Sunt politicos, deci sunt canadian...

În Canada se difuzează frecvent la tv o reclamă în care o adunătură de oameni se bulucesc şi se împing în uşa unui restaurant de tip fast-food care trebuie să se deschidă din moment în

În Canada se difuzează frecvent la tv o reclamă în care o adunătură de oameni se bulucesc şi se împing în uşa unui restaurant de tip fast-food care trebuie să se deschidă din moment în moment. Când uşa se deschide însă, toţi se dau în lături, nu mai intră nimeni, îşi fac loc unii altora pentru că niciunul nu vrea să intre în faţa celuilalt. Canadienii par a fi oameni extrem de manieraţi şi excesiv de politicoşi pe stradă, dar nu numai. "Being nice" este una din trăsăturile frumoase ale populaţiei, după cum chiar un canadian mi se lăuda cu naţia lui.



Câteodată sunt enervant de politicoşi. Nu ştiu pentru alţii câtă relevanţă mai are politeţea pe timp de criză, dar mie îmi place galanteria. După cum spunea şi Steinhardt dacă nu putem fi mai buni, măcar politicoşi putem să fim.

Iar oamenii din zona în care locuiesc  au un stil aparte de a destinde atmosfere printr-un simplu "Ce faci?" adresat până şi vânzătoarei de la supermarket. Şi ţin uşa deschisă în urma lor până şi căţelului vecinei. Când e dimineaţă şi ore de trafic uman maxim în metropolă, canadienii aşteaptă să intre în autobuz în şir indian.

Acestea nu sunt poleieli de politeţe idilică, ci aşa ştiu ei să se poarte când intră în contact cu societatea. Acum că eu am avut un vecin toboşar care bătea instrumentele în fiecare miez de noapte de-l trezea din morţi şi pe Napoleon e la fel de adevărat. Dar a fost dat afară din bloc. Şi aici e un pic cam nasol pentru el că Olga, administratora noastră ucraineancă, cu care noi ne avem foarte bine (când avem musafiri nu ne mai ia bani pe un loc de parcare în plus) nu cred să-i dea recomandare la următorul landlord. Că şi să-ţi găseşti iar chirie trebuie să fi dovedit anterior că ai spirit de chiriaş.

Iar la muncă, adică într-un mediu profesional, canadianii tot aşa sunt.

Cică doar că se mai bârfesc pe la colţuri, dar eu n-au auzit să mă bârfească cineva. Cum aş fi putut?! Pe lângă atributele profesionale de care trebuie să dea dovadă, ţinuta şi comportantul faţă de celălalt, adică aşa numitele soft skills, sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în anumite situaţii. Diferenţe de culturi! Nu prea spun în faţă dacă îi doare ceva în ceea ce te priveşte. Preferă să tacă şi să se retragă dacă nu le convin aspecte. Sunt mai degrabă defensivi. Nu degeaba e recunoscută Canada ca fiind o ţară pacifistă.
Iar când vine vorba de adresat critici, o fac prin învăluire. Aşa numita metodă sandwich, adorată de unii, detestată de alţii, e foarte răspândită în mediile profesionale din acestă ţară.

Citiţi şi Expat în Canada...

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod