De ce sa consumi ulei de peste?

 

Mancam peste sau luam suplimente alimentare?


Acum ca specialistii s-au pus de acord in privinta beneficiilor pe care le poate aduce uleiul de peste, mai exista o singura problema care ridica semne de intrebare. Sa consumam alimente bogate in omega 3 sau sa luam suplimente alimentare? Majoritatea specialistilor sustin ca trebui sa ne imbunatatim regimul alimentar cu surse naturale de omega 3, in defavoarea suplimentelor alimentare. "Consumul de peste gras ramane cea mai buna sursa de omega 3 pentru majoritatea populatiei pentru simplul motiv ca alimentele naturale sunt mai bogate in nutrienti in comparatie cu o pastila si sunt mult mai bine asimilate de catre organism", potrivit dr.

Victoria Taylor, dietetician in cadrul Fundatiei Britanice pentru Sanatatea Inimii.
 
Daca totusi vrei sa iei suplimente cu omega 3, specialistii recomanda ca o persoana sanatoasa sa ia 500 mg pe zi de omega 3, iar cei care se confrunta cu probleme cardiovasculare trebuie sa mareasca doza ajungand pana la 800 - 1000 mg/zilnic. Concentratia de ulei de peste dintr-o capsula este de 1000 ml, iar acizii grasi de 600 mg dintre care specialistii recomanda ca cel putin 300 mg din cantitate sa fie alcatuita din acizi DHA (acid docosahexaenoic). Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca o singura portie de peste gras (140 mg) consumata in timpul saptamanii ne asigura necesarul de peste 250 mg de omega 3. Asa ca mai degraba merita sa includem in alimentatia noastra doua portii de peste pe saptamana.

 

 

Reduce riscul de cancer la colon


Un studiu aparut luna trecuta in publicatia Science Daily arata ca acizii grasi omega 3 ar putea sa previna aparitia cancerului colorectal.
 
"Rezultatele experimentale au demonstrat beneficiile acizilor grasi omega 3 in cancerul colorectal, inhiband dezvoltarea tumorii, suprimarea angiogenezei si a metastazelor. Cercetarile noastre indica o asociere clara intre consumul acizilor grasi omega 3 si o reducere a riscului de cancer colorectal in cazul participantilor de rasa caucaziana", explica dr. Sangmi Kim, coordonatorul studiului.

Cercetarea a vizat o categorie de 1509 participanti de rasa caucaziana si 369 de persoana de culoare.

Dupa o monitorizare de 12 luni in care s-a tinut cont de cantitatea acizilor grasi consumati, expertii au constatat ca riscul de a face cancer colorectal in cazul unui consum adecvat de omega 3 este foarte redus. Insa, acest risc scazut a fost constatat doar in cazul participantilor de rasa caucaziana, potrivit cercetatorilor.

 

 

Previne afectiunile ochiului


O studiu facut de Universitatea din Melbourne arata ca acizii grasi omega 3 au capacitatea de a reduce de trei ori riscul aparitiei degenerescentei maculare legata de varsta (DMLV). DMLV este o afectiune care se instaleaza progresiv si ireversibil, cauzata de subtierea si sangerarea zonei din jurul portiunii numite macula lutea (regiunea centrala a retinei).Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 88.974 de participanti, dintre care 3.000 cu DMLV.

Dr. Elaine Chong, autoarea studiului, declara ca acizii grasi omega 3 sunt componente vitale ale retinei si este posibil ca numarul redus de omega 3 sa contribuie la declansarea bolii. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod