Biblioteca publică din Toronto, un monument care impresionează

Biblioteca publică din Toronto este una dintre cele mai mari instituţii de gen din America de Nord. Are aproape 100 de sedii răspândite prin tot oraşul şi oferă acces la cărţi în mod gratuit

Biblioteca publică din Toronto este una dintre cele mai mari instituţii de gen din America de Nord. Are aproape 100 de sedii răspândite prin tot oraşul şi oferă acces la cărţi în mod gratuit şi în toate limbile pământului.


Imediat după ce am aterizat în Toronto, m-am lăsat impresionată tare de toată configuraţia. Aşa e la început. Străzi, semafoare, treceri de pieton şi toate cele, dar mi-a trecut. Biblioteca publică din Toronto m-am impresionat însă cel mai tare şi nu mi-a trecut deloc.

Cu 98 de locaţii împânzite prin tot oraşul, Toronto Public Library (TPL) oferă cel bun sistem în materie de biblioteci din America de Nord şi chiar din lume, atunci când vine vorba de utilizarea ei. TPL are o istorie veche, cam de pe la 1810. A fost deschisă oficial în 1884 şi cam tot de atunci a început să se ramifice. Tot de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a cumpărat primele cărţi în limbile germană şi franceză, apoi spaniolă, italiană şi alte limbi europene, începând astfel punerea la punct a unei gigantice colecţii multilingistice.

TPL pune la dispoziţie locuitorilor, în mod gratuit, toate cărţile pe care le deţine, dar şi CD-uri, documentare, audiobook-uri sau bilete gratuite la muzee. Se pot împrumuta şi câte 50 de cărţi odată.

Cel care împrumută  poate păstra orice carte câte trei săptămâni, după, dacă altcineva nu a pus hold pe una, împrumutul iniţial poate fi reînnoit de două ori a câte trei săptămâni. Împrumutul e la îndemâna oricui. La înregistrare, reprezentanţii bibliotecii pun la dispoziţie un card şi totodată un cont online, prin intermediul căruia orice carte e la un click distanţă, ba mai mult, adusă la sediul cel mai apropiat de casa celui care o solicită.

TPL deţine o colecţie impresionantă de cărţi în toate limbile lumii, inclusiv în limba română.

Unele dintre cărţi sunt accesibile prin intermediul sistemului de care vorbeam mai sus, altele nu se împrumută acasă, ci se folosesc doar în interiorul Toronto Reference Library, adică la sediul central. La sediul central, oricine are acces, chiar dacă nu este deţinător de card al bibliotecii. Pur şi simplu poţi intra acolo doar să te relaxezi, să înveţi, să răsfoieşti cărţi sau să întâlneşti oameni deoarece TLP organizează foarte multe evenimente deschise publicului.
Citiţi mai multe pe Expat în Canada...

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod