5 probleme provocate de consumul excesiv de carne. Cum să le eviţi

Toţi medicii sunt de acord cu faptul că un consum exagerat de carne poate să aibă repercusiuni grave asupra sănătăţii. Află care sunt cele mai frecvente probleme care apar atunci când faci abuz de carne.

Toţi medicii sunt de acord cu faptul că un consum exagerat de carne poate să aibă repercusiuni grave asupra sănătăţii. Află care sunt cele mai frecvente probleme care apar atunci când faci abuz de carne.

 

Ce înseamnă un consum exagerat de carne?

Părerile specialiştilor sunt împărţite, o parte dintre aceştia considerând că nu trebuie să depăşim 2 porţii de carne pe săptămână, o altă parte care spun că putem să mâncăm carne de 3-5 ori pe săptămână şi o a treia categorie care susţine că organismul uman nu are nevoie de carne. Important este să stabileşti singură ce este bine şi ce nu este bine pentru organismul tău, observând efectele pe propria ta piele.

Un alt lucru de care trebuie să ţii cont este acela de a prepara carnea într-un mod cât mai sănătos, evitând în special prăjelile şi asocierea ei cu alimente/sosuri bogate în grăsimi.

De asemenea, dacă ai constatat că anumite asocieri dintre carne şi alimente bogate în amidon (cartofi, paste, pâine) îţi cauzează arsuri, balonare sau alte simptome digestive deranjante este de preferat să ţii minte şi să le consumi foarte rar.

Dacă nu eşti un mare fac al cărnii, poţi să consumi carne o dată pe săptămână şi să îţi construieşti un meniu diversificat din care să nu lipsească leguminoasele (năut, linte, mazăre, fasole boabe), legumele şi cerealele integrale care sunt o sursă importantă de proteine vegetale.

Dacă eşti în categoria vegetarienilor şi nu consumi deloc carne trebuie să ai grijă ca să incluzi în alimentaţia ta produse care conţin proteine vegetale cum ar fi leguminoase, quinoa, amarant, orz verde, algele marine, seminţe de floarea soarelui, seminţe de cânepă, spirulina, chlorella, germenii de lucernă), soia, hrişca, ovăzul, avocado şi nuci.
De asemenea, un consum variat de legume şi fructe îţi va asigura un aport însemnat de vitamine şi minerale.

Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic poţi să consumi carne de maxim 3-5 ori pe săptămână, peşte gras de minim 2 ori, iar mezeluri ocazional. O porţie de carne înseamnă 150 de grame sau o jumătate de piept sau 50 de grame de mezeluri uscate. Dacă depăşeşti aceste cantităţi, carnea poate să provoace diverse probleme în organism.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme cauzate de consumul excesiv de carne, după cum precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic în cartea sa "Sănătatea are gust":

1. Are un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi colesterol
Potrivit specialistului, conţinutul de colesterol din carne variază între 45-80 miligrame la 100 de grame şi ajunge până la 150-350 miligrame la 100 de grame în ficat, care ar trebuie consumat rar de către persoanele care au hipercolesterolemie, diabet sau boli de inimă.
Un truc ca să reduci cantitatea de colesterol: deoarece grăsimea nu se infiltrează în carne este uşor de înlăturat înainte de a fi gătită.

2. Deoarece este consumată în special sub formă de mezeluri, carnea poate să crească riscul de obezitate şi boli de inimă
Mezelurile au un conţinut caloric ridicat determinat de prezenţa grăsimii, dar şi a amidonului. Dacă sunt consumate în cantităţi ridicate, mezelurile favorizează creşterea în greutate, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului. Potrivit specialistului, consumul de mezeluri trebuie să fie ocazional, nu mai mult de 50-60 grame o porţie şi fără să fie asociat la aceeaşi masă cu brânzeturi şi alte cărnuri.

3. Prezintă risc de contaminare cu paraziţi şi germeni
Carnea trebuie preparată bine înainte de a fi consumată, deoarece numai astfel bacteriile, paraziţii şi virusurile sunt distruse în totalitate.


4. Excesul de carne roşie creşte riscul de cancer
Un consum optim înseamnă 500 grame pe săptămână, potrivit specialistului. Cercetările ştiinţifice arată că marii consumatori de carne roşie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandată) au un risc dublu de apariţie a cancerului la colon.

5. Constipă şi creează acid
Dacă se face abuz de carne şi se omit alimentele din celelalte categorii alimentare (legume, fructe, cereale integrale) poţi să ai probleme cu constipaţia. De asemenea, în procesul de digerare a cărnii se produce amoniacul, cu efect acidifiant asupra ţesuturilor, avertizează medicul Mihaela Bilic care susţine că în cantităţi mari acesta nu poate fi eliminat de către rinichi şi afectează întregul organism.

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 22 Iul 2012, 18:03
    Atentie pentru consumatorii de carne in exces

    Este mult adevar in acest articol si e bine de evitat o alimentatie bazata pe multa carne 9mai ales cea rosie)

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod