Poftă bună! 13 lucruri interesante pe care nu le știai despre paste


3. Prima menționare a pastelor în forma în care se regăsesc ele astăzi este datată în 1154, în cartea geografului arab Muhammad Al Idrisi, "Tabula Rogeriana", în care era menționat faptul că în orașul Trabia din Sicilia localnicii făceau din producția locală de grâu niște fire lungi de fidea uscată.

4. În lume există peste 600 de feluri diferite de paste. Așadar spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna sunt doar o mică parte din diversitatea pe care o are acest preparat, fie că sunt paste proaspete sau uscate.

De asemenea, pastele au și o mare varietate de culori. Pentru a colora diferite sortimente se folosește cerneala de sepie (paste negre), șofranul (paste galbene), spanacul (paste verzi), roșiile (paste roșii/ roz), diverse alge marine etc.

5. Cele mai bune paste sunt cele gătite “al dente”. Astfel, pastele gătite perfect trebuie să fie ferme, dar în același timp destul de moi pentru a putea fi consumate ușor. Un test simplu pentru a verifica dacă pastele sunt gătite corect se face prin tăierea transversală a unei paste.
Dacă este gătită suficient, aceasta va avea aceeași culoare de la exterior și în interior.

6. Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Potrivit Organizației Mondiale a Pastelor, în medie, un american mănâncă aproximativ 10 kg de paste an. O cantitate impresionantă, nu-i așa? Ei, bine, un italian mănâncă o cantitate de 3 ori mai mare de paste o dată la 12 luni (aprox. 30 kg/ an). De asemenea, Italia se află pe locul întâi la producția de paste din lume (aprox. 3.5 milioane de tone/ an), în timp ce America, care se situează pe poziția a doua, produce aproape 2 milioane de tone de paste pe an.

7.  În secolul al XIII-lea, Papa a stabilit standardele de calitate pentru paste. Ştiați probabil deja că italienii iau pastele în serios, dar aveați idee că le iau atât de în serios? Potrivit istoriei, liderul spiritual al Bisericii Catolice a stabilit ce făină este indicată pentru a fi folosită în realizarea pastelor, care sunt formele și dimensiunile standard pentru acestea, care este cantitatea optimă de apă sau de ou pe care pastele trebuie să o conțină, cât și ce textură ar trebui să aibă pastele de calitate superioară.


8. Majoritatea pastelor se fac din făină albă, însă pastele de calitate superioară au la bază grâu dur.
Astfel, pastele uscate de calitate foarte bună trebuie să aibă o suprafață ușor aspră și o textură compactă, aceasta ajutând la menținerea fermității preparatului în timpul gătitului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod