"Lupta in camp deschis" sau joaca de-a western-ul

Baietii buni versus baietii rai... De cate ori n-ai auzit acest cliseu? Totusi el ramane valabil si pentru "Open Range". "Lupta in camp deschis", asa cum a fost tradus filmul la noi, este un western clasic, ce trateaza o "bucata" din mostenirea culturala a americanilor intr-o maniera romantica, aplecata asupra umanului, cu mici glumite presarate din loc in loc.

Si daca iti mai spun ca rolul principal, ca si regia, se datoreaza lui Kevin Costner, alaturi de care mai joaca Robert Duvall si Annette Bening, si ca premiera va avea loc in Bucuresti pe 8 octombrie, probabil ca iti pot trezi interesul...

Poate ca ti se pare plictisitoare vizionarea unui film western, ba inca si o drama... Desi iti pot da dreptate, te intreb: cate western-uri "adevarate" au mai fost produse in ultimul timp? Filmul lui Kevin Costner este si el departe de a fi perfect, dar ofera cateva perspective si scene interesante, mai ales cele legate de stilul de viata al unui cowboy.

Western-ul este un gen uitat de regizori, de producatori si poate chiar si de actori, fiind considerat un pic desuet si... dezamagitor. Pentru ca, oricat de patrioti ar fi americanii si oricat de mult ar tine ei la povestile despre cowboy si batai cu pistoale, care fac parte integranta din istoria celui mai puternic stat al lumii, totusi filmele care au tratat acest subiect au dezamagit publicul, oferind povesti sterse, care nu se indepartau prea mult de cliseul "the good guys vs. the bad guys"...

Acelasi lucru a afirmat si Craig Storper, scenaristul acestei pelicule: "Ultimul western cu priza la public a fost 'Unforgiven' si asta s-a intamplat acum 10 sau 12 ani. Astfel incat realizarea unui astfel de film s-a dovedit a fi o munca dificila, care m-a absorbit trup si suflet. Cu toate acestea, eu sunt scenarist si trebuie sa am incredere ca povestea pe care urmeaza sa o adaptez se va dovedi a fi un succes."

Storper vorbeste despre adaptarea povestii, pentru ca, in fapt, exact acest lucru s-a intamplat cu "Open Range". Scenaristul a scris "Lupta in camp deschis" in urma cu patru ani, dupa ce a cumparat drepturile de autor al cartii "The Open Range Men", semnata Lauren Paine.
Evolutia acestui scenariu este emotionanta. Storper nu i-a spus nimic scriitorului despre intentia sa de a realiza un film inspirat din romanul sau, pentru ca exista intotdeauna posibilitatea ca proiectul sa nu fie finalizat: "Lauren avea aproape 80 de ani si nu mi s-a parut corect sa ii trezesc sperante nejustificate de fiecare data cand cineva se arata interesat de proiect."

Dar in decembrie 2001, Craig Storper a primit o scrisoare de la sotia lui Paine, prin care acestuia ii era anuntat decesul scriitorului. Insa proiectul a fost finalizat in cele din urma, iar vestea cea mare a adus o bucurie fara margini vaduvei lui Paine. Storper isi aminteste: "Cand i-am spus ca vedeta acestui film va fi Kevin, a fost cu adevarat coplesita. A izbucnit in lacrimi la telefon si s-a dovedit ca o sunasem chiar de ziua ei. Astfel incat faptul ca i-am spus unei femei care si-a pierdut sotul de curand si care si-a dorit mereu sa vada un film inspirat din opera sa, ca Robert Duvall va detine unul dintre rolurile principale, alaturi de Kevin Costner si de Annette Bening, a fost o experienta cu adevarat minunata."

Povestea unui western

Pana la urma despre ce este vorba in "Open Range"? Avand in vedere ca este un western clasic, faimoasa lupta a tipilor buni si cinstiti cu nemernicii care nu tin cont de nici un fel de principiu, se prefigureaza de la inceput. Primele secvente (desi inceputul pare foarte plictisitor, ai rabdare, pentru ca actiunea s-ar putea sa te prinda!...) vorbesc despre incredere si loialitate, acestea fiind singurele conditii in care cativa barbati, cowboy adevarati, pot colinda impreuna preriile Vestului Salbatic. Increderea deplina unul in celalalt este tot ceea ce iti ramane in momentele dificile.

Povestea abunda in scene de actiune si are in centrul sau un gen de viata care, desi inca prezent intr-o oarecare forma in unele regiuni americane, esenta sa nu mai exista de mult... Peisaje fabuloase, intinderi pustii, un timp in care nu exista legea proprietatii, in care pamantul este al tuturor si cirezile pasc linistite.
Charley Waite (Kevin Costner, a primit un Oscar pentru "Dansand cu lupii"), Boss Spearman (Robert Duvall, castigator al unui premiu Oscar), "Button" (Diego Luna) si Mose Harrison (Abraham Benrubi) calaresc impreuna de mult timp si si-au "construit" un cod de legi nescrise, care ii guverneaza zilnic. In fapt, ei nu stiu nimic unul despre celalalt - nici numele real, nici daca au fost casatoriti sau nu, daca au lasat familii in urma sau daca ascund secrete care ii apasa, asa cum se dovedeste pana la urma. Tot ceea ce au nevoie sa cunoasca este loialitatea, cinstea, dreptatea. Dupa cum se observa, totul se deruleaza in cel mai pur stil clasic...



Oameni pasnici, lipsiti de radacini, care colinda tara cu cirezile lor, cei patru cowboy incearca din rasputeri sa evite violenta. Dar timpurile le sunt potrivnice, iar, intr-un mic orasel de frontiera, Harmonville, problemele isi fac aparitia. Aici legea este facuta de un mare mosier si proprietar de vite (Michael Gambon), malefic si care vrea cu tot dinadinsul sa ii faca disparuti de pe fata pamantului.

Insingurati si rupti de realitate din cauza traiului in natura, in aer liber, unde nu au contact cu lumea si cu manierele frumoase (scena cu setul de portelan este sugestiva in acest sens), totusi principiile corecte dupa care se ghideaza in viata ii mentin verticali in fata oricui. Intalnirea lui Charley cu spirituala Sue Barlow (Annette Bening, nominalizata la Oscar) are darul de a-i schimba intreaga viata. Sue este motivul pentru care Charley isi da seama ca nu mai poate trai "in voia vantului" si se dedica acestei femei cu toata fiinta.

Lupta care se prefigureaza la orizont nu mai poate fi evitata si adevaratele caractere ale oamenilor incep sa iasa la iveala. Pe langa infruntarea propriu-zisa, Charley si Boss trebuie sa se confrunte si cu propriile "fantome", de care au incercat atata timp sa fuga.

Este povestea clasica a unui western si nimic nu lipseste din "ingredientele" obisnuite ale acestui gen. Dar perspectiva psihologica, dramele interioare ale oamenilor, gandurile, sentimentele, relatiile care se creeaza intre ei, precum si accentul pus pe aceasta "lume disparuta" sunt elementele de noutate care dau savoare filmului.


Kevin Costner, regizor, producator si vedeta a filmului "Lupta in camp deschis" explica: "M-am gandit la acest proiect ca la un film care merita cu adevarat sa fie realizat. Atunci cand am vorbit despre acest film cu mai multe persoane, i-am facut pe toti sa-si reaminteasca de pelicule pe care isi doreau cu adevarat sa le vada. Astfel incat mi-am dat seama ca pot sa creez un lucru deosebit, care sa puna in valoare cadrul natural unic in care s-au desfasurat filmarile. A fost un prvilegiu pentru mine, dar si o adevarata provocare."

Provocarea a reprezentat-o si incercarea de a reda profunzimea unor personaje despre al caror stil de viata oamenii, practic, nu stiu nimic. Costner a adaugat: "In toate western-urile exista personaje enigmatice; nu stii foarte bine care a fost evolutia lor pana in acest punct sau ce se va intampla cu ei de acum inainte. Isi poarta in permanenta cu ei putina lor avere, care consta mai ales intr-un cal. Este o imagine extrem de romantica, dar daca reflectezi putin asupra ei, incepi sa te intrebi oare ce fac oamenii acestia atunci cand ploua? Sau atunci cand raman fara mancare? Trebuie sa-si faca rost singuri de cele necesare traiului de zi cu zi. Trebuie sa fie extrem de inventivi. Avem o viziune romantica asupra vietii in Vestul Salbatic, dar, de fapt, era foarte greu sa o scoti la capat in acea perioada."

"Open Range" foloseste motivele tipice ale acestui gen: loialitatea, libertatea, dreptatea, increderea, iubirea, onoarea si prietenia. Atat regizorul, cat si scenaristul si-au dorit sa depaseasca granitele western-ului traditional si sa creeze personaje autentice si puternice, care sa vorbeasca despre trecut. Pentru a atinge acest scop, povestirea a trebuit sa castige in profunzime emotionala, prin conturarea unor personaje aflate deasupra unor clisee banale, care au pus "eticheta" acestui gen.

"Viata emotionala a personajelor, trairile pe care nu le impartasesc celor din jur, toate acestea sunt extrem de complexe o data ce ai trecut de zidurile indaratul carora cu totii ne ascundem", a afirmat Storper.
"Numai din cauza circumstantelor dificile cu care se confrunta sunt ei siliti sa dezvaluie lucruri care altfel ar fi ramas uitate, dar care i-au marcat profund."



Kevin Costner este si el foarte constient de importanta pe care o are limbajul, mai ales intr-o pelicula care se vrea altfel decat cele care au aparut in genul western. Relatiile care se creeaza intre personaje sunt foarte bine conturate si datorita cuvintelor pe care acestea le schimba: "ne bazam foarte mult pe limbajul pe care l-am creat pentru a dezvalui cate ceva din caracterul eroilor, din felul in care acestia se confrunta cu problemele ivite pe parcurs. Iar femeile joaca un rol extrem de important - conteaza felul in care ne comportam cu ele, in care ne lasam mintiti de ele."

Annette Bening confirma spusele lui Costner: "Atunci cand am citit scenariul, m-am simtit imediat atrasa de el, deoarece are un parfum clasic, dar in acelasi timp este inovatot din mai multe puncte de vedere. Se cere foarte multa sensibilitate in descrierea relatiilor care se stabilesc intre personaje. Exista o anumita intimitate intre acesti barbati, care este minunat descrisa, si m-a emotionat felul in care sunt subliniate micile lor slabiciuni."

Inutil a mai spune ca numele din distributie sunt foarte mari... Un Kevin Costner care nu este la prima sa "tentativa" de acest gen, atat ca regizor ("Dansand cu lupii"), cat si ca actor in filme western ("Silverado" si "Wyatt Earp"), un Robert Duvall a carui experienta de peste 40 de ani in actorie nu mai lasa loc nici unui comentariu, o Annette Bening la fel de frumoasa, sensibila si in acelasi timp puternica, asa cum a fost in toate filmele in care a jucat...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod