Sucurile din fructe: sanatoase, dar cu masura!


Sucurile naturale din fructe ocupa un loc important in alimentatia oamenilor, intrucat sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si fibre. Evident ca cele mai bune sunt cele pe care ti le prepari singura acasa, dar daca totusi nu ai timp si optezi pentru cele din comert, ai grija de sanatatea ta si alege numai produse 100% naturale!
Oferta in ceea ce priveste sucurile este foarte bogata la ora actuala. Pentru a-ti mentine starea de sanatate, citeste de fiecare data eticheta produselor pe care le cumperi si alege mereu sucuri naturale care sa nu contina substante nocive sau o cantitate mare de zahar.


Sucurile sunt bune in anumite cantitati

"Pentru o persoana sanatoasa, sunt recomandate doua pahare de suc natural, cate unul la fiecare gustare (400 ml, in total, zilnic)", sustine dr. Luana Sebestyen, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. "Evident ca aceasta cantitate variaza in functie de necesitatile fiecarei persoane: varsta, sex, probleme de sanatate, greutate etc.", adauga specialistul.

La copii consumul de sucuri de fructe trebuie sa fie mai mic. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani au nevoie de pana la 170 ml de suc, iar cei intre 7-18 ani nu au nevoie de mai mult de 350 ml. Cu toate ca in majoritatea cazurilor de obezitate la copii exista o legatura clara intre aceasta problema si consumul sucurilor, totusi cercetarile arata ca sucurile stoarse din fructe nu prezinta niciun pericol daca sunt consumate cu moderatie.


Consumul de sucuri naturale la romani

Potrivit statisticilor, spre deosebire de alti europeni, romanii consuma o cantitate mai mica de suc, astfel incat consumul pe cap de locuitor este undeva la 10 litri. Specialistii spun ca se observa o tendinta in crestere pentru produsele sanatoase obtinute prin proceduri tehnologice avansate care pastreaza calitatea ingredientelor naturale folosite. Astfel, chiar si in vara aceasta, se preconizeaza un consum crescut de sucuri naturale.

Conform raportului de monitorizare a pietei MEMRB, in primele trei luni ale acestui an, piata de bauturi necarbonatate este impartita in 34% suc natural si nectar si 66% still drinks. Preferintele romanilor in materie de arome sunt: in ceea ce priveste sucul 100% si nectarul - portocale (25%), mixuri de fructe (multifruct - 13.2%), piersici (12.5%), pere (7.3%), iar in ceea ce priveste bauturile tip still drinks - portocale (30%), mixuri de fructe (19%), piersici (15%), grapefruit (12,6%).


Procesul tehnologic - esential in pastrarea calitatii

Sucurile naturale nu trebuie sa contina conservanti, coloranti, arome artificiale sau fructe si legume modificate genetic. Lucrul acesta este legat si de procesul tehnologic de imbuteliere.

Astfel, din punct de vedere tehnologic (cu mare impact asupta gustului si calitatii sucului), se pot folosi urmatoarele tipuri de imbuteliere:

  • imbuteliere la rece (Cold Filling);
  • imbuteliere la cald (Hot Filling);
  • imbuteliere in mediu steril (Aseptic Filling).

Impactul asupra gustului si a calitatii produselor este dat de caracteristicile celor 3 metode de imbuteliere si anume:

  • pentru imbutelierea la rece este necesara folosirea conservantilor pentru a impiedica formarea bacteriilor si pentru a da termenul de valabilitate mare al produselor;
  • cea de-a doua metoda, imbutelierea la cald, nu foloseste conservanti, in schimb vorbim despre fierberea sau coacerea sucului pentru a elimina potentialele bacterii.
    Imbutelierea sucului se face la temperaturi cuprinse intre 80-90 grade Celsius pentru a steriliza sticlele si capacele;
  • cea mai avansata metoda de imbuteliere este aceea in mediu steril (imbutelierea aseptica); pentru ca nu foloseste conservanti, sucul fiind imbuteliat rece si in felul acesta sunt pastrate toate caracteristicile fructelor.

"Aseptic Filling este o metoda de ultima generatie care reuseste sa pastreze toate caracteristicile fructelor - gust, miros, culoare si oferind siguranta in consum a celor care opteaza pentru astfel de sucuri", declara Shachar Shaine, Presedinte Carlsrom Beverage.

"Prin aceasta tehnica se pastreaza atat vitaminele si mineralele din fructe, cat si fibrele care se gasesc in coaja acestora si care sunt atat de importante pentru organism", adauga dr.
Luana Sebestyen, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.


Fructele proaspete sunt cele mai sanatoase!

Oricat de mult iti plac sucurile, nu le inlocui cu fructele in stare proaspata. Orice aliment natural, asupra caruia nu a actionat omul in niciun fel este net superior produselor care au in continut si ingredientul respectiv. Prin consumul de fructe proaspete continutul de fibre este mai ridicat. De asemenea, fructele in stare naturala ofera o senzatie de satietate pe o perioada mai lunga de timp.

Nutritionistii recomanda consumul a 4-5 portii de fructe pe zi. "Chiar daca nu isi permit atat de mult, oamenii ar trebui sa consume macar 2 portii de fructe zilnic", mai spune dr. Luana Sebestyen.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Borda Zelia pe 10 Mai 2009, 11:02
    Sucurile din fructe: sanatoase, dar cu masura !

    Buna ! Imi place foarte mult acest articol ! Felicitari !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;