Canadienii la grătar. Cum le place să se distreze în aer liber

Grătarul, cu denumirea locală, barbeque sau BBQ, este "sport" de vară în Canada. Ieşitul la iarbă verde într-un parc sau, undeva, mai departe de aglomeraţia urbană, pe malul unui lac, este

Grătarul, cu denumirea locală, barbeque sau BBQ, este "sport" de vară în Canada. Ieşitul la iarbă verde într-un parc sau, undeva, mai departe de aglomeraţia urbană, pe malul unui lac, este activitatea de weekend de care canadienii sunt foarte mândri.


Că tot e proaspătă povestea micului interzis în România, dacă aşa ceva s-ar întâmpla, deşi nu va fi cazul, după cum premierul a ţinut să asigure pe toată lumea, eu susţin un eventual protest al românilor, chiar şi dacă am fost ironizaţi că acesta ar fi singurul motiv pentru care am ieşi vreodată în stradă.

Îm ţară, micii şi berea la iarbă verde sunt privite cu suspiciune de românii mai "elitişti".

Dar singurul motiv pentru care acestea ar trebui să trezească îngrijorare nu e practica în sine, în fond, o activitate de loisir şi bună dispoziţie, ci mizeria pe care unii români o lasă în urma lor şi lipsa totală de respect faţă de locurile verzi care îi primesc.

În Toronto, canadienii ies la grătar până şi în parcurile din mijlocul oraşului, unde există locuri special amenajate pentru astfel de activităţi. E adevărat că parcurile torontoneze sunt adevărate oaze de verdeaţă. Privit de sus, Toronto e o imensă mare de copaci.

Locurile pentru BBQ sunt amenajate special în acest scop, cu mese, bănci şi multe pubele pentru deşeurile de după. Locurile par a fi împărţite pe departamente şi sunt ocupate, încă de dimineaţă, pe principiul primul venit, primul servit.  Vin familii întregi, numeroase, de toate naţiile laolaltă, se întind la adevărate mese şi se distrează. Mănâncă, râd, joacă volei, badminton. Muzica însă nu cântă, nu muzică zgomotoasă care să deranjeze în vreun fel "departamentele" alăturate, dar atmosfera nu-i plictisitoare.
Dimpotrivă.  Este foarte relaxantă.  Doar natură sub cerul liber şi oameni care se bucură de ea. Consumul de alcool nu este permis în spaţiile publice. Dar să bea totuşi o bere, unii acoperă sticla cu un serveţel şi se servesc. Când pleacă seara acasă, deşi câteva gunoaie tot mai zboară pe unde nu trebuie, locurile rămân curate de parcă pe-acolo n-ar fi trecut nimeni.

Mulţi români nu au renunaţat la micii la grătar chiar dacă sunt la mii de mile distanţă de casă. În Toronto cel puţin, există o sumedenie de magazine europene - poloneze, ruseşti, ungureşti, româneşti - de unde ei şi-i cumpără pentru a-şi petrece weekend-urile în natură.

Dacă nu în natură, atunci în curtea din spatele casei...Nu există canadian fără BBQ. Român, nici atât. Citiţi mai multe pe Expat în Canada…

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod