Ce sunt probioticele si de ce avem nevoie de ele?

Probioticele sunt culturi vii de bacterii asemanatoare celor care traiesc in colon si sunt folosite drept suplimente alimentare. Informatii detaliate legate de beneficiile lor asupra sanatatii, dar si despre alimentele in care se gasesc, ne ofera Prof. Univ. Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie si Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In tractul digestiv exista numeroase bacterii ce constituie microflora intestinala. Acestea nu sunt daunatoare organismului, ci din contra, sunt esentiale, datorita rolurilor pe care le au: impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sintetizeaza multe vitamine de care organismul are nevoie, stimuleaza sistemul imun si producerea de imunoglobuline, contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos.


Unde se gasesc?

Potrivit Prof. Univ. Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, "probioticele sunt microorganisme vii, care trebuie sa se gaseasca in alimente, precum laptele fermentat si trebuie consumate intr-o cantitate suficienta incat sa aduca beneficii organismului".

Principalele probiotice sunt bacteriile lactice. O sursa importanta de probiotice sunt iaurturile. Atentie insa! Nu toate iaurturile aduc beneficii sanatatii. De aceea, ori de cate ori mergi la cumparaturi, uita-te pe eticheta acestora.
Potrivit Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "bacteriile folosite pentru a obtine iaurturile sunt Lactobacillus bulcaricus si Streptococcus thermophillus. Astfel, un iaurt nu trebuie sa contina: lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza)".


Perioada de valabilitate nu trebuie sa depaseasca 10 zile!

Fii atenta la perioada de valabilitate! Nutritionistul sustine ca aceasta nu trebuie sa depaseasca 10 zile. De asemenea, renunta la iaurturile cu fructe. Contin agenti de ingrosare si nu aduc niciun beneficiu sanatatii.

Pentru a stimula multiplicarea uneia sau mai multor grupe de bacterii intestinale benefice se recomanda consumul prebioticelor. Acestea contribuie la formarea in zona colonului a bacteriilor "bune". Potrivit Prof. Dr. Mencinicopschi, "substantele prebiotice sunt fosfooligozaharidele si fructooligozaharidele (FOS)".  Surse naturale de prebiotice sunt: ceapa, prazul, cicoarea.


Probioticele se mai gasesc in unele alimente murate. "Acestea insa nu sunt recomandate datorita continutului ridicat de sare", precizeaza Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.


Beneficiile probioticelor pentru sanatate

Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. In mod obisnuit, flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale mult mai rapid, iar beneficiile lor nu se opresc aici. Iata cele mai importante roluri ale probioticelor in organism:
 
  • Cresc imunitatea organismului;
  • Previn alergiile alimentare;
  • Studiile au demosntrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
  • Previn infectiile tractului digestiv;
  • Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv.

Suplimentarea aportului de probiotice cu vitamine si minerale esentiale confera un efect sinergic, imbunatatind semnificativ capacitatea organismului de a face fata infectiilor curente.

Potrivit Prof.
Univ. Dr. Radu Voiosu, "tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice".

Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor  benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.

Dr. Voiosu sustine ca "dintre pacientii care consuma probiotice pentru tratarea afectiunilor digestive, 66% dintre subiecti au confirmat reducerea senzatiei de balonare, iar 4% aveau scaune zilnic."

Specialistul insista asupra importantei probioticelor in reducerea:
  • simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza;
  • diareei ca efect secundar al antibioticelor;
  • acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala;
  • inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vitabest.ro pe 29 Iul 2014, 18:55
    vitabest.ro

    http://vitabest.ro/produs/122-probiotic-acidophilus-100-capsule.html MADE IN USA! Contribuie la refacerea florei bacteriene,intareste sistemul imunitar., combate formarea toxinelorsi elimina toxinele din organism. Bacteria Acidophilus joaca un rol important in crearea unui mediu defavorabil dezvoltării agenţilor patogeni, cum ar fi de exemplu, micrococi, clostridii, si diferiti colibacili, respectiv ciupercile (fungii).

    3
    0

  • ramona pe 15 Feb 2013, 00:24
    prebiotic

    Apropo de probiotice si prebiotice, am un medic de familie foarte bun in anima din aviatiei, care mi-a rezolvat constipatia mie si fetitei mele de 3 ani cu un prebiotic pentru copii bifido baby si unul pentru adulti sinergin.am luat trei luni de zile un plic pe zi amandoua si acum suntem foarte fericite! A fost cam costisitor dar a meritat! Au trecut doua luni de la tratament si nu mai avem probleme. recomand sincer tuturor celor care au probleme serioase in acest sens.

    1
    1

  • Adina pe 2 Ian 2013, 23:30
    Prebiotic

    Stiu ca toata lumea ia in general probiotice, eu insa am luat la recomandarea medicului internist Prebiotice, de la Innergy, au un altfel de mecanism si sunt mult mai benefice decat Linex si alte tulpini bacteriene, Bifido Plus se numea produsul, avea grame de inulina.

    0
    1

  • ilaila pe 27 Apr 2012, 13:12
    probiotic Linex

    Linex este un probiotic modern care se adreseaza atat adultilor cat si copiilor,rezolva problemele digestive cum ar fi constipatia, diareea,totodata intareste imunitatea,si pe deasupra e si bun ca si pret,e mai eficient decat Biotics,nici nu sufera comparatie.

    2
    3

  • rodica pe 3 Iul 2011, 08:50
    constipatie

    am facut tratament indelungat cu voltaren,apoi am luat Biotics si ca sa ies trebuie sa beau ceai laxativ.Ebine oare?

    3
    9

  • MARIA FLOREA pe 15 Ian 2011, 13:42
    amaraciune bucala

    prietenul meu afirma ca la sarut i se transmite o stare de amaraciune si simte o usturime in zona gingiilor? ce poate fi si cum poate fi tratata?

    7
    0

  • Diana pe 3 Ian 2011, 22:48
    re

    Eu iau de ceva timp Biotics de cate ori am probleme cu stomacul. Mi l-a recomandat un medic in care am foarte mare incredere.

    5
    3

  • maria pe 3 Ian 2011, 20:17
    tranzit

    Am inceput si eu sa iau Biotics de azi pentru probleme de ..tranzit intestinal. A mai luat cineva?

    0
    3

  • Miri pe 29 Dec 2010, 20:19
    imunitate

    Si mie tot Biotics mi-a recomandat medicul de familie dar pentru intarirea sistemului imunitar.

    5
    2

  • Diana pe 28 Dec 2010, 01:59
    eu iau Biotics

    Eu am luat numai Biotics de cate ori luam antibiotice. 2-3 capsule/zi pe toaata perioada tratamentului si inca o saptamana dupa. Am fost foartte multumita de ele sincera sa fiu.

    3
    1

  • gabriela pe 20 Oct 2010, 10:50
    probiotic

    enterolactis-probioticul cel mai bun de pe piata...este de origine umana cu specuficitate umanasi se gasesc sub mai multe forme;pliculete,buvabil,capsule

    4
    1

  • diana66bis pe 18 Iun 2010, 12:33
    probioticele FOS

    un medic homeopat mi-a recomandat sa iau FOS; temporar nu le-am fasit la farmacie dar ulterior da; spuneti-mi va rog cum se iau aceste probiotice(cantitatea/zi), cat timp(1 luna,2,etc,in cure,cat dureaza pauza dintre cure) si daca se recomanda in sindromul intestinului iritabil? multumesc,mult.

    6
    8

  • diana66bis pe 18 Iun 2010, 12:32
    probioticele FOS

    un medic homeopat mi-a recomandat sa iau FOS; temporar nu le-am fasit la farmacie dar ulterior da; spuneti-mi va rog cum se iau aceste probiotice(cantitatea/zi), cat timp(1 luna,2,etc,in cure,cat dureaza pauza dintre cure) si daca se recomanda in sindromul intestinului iritabil? multumesc,mult.

    13
    4

  • cristina schieb pe 22 Dec 2008, 23:33
    probiotic

    Cel mai bun probiotic pe care l-am folosit este de la forever Simplu, sanatos, natural. M-a ajutat si la echilibrarea greutatii. Super

    11
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod