Tot ce nu stiai despre obiceiurile de Paste...

Ii vezi in fiecare dimineata, de luni pana vineri, timp de 3 ore. Ei sunt cei care iti transmit informatiile cele mai proaspete si "aburinde" pe teme de actualitate si interes public. Tot ei sunt cei care iti aduc un zambet pe buze, cu materiale de divertisment pline de culoare si energie. Si tot ei iti spun cum va fi vremea, care e starea drumurilor, ce iti prezic astrele pentru ziua in curs si multe altele... Pe scurt - Alina, Gina, Sorin si Adriana (producatorul emisiunii) iti spun tot ce vrei sa stii, despre toate! Dar nu te-ar tenta sa stii si... cine sunt ei de fapt? Care este momentul din cariera de care-si amintesc in mod pregnant? Sau cum se pregateste matinalul de la postul B1 TV? Afla tot ce-ti doreai sa stii despre emisiunea "Viata Dimineata", care pe 7 mai aniverseaza un an de existenta!

... 4, 3, 2, 1 - sunteti in direct!

Cum se pregateste o astfel de emisiune? Alina spune ca nu este atat de complicat cum ar putea parea la prima vedere. "Zilnic, dupa fiecare emisiune, citim presa, ne documentam de pe Internet si ne uitam la jurnale, pentru a afla care sunt subiectele de maxim interes. Dupa ce stabilim care sunt acestea, incepem sa dam telefoane acelor persoane pe care le consideram cel mai potrivite pentru abordarea si discutarea problemelor respective", mentioneaza Alina.

Fiecare dintre prezentatori isi are rolul sau bine definit in cadrul echipei.
Emisiunea include atat momente de divertisment, cat si informatii, comentate cu invitati de marca din diferite domenii. Sorin se ocupa de aspectele utilitare, Gina - de divertisment, iar Alina spune ca ei ii revine "ingrata misiune de a fi excesiv de serioasa, dar imi place - asta este firea mea, desi Gina si Sorin ma mai critica de multe ori din acest motiv".

Emisiunea "Viata dimineata" nu este una strict de divertisment, ci are caracter informativ. De aceea, subiectele trebuie pregatite cu o zi inainte, ceea ce face ca uneori lucrurile sa fie mai complicate.

"Fiind o emisiune in direct, situatiile neprevazute apar in permanenta si, in cazul in care avem invitati al caror program este aglomerat si incert (cum ar fi personalitatile politice care se poate intampla ca in ziua si la ora programate pentru emisie sa fie retinute de o sedinta ori alte probleme de acest gen, sau artistii care ar putea fi in turneu), ii contactam cu 2 zile inainte", spune Alina.

Una dintre calitatile esentiale ale oricarui prezentator este capacitatea de adaptare in orice context. Conceptul emisiunii "Viata dimineata" nu include existenta unui prompter, iar Alina spune ca, in eventualitatea aparitiei unui fapt neprevazut, dar de maxima importanta, nu este nici o problema sa schimbe macazul si sa se replieze.

"De exemplu", intervine Adriana, "cand au fost funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, am terminat emisiunea la ora 9.40, in loc de 10.00, pentru ca reporterul trimis la Vatican sa intre in transmisiune directa".
In alte cazuri, emisia este intrerupta pentru difuzarea unui buletin special de stiri.

Exista insa situatii in care un invitat (a carui prezenta in emisie fusese initial confirmata) sa nu mai poata ajunge, din diverse motive. Ce se intampla atunci? In nici un caz, prezentatorii nu sunt surprinsi cu temele nefacute!

"Pentru orice eventualitate, avem pregatite materiale de back-up - reportaje, interviuri care trateaza subiecte de interes public din timpul saptamanii, dar care sunt atemporale, adica nu-si pierd valabilitatea si gradul de importanta de la o zi la alta", spune Alina. Alteori, fie se prelungeste discutia cu un alt invitat, fie se acorda un premiu - iar profesionalismul si spontaneitatea prezentarilor face ca telespectatorul sa nu simta ca ar fi trebuit sa urmeze altceva.

Cum comunica prezentatorii cu producatorul? Firesc, prin micutele casti, cu ajutorul carora Adriana le spune ca urmeaza buletinul de stiri, sau vestea proasta ca un invitat nu mai poate ajunge, si in general orice lucru pe care ei trebuie sa-l cunoasca imediat. Personal, m-am intrebat de multe ori cum reusesc prezentatorii sa-si reprime o tresarire, altminteri sesizabila, atunci cand li se comunica ceva.

"Cu timpul se creeaza obisnuinta", spune Sorin, mentionand ca, in functie de context si de eventuala prezenta in studio a unui invitat, ei aleg sa o introduca si pe Adriana in emisiune.
"Telespectatorul este curios sa stie ce se intampla in spatele camerelor, asa ca uneori mai spunem 'Da, da, Adriana...'. Sigur ca nu putem face asta intotdeauna - daca avem invitat un ministru, cu siguranta nu ne permitem sa procedam astfel".

Stres? Agitatie? Nu, comunicare!

Intrebarea urmatoare aproape ca se impune de la sine: cum reusesc sa-si pastreze calmul in mijlocul agitatiei generale si a stresului de fiecare zi? "Matinalul echivaleaza cu adrenalina - esti constient ca odata ce ai spus ceva, nu mai ai posibilitatea de a interveni sau a corecta", puncteaza Sorin. "Noi trei suntem foarte calmi, pentru ca lucram de mult timp impreuna si ne cunoastem foarte bine", subliniaza Alina.

"La inceput, cu totii intram in panica, era firesc!", adauga Gina. Adriana este mai nou venita in echipa si uneori se mai impacienteaza, dar cei trei sunt linistiti. "Mai avem de lucru in ceea ce priveste comunicarea in noua formula, dar colaboram foarte bine", precizeaza Alina.

Dulcele somn de dimineata...

Atat Alina, Gina si Sorin, cat si Adriana, spun la unison ca pentru ei trezirea la ore extrem de matinale a devenit o obisnuinta.

"In cazul meu, este valabila zicala 'de ce ti-e frica, de aceea nu scapi'", spune Alina. "Cand eram studenta, aveam cursuri dupa-amiaza, iar cand am lucrat la Pro TV, la emisiunea "Profit", aceasta se transmitea la ora 23.30...
iar acum am ajuns sa ma trezesc la aceeasi ora la care ma culcam inainte. Toti ne-am obisnuit, insa, cu acest program. Pe 7 mai implinim un an de transmisii in direct - de luni pana vineri - asa incat ne-am adaptat".

Dar la ce ora trebuie sa fie ei prezenti la studio in fiecare dimineata? "In principiu, fiecare stie de cat timp are nevoie pentru ca la intrarea in emisie sa fie in forma maxima", spune Sorin, mentionand ca, de regula, ei ajung la studio in jur de ora 6.

O schimbare brusca a fost insa pentru Adriana, care s-a alaturat echipei de la "Viata dimineata" in urma cu 2 luni. "Inainte, ma trezeam pe la ora 9, iar acum ajung la studio cam la sase fara un sfert, ca sa ma ocup de toate detaliile de ordin tehnic si administrativ". Dar, asa cum mi-a spus ceva mai tarziu, isi iubeste munca, iar dragostea pentru profesie a inlesnit procesul de adaptare la noul program. "Televiziunea inseamna stres si mult timp dedicat. Daca nu-ti faci cu drag munca si lucrezi numai din obligatie, nu va merge", mai spune Adriana.

Sa-i cunoastem mai bine!

Alina Stancu

Gina Ivascu

Sorin Ganciu

Adriana Mihail


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod