Cum poţi afla cât de vechi e avionul cu care vei zbura

Numerele aeronavelor nu sunt metalice şi nu sunt amplasate în faţă şi în spate, cum le găsim la maşini. Trebuie să te uiţi în apropiere de coada lor. La fel cum maşinile noastre

Numerele aeronavelor nu sunt metalice şi nu sunt amplasate în faţă şi în spate, cum le găsim la maşini. Trebuie să te uiţi în apropiere de coada lor.

big passenger airplane in airport

La fel cum maşinile noastre personale au plăcuţe de înmatriculare, se întâmplă şi în cazul avioanelor.

Probabil că ai văzut în ultima ta vacanţă, înainte de a te urcă în avion, o serie formată din 5 litere. Ceva de genul YR-ABC. Primele două litere reprezintă indicativul de ţară, iar următoarele 3 sunt seria de înregistrare.

YR este indicativul României.

Este echivalentul B-ului din numerele de înmatriculare ale maşinilor din Bucureşti, sau al AG-ului de la maşinile argeşenilor. Aşa că toate aeronavele TAROM vor avea o înmatriculare de genul YR- … şi alte 3 litere. La fel, aeronavele Blue Air, pentru că e o companie românească. Avioanele Wizz Air, spre exemplu, au HA în faţă, deoarece compania este maghiară, deşi are baza şi în România. În cazul Franţei, indicativul este F şi aşa mai departe.

Ştiai că poţi afla aproape tot istoricul aeronavei cu care vei zbura? Hai să te învăţ cum.

Înainte de asta, vreau să fac o precizare. Numărul de înmatriculare îl poţi vedea abia la îmbarcare. Nu apare pe boarding pass sau în momentul în care faci booking pentru un bilet de avion.

Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.

mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod