Geoffrey Rush a creat 40 de voci pentru un singur personaj

Vineri, 28 ianuarie 2005, va avea loc, la cinematograful Hollywood Multiplex, premiera filmului biografic "Eu, Peter Sellers". Pelicula, avandu-i in distributie pe Geoffrey Rush, Charlize Theron, Emily Watson, Stanley Tucci, Heidi Klum si Peter Vaughn, reprezinta o privire de ansamblu asupra vietii actorului britanic, ramas in amintirea cinefililor in special prin memorabilul rol al inspectorului Clouseau.

"Eu, Peter Sellers", realizat dupa o carte scrisa de Roger Lewis, dezvaluie nelinistile secrete care l-au facut pe acest actor talentat, de o carisma inegalabila, sa exclame "Urasc tot ceea ce fac", dar in acelasi timp ne face sa ne aducem aminte de geniul sau comic, apreciat in intreaga lume, precum si de faptul ca poate fi definit drept un adevarat punct de reper al culturii mondiale.

Filmul foloseste drept motiv central abilitatea lui Sellers de a adopta multiple personalitati, incercand astfel sa explice labilitatea psihica de care insusi actorul dadea dovada. Mastile comice pe care si le asuma Sellers servesc drept ferestre catre viata sa interna, iar permanentele transformari prin care trece nu fac decat sa dezvaluie puternica sa dorinta de afectiune, caracterizandu-l, totodata, ca fiind o persoana interiorizata, care nu reuseste sa-si arate intotdeauna adevaratele sentimente.

Scurta prezentare a peliculei

Actiunea filmului incepe in anul 1957 la Londra. Publicul care asculta Radio BBC este fascinat de creatiile inedite al grupului "The Goons", care a reusit sa revolutioneze genul comic, dovedind un extraordinar simt al absurdului. Unul dintre geniile care se afla in spatele succesului repurtat de trupa este Peter Sellers (Geoffrey Rush), un actor frustrat si nerabdator sa se afirme in lumea filmului. Stimulat de mama sa, Peg (Miriam Murgoyles), o persoana extrem de posesiva, Peter se implica trup si suflet in cariera sa si reuseste sa obtina primul sau rol intr-un film, care-i aduce Premiul Academiei Britanice.

Celebrul regizor Blake Edwards (John Lithgow) vrea ca Sellers sa joace un rol secundar in "Pantera Roz", film a carei vedeta este David Niven. Dar exceptionala interpretare a lui Sellers in rolul inspectorului Clouseau il determina pe regizor sa se razgandeasca. In ciuda succesului enorm de care se bucura pelicula si a aprecierilor din partea criticilor, Sellers va uri toata viata acest rol.

Ulterior, dupa destramarea casniciei cu Anne (Emily Watson), Sellers se va casatori cu superba actrita suedeza Britt Ekland (Charlize Theron). La cateva saptamani dupa nunta, actorul sufera un stop cardiac care-i este aproape fatal. Hotarat sa-si gaseasca fericirea alaturi de Britt si sa devina o vedeta in adevaratul sens al cuvantului, Sellers se decide sa abandoneze personajele inedite si sa devina un actor serios. Va juca un rol asemanator lui James Bond in "Casino Royale", dar care se va dovedi un fiasco total.

Regizorul Stanley Kubrick (Stanley Tucci) il convinge pe Sellers sa accepte rolul principal din "Dr. Strangelove", film care-i va aduce prima nominalizare la Premiile Academiei, insa actorul rateaza premiul Oscar.

Blake Edwards ii ofera lui Sellers ocazia de a aparea in cea de-a doua parte a "Panterei roz". Filmul este un succes, dar in stilul sau caracteristic, plin de sarcasm, Sellers il umileste pe Edwards chiar in timpul premierei. Se retrage la o cabana in Elvetia si, incercand sa ia totul de la inceput, Sellers da foc celor mai de pret bunuri ale sale, intr-un act purificator.

Blake Edwards il convinge pe Sellers sa se intalneasca cu el la un restaurant in Elvetia pentru a discuta o eventuala re-editare a succesului repurtat cu "Pantera Roz". Cand regizorul il vede pe Sellers intr-o stare aproape hipnotica, sprijinit de un felinar acoperit de zapada, isi da seama ca proiectul sau nu se va realiza niciodata.

Potrivit site-ului www.IMDb.com, una dintre cele mai semnificative scene din film este aceea cand Sellers, in stilul sau infantil, ii spune fetitei sale: "Sunt o carapace goala, nu este nimeni in interior", iar aceasta, cu o maturitate care nu ar trebui sa caracterizeze niciodata un copil, ii raspunde: "Da, taticule".

Despre productia si distributia filmului

Producatorul executiv Freddy DeMann a realizat, citind cartea lui Roger Lewis, ca poate exista o latura complet necunoscuta a acestui om, una intunecoasa, sumbra si poate nebuneasca. Referintele la accesele neasteptate de cruzime ale lui Sellers, la ideile fixe, nevrozele si comportamentul destructiv din punct de vedere profesional al actorului, prezentate insa cu un anumit simt comic, i-au dat lui DeMann ideea pentru film, cumparand imediat drepturile pentru carte.

Regizorul Stephen Hopkins, un mare admirator al lui Sellers, se bucura de reputatia unui profesionist plin de imaginatie si extrem de stilat.

"Am abordat intreaga poveste", explica Hopkins, "ca fiind un film scris de Peter Sellers despre Peter Sellers, acesta prezentandu-si viata asa cum a fost ea in realitate. Incercand sa explice acest comportament bizar, distructiv, lipsa de orice pretuire personala, ii permitem lui Geoffrey nu numai sa abordeze numeroasele personaje interpretate de Sellers de-a lungul carierei sale, ci si sa dea viata fatetelor multiple care caracterizeaza personalitatea acestui actor complex. Prin intermediul acestora, putem examina intregul ansamblu psihologic, putem gasi o explicatie plauzibila actiunilor sale, lucru pe care Sellers n-a reusit sa-l faca pentru sine".

Geoffey Rush, interpretul lui Peter Sellers, recunoaste ca, desi scenariul i s-a parut a fi genial si extrem de original, a fost pus pe ganduri de complexitatea acestui rol.

"Este vorba despre insasi natura scenariului si eforturile care i se cer unui actor aflat in ingrata situatie de a-l interpreta pe insusi Peter Sellers", explica Rush. "Prezint existenta unui om, dar in acelasi timp o reflectie profunda despre Anglia anilor '50 si felul in care aceasta a evoluat. A fost un om al vremurilor sale. Cand a atins apogeul carierei sale, in anii '70, a fost cumva molipsit de intreaga nebunie a acelei perioade, iar filmul nostru sondeaza o minte creativa, dar in acelasi timp extrem de chinuita."

Rolul lui Peter Sellers i-a cerut lui Geoffrey Rush sa treaca prin niste schimbari destul de importante. Serioasele transformari fizice s-au bazat pe ore intregi de machiaj, care n-au fost egalate decat de alte ore de studiu al inflexiunilor vocii si al dictiei, care aveau ca scop nu doar reeditarea vocii lui Sellers, ci si cele ale numeroaselor sale personaje. In ansamblu, Rush creeaza aproximativ 40 de voci diferite pe parcursul intregului film. Pentru a se pregati in vederea acestei provocari, s-a antrenat timp de cateva luni cu logopedul Barbara Berkery, cu care a mai lucrat la "Shakespeare in Love" si "Piratii din Caraibe".

Geoffrey Rush a castigat cu "Shine" premiul Academiei pentru Cel Mai Bun Actor si un Glob de Aur. Printre alte numeroase premii obtinute de el se numara unul acordat de BAFTA pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Secundar ("Shakespeare in Love"), rol pentru care a fost nominalizat si la Oscar.

Pentru rolul lui Anne, cea de a doua sotie a lui Peter Sellers, Rush a rugat-o personal pe Emily Watson sa accepte provocarea, dupa ce au avut o colaborare fructuoasa la un proiect anterior. "Am cedat", spune Watson, "si am fost fascinata de ideea de a lucra din nou cu Geoffrey, dar si de scenariu, de aspectele sale sumbre si josnice, dar in acelasi timp profund umane."

Crescuta in Africa de Sud, Charlize Theron era familiarizata cu numele lui Peter Sellers si cu cateva dintre filmele acestuia, dar nu stia nimic despre viata personala a actorului sau despre relatia acestuia cu Britt Eckland, pe care o interpreteaza in film. "Nu prea primeam reviste mondene acolo unde am crescut eu, asa ca tot ceea ce am aflat despre ea si despre cei cinci ani petrecuti impreuna a fost nou pentru mine", spune actrita, castigatoare in 2004 a premiului Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru intepretarea din filmul "Monstrul". Aceeasi pelicula i-a adus si Globul de Aur.

Emily Watson (Anne Sellers), care a jucat in "Punch-Drunk Love", a primit un premiu al Academiei si a fost nominalizata la Globul de Aur pentru "Hilary and Jackie". A debutat pe marile ecrane cu "Breaking the Waves", care i-a adus un premiu al New York Critics Circle in calitate de Cea Mai Buna Actrita, dar si numeroase distinctii din partea London Films Critics Circle.

Peter Sellers a marturisit odata: "Transpunerea mea ca personaj pe marile ecrane ar fi probabil una dintre cele mai plictisitoare experiente cu putinta". "Eu, Peter Sellers" spera sa dovedeasca faptul ca aceasta afirmatie este gresita.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod