Ce ulei să folosești în funcție de ceea ce vrei să gătești

Vrei să pregătești o rețetă nouă dar nu știi ce ulei să folosești? Descoperă diferențele dintre uleiuri și care este alegerea potrivită în funcție de rețeta selectată.
Cu siguranță ai remarcat o varietate de uleiuri pe rafturile magazinelor, dar ai rămas mereu la varianta clasică pentru că nu erai sigură pe care să-l folosești? Ei bine, nu este deloc greu să te familiarizezi și cu celelalte uleiuri, în afară de uleiul de floarea soarelui și cel de măsline. Odată ce înveți ce ulei să folosești la fiecare rețetă preparatele tale vor avea o aromă deosebită și îți va face plăcere să experimentezi în bucătărie. La sosuri, prăjituri sau în aluaturi uleiul are un rol important și o aromă prea puternică sau care nu se potrivește cu restul ingredientelor poate compromite succesul întregului preparat. La prima vedere, poate ți se pare că uleiul de floarea soarelui se potrivește la orice preparat și că nu este nevoie să mai investighezi, dar nu vei regreta după ce vei gusta din prăjiturile sau pâinea la care ai folosit un alt tip de ulei.

 
Iată cum poți alege ce ulei să folosești, în funcție de caracteristicile de bază:

 
1. Uleiul extravirgin de măsline

Cu o aromă aparte și un gust special, uleiul de măsline este în topul preferințelor multor persoane. Fie că îți place să îl consumi simplu, cu pâine sau să îl adaugi la preparate, acest ulei are multiple beneficii pentru siluetă și sănătate, în ciuda numărului ridicat de calorii.
Uleiul de măsline are cel mai bun gust dacă este consumat în maximum 12 luni de la recoltare și, din momentul în care ai deschis sticla, ar fi bine să îl utilizezi în cel mult 6 luni.
deDatorită gustului special uleiul de măsline este ideal pentru salate, poate fi consumat cu pâine proaspătă sau poate fi folosit în cadrul aluaturilor sărate. De asemenea, îl poți adăuga și la paste sau tocănițe deoarece intensifică gustul legumelor. Este o sursă excelentă de antioxidanți și vitaminele A, D, E și K, prevenind diabetul de tip 2 și cancerul.

 
2. Uleiul de avocado

Cu o savoare apropiată de cea a untului și de un verde intens, uleiul de avocado are un conținut de grăsimi asemănător cu cel al uleiului de măsline, dar un punct de ardere mai ridicat. Din acest motiv uleiul de avocado poate fi utilizat inclusiv pentru prăjire și preparatele la tigaie. Este ideal pentru rumenirea legumelor, de exemplu broccoli și varza de Bruxelles.
De asemenea, poate fi adăugat la pizza pentru ca aluatul să fie mai crocant. Antioxidanții din componența acestui ulei mențin sănătatea oculară și grăsimile favorizează preluarea nutrienților din alimentele consumate.

 
3. Uleiul de Macadamia

Recunoscut pentru aroma subtilă de nuci, acest ulei dă un gust senzațional brioșelor, torturilor, negreselor, fursecurilor și biscuiților dulci. De asemenea, îl poți folosi atunci când prăjești peștele pentru a obține un gust special sau ca dressing surpriză la salatele de fructe. Are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, scade colesterolul de tip LDL și previne afecțiunile cardiovasculare.

 
4. Uleiul de floarea soarelui

Este obținut prin presarea semințelor de floarea soarelui și poate fi utilizat atât la salate, cât și în componența aluaturilor dulci sau sărate. Are un procent ridicat de grăsimi polinesaturate care țin sub control nivelul colesterolului și protejează inima. 

 
5. Uleiul de susan

Are o aromă intensă și te face să-ți amintești de rețetele în care a fost utilizat. De obicei nu se recomandă să folosești uleiul de susan simplu, ci în combinație cu alte uleiuri cum ar fi cel de orez sau de floarea soarelui.
Este ideal pentru sosuri și salate, în special cele caracteristice bucătăriei cu specific asiatic. Uleiul de susan este o sursă excelentă de vitamina K, previne formarea cheagurilor de sânge și menține oasele puternice până la vârste înaintate. Nu ezita să-l folosești cât mai des!

 
6. Uleiul de orez

Are un gust neutru și un punct de ardere ridicat, astfel încât poate fi tuilizat aproape la orice rețetă. Nu va influența gustul celorlalte ingrediente, de aceea este cel mai indicat pentru prepararea fructelor de mare. Îl poți folosi pentru orice aluat și ar fi benefic să înlocuiești untul cu această variantă. Se potrivește și ca dressing la salate sau dacă vrei să prăjești carne sau legume. Adaugă consistență sosurilor și poate fi un ingredient de bază la smoothie-uri pentru a favoriza preluarea vitaminelor.
Are o cantitate egală de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, previne creșterea colesterolului și depunerea grăsimilor pe pereții arterelor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod