Stii sa respiri corect?

Parca nu mai ai putere, nu mai ai elan. Nici nu-i de mirare, estistresata, traiesti prea intens si prea rapid. E timpul sa faci opauza si sa respiri adanc. Stresul se va "risipi" in aer.

Fara oxigen nu functioneaza nimic. Omul rezista doar cateva minute, iarcreierul nostru se poate lipsi de el doar 3 minute. Obosesti repede,simti ca nu mai ai aer, ca nu mai ai putere? S-ar putea sa fie devina aportul scazut de oxigen. Multe persoane respira prea repede siprea superficial. De ce oare? Pentru ca atunci cand suntem obositi,surmenati si apasati de griji, fara sa ne dam seama respiram mai putinprofund, iar rasuflarea devine mai scurta. A respira este un lucru catse poate de natural si poate tocmai de aceea nici nu ne dam seama carespiratia inseamna putere.
Cine exploateaza corect aceasta sursa deenergie poate ajunge in forma maxima de vitalitate. Numai aerul curatsi proaspat mentine circulatia sangvina si metabolismul in miscare siaprovizioneaza toate organele, inclusiv creierul, in mod optim cu sangebogat in oxigen. In acelasi timp, prin expiratie se elimina pana la douatreimi din substantele nocive (sub forma de bioxid de carbon). Efectulnemijlocit al unei pauze de respiratie? Te vei putea concentra mai bine,dispozitia ta se va imbunatati, stresul muscular se va reduce. Este ometoda foarte simpla de a-ti reincarca bateriile - mai ieftin nici nu sepoate.

Cat mai mult oxigen
Desi sfaturile care vin in sprijinul uneirespiratii corecte iti pot parea deplasate, nu le neglija.
E adevarat carespiratia este un gest reflex, dar noi o putem imbunatati reinvatandsa respiram. Cum? Prin antrenament vei dobandi o tehnica corecta derespiratie. Copiii o aplica in mod automat, caci ei respira regulat,fara sa retina aerul in plamani - inspira pe nas, expira pe gura. Ei isiasculta instinctul si nu incearca sa il inabuse. Si asa este normal:pentru ca gemetele, oftaturile, cascatul sau stranutul inseamna unaport mai mare de oxigen in organism. De aceea nici nu trebuie sa techinui. Respira adanc, in asa fel incat aerul sa nu ramana numai intorace, ci sa ajunga in cavitatea abdominala. Numai asa poti exploataintregul tau potential de a respira. O importanta mare are si tinutacorecta. Nu sta cocosata, cu umerii lasati.
Ai grija ca toracele siabdomenul sa aiba destul loc ca sa se umple cu aer. Daca te strange fustasau pantalonii, ar fi bine sa dai drumul la curea.

Simplu si sanatos
Facand exercitiile pe care ti le propunem, vei alunga oboseala, stareade nervozitate si iti vei pastra capul limpede chiar si in conditii demare stres. Nu uita! Oricand ai 5 - 10 minute libere, acasa sau la birou,fa macar unul din exercitii. 1. Asaza-te drept si respira repede sisacadat pe nas. Inspiri de 10 ori, expiri de 10 ori. 2. Stai dreapta,cu picioarele departate la nivelul soldurilor. Intinde bratele peste cap,inspira incet si adanc, apleaca-ti corpul inainte si lasa bratele sa cadasi sa se balanseze relaxat si expira cu putere. Repeta miscarea aceasta de5 ori.
Efectul va fi colosal! 3. Asaza-te pe un scaun, cu spatele perfectlipit de spatar, picioarele bine sprijinite de podea, mainile asezate pegenunchi; inchide ochii si respira normal, concentrandu-te numai asupraritmului respiratiei. Continua astfel timp de cinci minute.

Cura cu aer proaspat
Un inceput bun pentru o zi buna: sari din pat si du-te directla aer curat - la fereastra sau afara. Departeaza picioarele la nivelulsoldurilor. Intinde-te bine si casca atat cat poftesti. Atentie insa latinuta dreapta! Apoi inspira adanc si adu bratele prin lateral deasupracapului. Expira si coboara bratele. Repeta miscarile de cel putin 10 ori.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laurK pe 2 Apr 2013, 20:26
    respira corect

    Multi oameni intampina probleme cu respiratia, care ii impiedica sa faca lucruri normale (plimbari cu prietenii, discutii lungi, lectura s.a). Respiratia corecta ajuta la reducerea stresului, prin aportul mare de oxigen la creier. Iata ce trebuie sa faci pentru a avea o respiratie corecta: http://cumfacsa.ro/sport-fitness/exercitii-personale/cum-sa-respiri-corect

    0
    0

  • dragos pe 19 Iul 2010, 16:32
    buna

    si eu am aceleasi stari,dar imi tremura corpul,simt o arsdere a capului,infierbanteala,am ameteli,mie frica sa plec singur de acasa,la caldura intru in panica,la frig la fel ma sufoc,va las adresa mea agu_usa@yahoo.com sa vb aici va rog

    0
    0

  • meri pe 23 Apr 2010, 19:48
    la fel

    magda, si eu am cam la fel de vreo 3 - 4 ani. Destul de des, cand ma asez la masa sa mananc sau ma culc, imediat simt ca nu mai am aer si trag in piept dar parca nu se poate desface mai mult cavitatea toracica. Si simt presiune si la inima. Nu pot deloc sa dorm pe partea stanga din cauza presiunii pe care o simt la inima. Cand am fost la medic acum vreo 3 ani mi-a zis ca ar fi " atac de panica" dar nu am facut investigatii . Ma trimisese la spitalul 9 iar mie mi s-a parut atunci deplasat. Dar cred ca o sa ma duc pana la urma.

    0
    0

  • magda pe 4 Sep 2008, 22:35
    buna

    referitor la sfaturile despre respiratie corecta eu am o mare problema citeoda cind sunt prea stresata simt ca nu am are suficient ma sufoc mi se pune parca un nod in stomac si nu pot respira si atunci intru si in panica , citeoda ma tine in piept si la fel patesc . daca i sa mai intimplat cuiva rog sa-mi spuna si mie ce ar putea fi sau ce ar trebui facut .. ..va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod