Rolul fluorurii de staniu in reducerea cariilor dentare

40 de studii clinice arata ca fluorura de staniu este mai eficienta in scaderea riscului de formare a cariilor dentare in comparatie cu fluorura de sodiu, utilizata in mod uzual in pastele de dinti si alte produse de igiena orala. Care sunt beneficiile fluorurii de staniu si cum au fost inlaturate dezavantajele ei?
Fluorura de staniu este in centrul atentiei specialistilor, ca facand parte din noua generatie de ingrediente utilizate in produsele destinate igienei orale. Desi a fost introdusa pentru prima data in pasta de dinti in anul 1950, fluorura de staniu a incetat sa fie folosita din cauza unor dezavantaje pe care le aducea utilizarea ei in forma bruta: instabilitatea si biodisponibilitatea redusa, doar in anumite medii, riscul de discromii dentare si gustul perceput ca neplacut, metalic sau astringent. Toate aceste dezavantaje au fost inlaturate printr-o inovatie: combinarea fluorurii de staniu cu hexametafosfatul de sodiu, un sistem stabilizat care asigura o protectie gingivala dovedita clinic si scade incidenta cariiilor cu 22 - 25%.

"Pe langa scaderea incidentei cariilor cu 22 - 25%, fluorura de staniu are efecte garantate impotriva placii, gingivitei si hipersensibilitatii dentinare, fiind singura fluorura care are aceste efecte cumulate.
Este recunoscuta ca ingredient important in pasta de dinti de catre Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente, care o considera sigura si eficienta in lupta cu gingivita si placa dentara
", precizeaza medicul stomatolog Ruxandra Pirojoc care avertizeaza ca aceasta combinatie nu trebuie folosita de copiii sub 12 ani.


Care sunt beneficiile pastei de dinti cu fluorura de staniu?

1. Proprietati antimicrobiene

Peste 90% din bacteriile prezente in placa bacteriana sunt distruse dupa o singura aplicare. "Periajul dentar eficient trebuie sa fie de minim doua minute. Majoritatea bacteriilor gram negative si pozitive sunt distruse de fluorura de staniu in mai putin de doua minute. Mai mult, studiile clinice arata ca toate bacteriile sunt distruse dupa un periaj corect cu fluorura de staniu", explica dr. Ruxandra Pirojoc.

2. Reduce hipersensibilitatea dentinara

Asociatia Dentara Americana recunoaste pentru hipersensibilitate dentinara doar doua produse: un gel topic cu fluorura de staniu si pasta de dinti Cresto Pro Health.
Medicul stomatolog ne spune ca "spre deosebire de fluorura de sodiu (fara efecte asupra tubulilor dentinari), fluorura de staniu blocheaza acesti tubuli cu efecte in scaderea hipersensibilitatii". Studiile realizate pe o perioada de opt saptamani demonstreaza ca fluorura de staniu reduce sensibilitatea termica cu 44% si pe cea tactila cu pana la 71%.

3. Previne formarea tartrului

Placa bacteriana se acumuleaza frecvent in spatiile mici dintre dinti si in apropierea marginii gingivale. Daca placa nu este indepartata, incepe formarea tartrului pe aceasta. Toxinele bacteriene de la nivelul placii determina infectia gingiei care se umfla si devine moale. Prin actiunea fuorurii de staniu in combinatie cu hexametafosfatul de sodiu se asigura re-mineralizarea eficienta a suprafetei dentare, placa dentara devine mai sanatoasa, mai subtire si se calcifica mai greu.
In plus, hexametafosfatul de sodiu are efecte dovedite anti-tartru si o actiune eficienta impotriva discromiilor dentare.

"Discromiile dentare provin prin mecanismul de absorbtie la dinti. Dintele este mai disponibil sa formeze discromii in prezenta fluorurii de staniu. Insa, datorita stratului protector cu hexametafosfat de sodiu, substantele cromogene nu se absorb la nivelul dintelui. Astfel, studiile arata ca 96,6% dintre subiectii participanti la cercetarile au prezentat o scadere a riscului de discromie", explica medicul stomatolog care accentueaza faptul ca aceasta combinatie nu numai ca previne discromiile, dar ajuta si la indepartarea lor.

4. Previne aparitia gingivitei

Rezultatul datorat acestei tehnologii remarcabile este o protectie gingivala eficienta cu preventia aparitiei gingivitei. Astfel, datele stiintifice arata ca sangerarea gingivala este redusa cu pana la 40%.

"La sase luni dupa utilizarea pastelor de dinti cu fluorura de staniu combinata cu hexametafosfat de sodiu se observa la indicii de gingivita o imbunatatire semnificativa", afirma specialistul Ruxandra Pirojoc.

Potrivit Asociatiei Americane Dentara, fluorura de staniu si hexametafosfatului de sodiu sunt ideale pentru igiena dentara.


Sursa video: www.dentalcare.com
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Geanina Adina pe 13 Iun 2014, 18:36
    pasta naturala recomanda de medic

    salut! fluorul este un ingredient foarte periculos, ataca o glanda mica situata la nivelul capului care e responsabila de intuitie ,e practic ceea ce se numeste” al 3-lea ochi” sau ” al saselea simt”, fluorul nu face decat sa distruga acea glanda, de altfel produce si mutatii genetice, deci mare grija mai ales la copii dvs, pt ca ei sunt mult mai afectati! cautati, va rog , pasta naturala fara fluor. Eu si copilasi mei folosesc de mult timp la recomandarea doctorului pasta de dinti naturala cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation si sunt tare multumita de ea...recomand

    1
    0

  • diana pe 12 Mai 2009, 16:47

    Eu sunt studenta la medicina dentara si am invatat despre fluorura de staniu ca produce importante discromii dentare.Un studiu se face pe cateva zeci de mii de indivizi si trebuie sa dureze cam 20 ani si urmarite atent.Nu toate studiile facute sunt neaparat si bine facute.La noi fluorizarea nu se face mai mult de 2 ori pe an(e adevarat, folosim geluri de fluor pur nu in pasta de dinti) si nu uitati ca fluorul in sine este toxic in cantitati mari.Gingivita e prevenita si prin simplul periaj CORECT cu pasta de dinti si periuta clasica(nu super periutze motorizate).Indepartarea placii bacteriene e obiectivul...daca e indeplinita cerinta asta nu mai e nevoie de altceva.Fluorul in sine este un element care intareste structura smaltului si o face mai putin susceptibila la atacul carios.Dar daca periajul este facut CAND trebuie si CUM trebuie,chiar si cu paste fara fluor, nu e problema...Din pacate impresionanta parte a populatiei nu stie tehnica corecta a periajului si asta e cauza celor mai mult probleme din cavitatea bucala...

    0
    0

  • LUMINITA pe 11 Mai 2009, 07:58
    INTREBARE

    in primul rand doresc sa va multumesc pt. toate informatiile utile pe care mi le-ati trimis pana acum (si pt cele viitoare bineainteles)si as dori daca se poate sa-mi spuneti care sunt pastele de dinti care contin fluor de staniu va multumesc anticipat( sunt o cititoare fidela a saitului dvs.)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod