Minte sanatoasa in trup sanatos

O meditatie de ore intregi in care stai nemiscata iti pune nu numai rabdarea la incercare, ci necesita si o stapanire de sine exemplara. Acesta este de altfel unul dintre motivele pentru care in manastirile din indepartata Asie se invata si azi exercitii care fortifica trupul. Acestea nu te pregatesc doar pentru sedinte maraton de meditatie, ci se dovedesc a fi si izvoare nesecate de energie pentru dimineata, seara si restul zilei.

Iti recomandam o serie de exercitii pe care le-a adus in China calugarul indian Bodhidharma in jurul anului 520 d.Hr.
Cel mai bine este sa faci cele trei exercitii unul dupa altul.

Exercitiul 1: Stai comod in picioare, departeaza-le la nivelul umerilor, tine talpile paralele. Inspira si expira calm si concentreaza-te asupra punctelor Tan-Tien (aflate la 5 cm sub buric). Ridica apoi bratele incet la piept si preseaza palmele usor una de alta. Important: fa miscarile controlat si concentreaza-te asupra lor.

Execitiul 2: Stai in fata geamului deschis. Observa cum ridici bratele, cu degetele celor doua maini intrepatrunse, pana la nivelul umerilor si cum impingi apoi mainile inainte.
In timpul impingerii, respiratia trebuie sa coboare adanc, pana in burta, iar la readucerea miinilor, trebuie sa expiri puternic. Repetarea miscarii are efectul unei plimbari placute prin aerul proaspat al unei dimineti de primavara.

Execitiul 3: Stai cu picioarele drepte, ridica bratele intinse deasupra capului pana cand se ating varfurile degetelor (palmele sunt intoarse in sus). Apleaca-te apoi inainte (fruntea in directia genunchilor) si prinde-ti cu mainile gambele. In final, trebuie sa atingi podeaua cu mainile, sa ridici capul si sa fixezi un punct oarecare.
In acest timp inspira si expira cu gura inchisa. Revino la pozitia initiala, relaxeaza bratele si tropaie apasat de 21 de ori cu ambele picioare pe podea.

Alimentatie budista
Vindecare cu acupresura
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod