austria, Rusia, Turcia - bineinteles, pana in tara noastra. Reprezentatia din 11 mai a fost inclusa in turneul international al grupului, care a inceput la 11 aprilie anul acesta, in Bulgaria, si se va incheia in decembrie, in China.

Inceputul a ceea ce a devenit astazi un adevarat fenomen international a fost pe cat de simplu, pe atat de promitator: un anunt plasat in ziarele din Turcia preciza ca "se cauta dansatori" pentru infiintarea unei noi trupe. Din peste 750 de persoane care au raspuns acestui anunt, au fost selectati 90 de tineri dansatori, care au pus bazele trupei initiale, Sultanii Dansului. In prezent, The Fire Of Anatolia numara 120 de dansatori, impartiti in doua grupuri, ce sustin spectacole in toate tarile lumii. Turneul mondial inceput in anul 2002 a smuls aplauzele si aprecierea publicului de pretutindeni.

Trupa reprezinta primul grup de dans din lume care a sustinut, pentru prima data dupa 2300 de ani, un spectacol in Teatrul Antic din Bodrum, a fost primul grup de dans ce a sustinut spectacole in Cladirea Parlamentului din China si a fost nominalizat la Cartea Recordurilor (Guiness Book) pentru numarul impresionant de spectatori care asista la showurile lor (400.000 de spectatori i-au aplaudat pe dansatori, in picioare, in iunie 2003, in Eregli).

Repetitii de peste 8 ore zilnic...

Efortul fantastic al dansatorilor are in spate ani de exercitii zilnice. Un program "draconic", cu repetitii de peste 8 ore pe zi (uneori chiar 16 ore zilnic...) a dus The Fire Of Anatolia in apropierea perfectiunii si pe culmile succesului... Pentru ca nu poate fi decat perfectiune dansul sincron a zeci de dansatori care isi pun sufletul, cu zambetul pe buze, in miscarile coregrafice si figurile de dans provenite din diferite regiuni ale Anatoliei, pe muzica traditionala turceasca, cu atentie aleasa si compusa pentru spectacolele lor de catre Taner Demiralp, intr-o orchestratie de exceptie.

Lucrul dansatorilor este supravegheat indeaproape de o serie de coregrafi talentati, specialisti in etnografie si folclor, dieteticieni si maseuri, profesionisti care i-au initiat si in exercitii de yoga, pentru a atinge forma fizica optima pentru performanta. Dansatorii si-au concentrat studiul asupra pasilor de dans folcloric, balet si dans modern. De asemenea, acestora le-au fost predate lectii teoretice despre dinamica ritmurilor anatoliene.

Focul creatiei in miscari de dans...

Spectatorii romani au avut parte de o ora si jumatate de magie, un show de lumini si costume (1000 de costume s-au "perindat" pe scena), care i-au purtat printr-un mozaic de cultura si civilizatie. Pentru ca The Fire Of Anatolia reprezinta o impletire de dragoste, pace si lumina, infatisand momente din istoria Turciei.

Showul "Focul Anatoliei" este impartit in doua acte, ilustrand episoade din istoria Mesopotamiei si Anatoliei, care se identifica nu numai cu focul, ci si cu libertatea. Este o expresie vizuala a luptei dintre libertate si sclavie, dintre lumina si intuneric. Tot ce apartine Anatoliei prinde viata in acest spectacol.

Primul act vorbeste despre focul sfant de pe Muntele Nemrut si despre crearea Anatoliei. Povestea este cea a luptei dintre bine si rau, a puterii creatoare, a unui Prometeu anatolian care a adus oamenilor focul, a unui Zeus - Ahura Mazda care se razbuna pe oameni, trimitandu-le-o acestora pe Pandora, impreuna cu tot raul existent. Lumea este acum condusa de fortele intunericului, care il captureaza si intemniteaza pe Prometeu. Zeus - Ahura Mazda ii va hrani pe vulturi cu ficatul lui Prometeu inlantuit.

Lupta dintre bine si rau incepe. Fortele binelui il elibereaza pe Prometeu, cel care a scos omenirea din intunericul necunoasterii, dar Zeus - Ahura Mazda trimite din nou fortele raului in lupta, cerandu-le victoria finala.

In cel de-al doilea act al spectacolului, asistam din nou la lupta permanenta dintre bine si rau, dintre lumina si intuneric. Victoria apartine cand unei tabere, cand celeilalte. Moartea este o infrangere foarte dura, iar bocetele se inalta spre cer. Insa exista intotdeauna speranta, iar Prometeu este un personaj modern, care creeaza totul si renaste. Fortele Luminii incercuiesc fortele Intunericului, iar victoria binelui cuprinde pamantul Anatoliei.

Acum in Anatolia se aude sunetul tobelor. 40 de tobe bat ritmic, in sincron, pe scena, intr-o feerie si o explozie de dans, costume si culori. Cele doua tabere adverse lupta in continuare. Dar de data aceasta lupta devine una constructiva - mai intai femeile sunt cele care instaureaza pacea in grupul lor, apoi barbatii. De data aceasta tobele bat pentru pace, omenirea fiind supusa in final de bunatatea sa interioara. Creatorul si creatiile sale isi dau mana si incheie lupta. Acum oamenii experimenteaza frumusetea si minunea pacii, a intelegerii, exprimate in dansurile lor vesele.

Dansurile din primul act, asa cum sunt "Ceremonia Focului", "Rauri de Foc", "Copacul Vietii", au fost inspirate de dansurile din centrul Asiei si din sudul Turciei. Momentele "Pandora", "Armata Intunericului", "Dansul Renasterii lui Prometeu", "Triunghiul Dragostei", "Zilele Luminii", "Dansurile de Razboi", "Victoria Intunericului", "Oriental" sunt toate inspirate din dansurile din estul Anatoliei, din zona Marii Egee si Mediteraneene.

In cel de-al doilea act facem cunostinta cu dansuri de inspiratie folclorica la fel de frumoase: "Bocetul", "Dansul Fantomelor", "Armata Luminii", "Razboiul", "Mozaicul" contin miscari coregrafice influentate de dansurile din estul Anatoliei, Istanbul si din zona Marii Negre. Dansuri cum ar fi "Tobele", "Copacul Vietii Reinnoit", "Chemarea" prezinta motive ale dansurilor balcanice si din vestul Turciei.

Miscarile dansatorilor turci sunt aproape ireale. Spectacolul reprezinta o impletire de fantastic si frumos care te tine cu respiratia taiata pana la sfarsit. Jocul de lumini si costumele, piruetele, miscarile sincronizate, dansurile grupate, perechile care exceleaza in exprimare artistica, ritmicitatea unor tobe care creeaza mai mult decat muzica, dau nastere vietii, totul vibreaza in The Fire Of Anatolia... Sper ca nu ai ratat intalnirea cu acesti magicieni ai dansului... Daca da, atunci sper ca la urmatorul lor spectacol in Romania sa fii prezenta in sala, pregatita sa te lasi cucerita de tot ceea ce inseamna cultura, istoria si dansul Anatoliei...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod