Prunele - Beneficii asupra sanatatii


Protectie antioxidanta oferita de fenoli

Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.


Ajuta la absorbtia fierului, iar vitamina C ofera protectie antioxidanta

Abilitatea prunelor de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Pe langa aceasta functie, vitamina C este necesara si pentru sanatatea tesuturilor si intarirea sistemului imunitar.
Este o idee buna sa iei un supliment de vitamina C in sezonul racelii sau a gripei si poate fi foarte utila pentru persoanele predispuse la infectii ale urechii.

Vitamina C previne oxidarea colesterolului de catre radicalii liberi. Colesterolul oxidat se depune pe artere si afecteaza vasele de sange. Din acest motiv, vitamina C poate fi folositoare pentru persoanele care sufera de ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea sau progresia unor afectiuni precum astmul, cancerul de colon, osteoartrita, artrita reumatoida.



Protejeaza impotriva degenerescentei maculare

Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi scad riscul (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor.
In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod