Dr. Menci: 4 grăsimi toxice şi 4 grăsimi sănătoase. Cum le deosebeşti

Dacă nu ştii exact care sunt grăsimile periculoase pentru organism şi care sunt cele esenţiale pentru dezvoltarea lui, află de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi o listă care te poate ajuta să le descoperi!

Dacă nu ştii exact care sunt grăsimile periculoase pentru organism şi care sunt cele esenţiale pentru dezvoltarea lui, află de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi o listă care te poate ajuta să le descoperi!

 

Tipul de grăsimi cu care ne hrănim este esenţial pentru dezvoltarea creierului, aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Prin urmare, trebuie să reţii că, din moment ce creierul este alcătuit în proporţie de 60% din grăsimi, are nevoie pe tot parcursul vieţii de ele, însă nu de orice tip de grăsimi. "Cercetările recente demonstrează faptul că grăsimile saturate în exces (mai mult de 10% din aportul caloric zilnic) au un efect profund dăunător asupra creierului, inducând disfuncţii ale memoriei şi învăţării cu alterarea comportamentului cognitiv", avertizează prof.

dr. Mencinicopschi.

Astfel, printre efectele cumulative generate de consumul exagerat de grăsimi saturate (rele) se numără:

  • deficienţe de învăţare la tineri;
  • accelerează pierderea memoriei la adulţi;
  • favorizează apariţia bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson;
  • determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2.

 

 

Grăsimi toxice versus grăsimi sănătoase


Dacă ne luăm după calitatea lor, grăsimile se pot împărţi în două categorii. De la prof. dr. Mencinicopschi aflăm ce alimente intră în aceste categorii ca să ştim de care ne ferim şi pe care le putem consuma fără pericol:

 

Lista grăsimilor toxice

1. Grăsimile animale saturate din: slănină şi carne grasă;
2.

Uleiurile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate: margarină, maioneză, alimente procesate, biscuiţi, snacks-uri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie, fast-food;
3. Excesul de uleiuri vegetale bogate în acizi graşi omega 6: porumb, şofrănel, floarea-soarelui, alimente procesate;
4. Grăsimile saturate din produsele lactate: lapte integral, brânză grasă, caşcaval, iaurt, unt.

 

Lista grăsimilor sănătoase

1. Grăsimile din peştele gras din zonele oceanice cu ape reci: somon sălbatic, cod, merluciu, macrou, sardine, fructe de mare.
2. Grăsimile din surse alimentare de origine vegetală (legume verzi, avocado, nuci, seminţe de in, ulei de cânepă, ulei de rapiţă).
3.

Grăsimile din uleiul de măsline, arahide, argan, seminţe de pin, avocado, nucă.
4. Suplimente alimentare cu omega 3, de preferat stabilizate cu vitamina E naturală în locul antioxidanţilor de sinteză BHA, BHT (E320, E321).

 

 

Nu exclude grăsimile bune chiar dacă eşti la cură de slăbire!


Deoarece aşa cum explicam mai sus grăsimile bune sunt esenţiale pentru sistemul nervos, nu este recomandat să renunţi la ele atunci când urmezi o cură de slăbire. Consumate în cantităţi moderate şi într-o proporţie mai ridicată decât cele saturate (rele), grăsimile bune nu te vor îngrăşa. "O dietă lipsită în întregime de grăsimi este periculoasă.

Pentru omul sănătos se recomandă ca grăsimile să reprezinte sub 25-30% din aportul caloric total în fiecare zi", explică specialistul. 

 

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 18 Sep 2013, 13:52
    o gramada idioti

    Buna ziua. 1- alimentatia sanatoasa nu este pentru oricine- in decursul istoriei nu toate lucrurile au fost CORECTE- iti permiti atunci bine, daca nu, mananci untura pe paine in continuare( in aceasta categorie nu intra parsoanele care din ghinion au ajuns asa), ma refer la puturosii care chiuleau din scoli si mai tarziu nu munceau ( acum vor un trai mai bun) 2- sunt oameni inzestrati cu un genetic bun, dar stiinta(statistic vorbind) a demonstrat ca majoritatea celor care mananca cipsuri, untura etc- se duc pe copca.( mie la o masina noua'nemteasca scumpa' mi-a pocnit un furtun) deci se poate intampla . Deci cei care se lauda ca nu au avut nici o problema in viata lor, sa nu dispere ca pot pocnii oricand( multi nu au focut nici o analiza de sange - din armata - mai se si lauda). Aici nu vorbesc de cazurile particulare ( ma repet- cei cu un genetic bun) ci de cei care se trezesc aiurea sa se mentioneze pe ei ca exemplu. 3-deduc, ca era mai bine ca stiinta sa nu evolueze si sa va inchinati la fiecare tunet- cititi in PLM, si documentati-va, folositiva creierul ala de gaina- daca vrei rahat - atunci mananc. SUnt persoane care au trait 130 ani- deci se poate- gene bune- poate daca respectau si putin stiinta, traiau 200- dar nu o sa aflam niciodata. Mars in plm de obezi si ignoranti. 4- voi credeti ca mencinco... asta, care poate la viata a invatat ceva( mult mai mult decat altii, isi scrie cartile singur acum pe final????) si daca omul ia ceva bani de pe urma unei reclame ( hop si invidiosii huaa :))) - app de nadia comaneci - reclama la margarina ( deci radeti ca sunteti romani :)) nu aruncati cu pietre). Cum am spus- aveti creier si selectati in plm nu mai criticati. Asa ca voi( cine se incadreaza in descriere ma doare fix in cot) invidiosii, ignorantii, prostii, incapabilii - mai duceti-va in plm. Imi pare rau ce cei care au muncit o viata in traga si datorita unui sistem, acum au ajuns rau( nu-i bag in aceeasi oala) Si mai dati-va in plm de grasi si grase cu curul ala mare si gusa ca porcul si degete painici si obrajori gen mos Gerila :))) ( iar mentionez - aici nu intra cei cu probleme de sanatate - genetice) dar cei care nu au avut grija de ei si au ajuns asa ca urmare a unei alimentatii execrabile - cipsuri, mcDonald, kfc , iar- tati-va in plm HAi sanatate :))) p.s. am scris din graba(nu am timp sa recitesc) si probabil am mai mancat o litera ( dar se vede ca despart bine ) asa ca ""profesorii"" de romana se se abtina( ca in rest nu stiu sa faca nimic )- apropo limbajul a fost inventat ca forma de comunicare - iar la mii de ani a aparut si academia romana :))))

    0
    0

  • Gabriella pe 19 Oct 2012, 16:33
    adevarul

    adevarul ca nu e intotdeauna asa. stiu oameni care mananca ca la carte si tot bolnavi sunt. am o prietena care respecta cu sfintenie toate sfaturile din presa, dar a aajuns la clinicco la urgente cu angina pectorala. daca esti tot timpul stresat, poti sa mananci exact ce zice doctorul, dar de imbolnavit tot de imbolnavesti.

    0
    1

  • Claudiu pe 10 Iul 2012, 09:31
    Toxicitatea aerului

    Sunt de acord cu ale, dar mai vreau sa completez cu ceva, pe langa ca bunicii munceau non-stop in mijlocul naturii, beneficiau si de aer curat, animalele care le consumau mancau vegetatie nepoluata,nu primeau hormoni si alte chimicale, beneficiau de aer curat. Recomandabil in timpurile noastre sa mancam predominant vegetal daca vrem sa avem viata sanatoasa.

    3
    0

  • ale pe 25 Feb 2012, 23:30
    ati uitat ceva

    toti cei care spuneti ca bunicii mancau bine gen branza facuta in casa,untura ceapa etc ati uitat sa precizati cat munceau,nu stateau toata ziua in fata la calculator cum fac tinerii din ziua de azi sau ce stiu ce ce alte meserii.Asa ca mai lasati naibii prostiile,lumea numai poate de bine.Mergeti sa lucrati campul si apoi sa vedeti silueta nu fundul la birou sau mai stiu eu pe unde

    5
    0

  • mihaela pe 16 Feb 2012, 09:30
    PENTRU ANA

    Draguta tu probabil ai foarte mult timp liber si bani de asemenea daca iti permiti sa consumi doar uleiuri presate la rece la nivelul de trai actual din Ro.Dar de alimentatia in functie de zona geografica ai auzit?De ex: Un locuitor din Sicilia mananca salata de rosii cu ulei de masline pt ca le are proaspete iat acolo e cald.Crezi ca organismul unui roman, rezista cu o asemenea alimentatie la -20 gr

    5
    0

  • vio pe 10 Feb 2012, 16:32
    fals specialist

    "Vorbim asadar de grasim de cea mai buna calitate nutritional" Oare cat timp acest doctor care se vrea cunoscatorul adevarului suprem in alimentatie o sa ne mai bata la cap cu aberatii de genul celor dein acest articol. Daca crede ca ne poate pacali la nesfarsit si castiga din reclamele facute ( exemplu painea Savoria din graul Spelta care ne axfixiaza pe canalele TV ca m-a facut sa nu mai cumpar deloc acest produs) poate ar trebui sa nu il mai bagam in seama pe acest mic srl-ist care se da specialist in medicina alimentara doar pentru ca si-a ales un titlu pompos pentru firmulita lui

    3
    5

  • anna pe 10 Feb 2012, 15:08
    Imi pare rau DAR TREBUIE SA VA DEZAMAGESC PE TOTI

    Daca fiecare dintre noi si-ar aloca putin timp alimentatiei sanatoase ar fi cu totul diferit.Din pacate toti isi gasesc scuze ca nu au timp ....si din aceasta cauza analizele ies prost..sanatatea scartie.Domnul Menci are foarte mare dreptate....daca tii cont de sfaturile lui o sa ai o alimentatie sanatoasa ....o dieta sanatoasa. Eu vb in cunostiinta de cauza....am citit cartile dansului si chiar pun in aplicare si imi este foarte bine.Nu mai consum faina alba ( sub nici o forma...paine doar facuta de mine in casa din faiana integrala si tarate....prajituri la fel. fara dulciuri decat facute de mine la fel din faina integrala si tarate. zaharul este scos din alimentatia mea ....inlocuit cu fructoza. Ulei doar presat la rece ....deci daca vrei se poate sa ai o alimentatie sanatoasa. Nu judecati fara sa stiti.

    7
    3

  • Tot Moshu pe 10 Feb 2012, 14:04
    Sa iti mai spun ceva mestere...

    Vezi ca se alege prafu'de noi mai repede decat pe vremuri ( ca eu sunt sigur k nu voi ajunge la varsta bunicilor mei), din cauza CHIMICALELOR si a OTRAVURILOR din mancarea aceasta moderna, ca nu mai avem alternativa pretenash, tre sa mancam rahatu'produs de altii ca noi am devenit prea prosti sa ne mai producem mancarea, iar cei care se chinuie sa o faca nu pot de marile concerne internationala sa si-o vanda, astia din urma fiind ajutati tot de .. ghici.. zdrentzele noastre de politicieni... In plus sa nu uitam ca suntem inconjurati de atatea radiatii de la aparatura moderna, mai ales telefoanele mobile... astea ne distrug sanatatea ...Asa ca lasa-ne sa murim in pace.. asa indobitociti de sistem..

    4
    1

  • Moshu pe 10 Feb 2012, 13:56
    Mai lasa-ne pretene...avem altele pe cap..

    Daca as fi mancat pana acum si de acum in viitor tot ce am mancat in copilarie....eram sanatos tun, beau ocazional si nu fumez. Pe vremea lu' ceasca saracu nu erau toate nenorocirile de se gasesc acum in comert si traiam foarte bine....pai ia sa vii matale la mine la tzara sa manci pita facuta in cuptor sau la tzest, lapte proaspat de vaca, lapte batut la putinei plus unt tot de la putinei, purcel crescut bio si pasari la fel. Legumele si fructele sa le mancam la timpul lor cum le-a lasat Dumnezeu, nu tot timpul anului de mancam numai rahat ambalat...Dar aici a ajuns societatea noastra cu consumul de produse aduse de afara ca la noi au avut grija zdrentzele de politicieni sa distruga tot ce produceam ....Hai jet cu sfaturile tale..

    3
    0

  • valentino pe 10 Feb 2012, 12:19
    nebunie

    Cand eram copil mancam untura pe paine frecata cu usturoi, laptele nu apuca sa se raceasca dupa ce era muls si branza era grasa ca untul, o mancam cu slana si ceapa. Am 50 ani si nu am probleme de sanatate si pana acum nu am auzit de avocado, omega3 sau 6 si alte nebunii. Astazi lumea cheltuiet si o avere pe hrana simandicoasa si apoi cheltuie si mai mult pe sala de sport si suplimente alimentare, pe dieteticieni si carti cu diete miraculoase. Suntem nebuni cu siguranta!

    5
    1

  • baboi pe 10 Feb 2012, 12:06
    viata si suplimentele

    Draga Doctore, bunica mea are varsta de 92 ani, mama fratii si surorile dumneaei s-au despartit de lumea asta la varste cuprinse intre 91 si 94 ani si va rog sa ma credeti ca acesti oameni habar nu aveau de suplimentele alimentare pe care le promovati dvs. si nici de alimentele exotice despre care vorbiti. Din punctul meu de vedere puteati fi credibil daca va limitati la a promova exclusiv alimente dar, din discursul dvs. despre hrana sanatoasa nu lipsesc suplimentele alimentare care oricum sunt fabricate sunt tot medicamente. Inteleg nevoia dvs. de a avea un trai decent dar nu inteleg de ce incurajati consumul de medicamente?

    10
    1

  • Maria pe 10 Feb 2012, 10:25
    mai sa fie !

    Cred ca acest " maso..." este el un doctor " rau ". Cum sa mananci ceea ce ne prescrie el. Suntem miliardari ? ma uimeste fiecare interventie a lui. A facut socoteala cat costa sa mananci ce ne recomanda. cat costa 1 litru de ulei de masline extra virgin ? caci numai asta are propietatile benefice. Sa de el 40 -45 lei /l. L-am vazut ca face si reclame de unde sigur ii revin ceva banuti. mai bine ne-ar sfatui sa revenim la traditii. sa se uite la babele din Ardeal care mananca dimineata o bucata de slana si un toi de palinca si sunt super vioaie. Bunicii si strabunicii nostri au mancat numai Omega 3 si Ulei de masline extra virgin

    9
    1

  • augustin pe 10 Feb 2012, 09:00
    credibilitate

    din pacate credibilitatea lui merge spre zero,clar ca face jocurile celor care-l platesc mai bine,,,pacat de varsta lui,,initial credeam ca este o persoana onorabila,gusterul fuge insa numa dupa foloase materiale,,,eu zic sa ne lasi in pace si sa-ti vezi de treaba.

    10
    6

  • scroafa din cotet pe 10 Feb 2012, 08:56
    colesterita

    Nene doctor nutritionist, cand eram mica mancam sunca si untura pe paine, primavara stevie si stir ca asa erau vremurile si nimeni nu stia ce este ala colesterol. Mananc si acum,am 60 de ani, si o silueta de invidiat. Muncesc mult si mananc ce produc in gradina si in curte fara ingrasaminte si alte prostii.Eu zic, sa mai lasati dracu fandoselile si sa treceti la ce mancau romanii odata, Ca nu mancati seara. ca mancati numai salate ca va duceti la sala. Eu zic ca mai bine la munca.

    9
    2

  • m pe 9 Feb 2012, 12:29
    mancatza-s

    fiecare individ stie ce poate manca.

    15
    2

  • colesterol pe pita pe 9 Feb 2012, 10:35
    medicul lu' peste

    Bunicii mei au mancat slana, au gatit cu untura de porc si au ajuns la venerabila varsta de 89 de an si habar nu aveau de somon salbatic, fructe de mare si alte kkturi la care face reclama! Iar pentru cultura ta generala domle doctor, slanina are un continut scazut de colesterol, acest lucru fiind spus de adevarati medici.

    17
    5

  • cucubau pe 9 Feb 2012, 07:22
    impostorul

    Asta ne da sfaturi dupa ce s-a manjit cu reclama la graul lu' peste?

    18
    4

  • errnest pe 8 Feb 2012, 21:25
    Uleiurile vegetale

    poate gasesti ceva interesant pe blogul drcalinmarginean.blogspot.com sau pe http://suntsanatos.ro/documentare/dr-calin-marginean-uleiurile-alimentare.html

    7
    1

  • natasa pe 8 Feb 2012, 16:36
    grasimi toxice

    in cartea prof dr ghe.mencinicopschi"SI NOI CE MAI MINCAM" vol 3, domnia sa ne spune ca avem "doi acizi grasi esentiali seria omega 3 si omega 6" (pag.67).constat ca mai sus ni se spune ca omega 6 este toxic,tot de domnia sa. ce trebuie sa intelegem? apoi tot in cartea sa scre ca zilnic putem consuma 20 g de acizi grasi saturati care provin din :UNT GRASIME DE PASARE SI SLANINA.(pag79).deci daca zilnic consumam cite 20 de grame de unt,un an intreg atunci cum ramane cu aceste grasimi toxice? poate nu mai inteleg eu limba rom si atunci mii de scuze.

    31
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod