7 mituri despre alimentele organice

Un studiu al cercetătorilor de la Univesitatea Cornell arată că etichetarea unui produs ca fiind organic păcăleşte mintea, făcând-o să creadă că alimentul are un gust mai bun şi este mai sănătos, chiar dacă el nu se diferenţiază de cel convenţional. Efectul este similar cazului în care percepem o persoană ca fiind inteligentă doar pentru că arată bine, spun psihologii.

Un studiu al cercetătorilor de la Univesitatea Cornell arată că etichetarea unui produs ca fiind organic păcăleşte mintea, făcând-o să creadă că alimentul are un gust mai bun şi este mai sănătos, chiar dacă el nu se diferenţiază de cel convenţional. Efectul este similar cazului în care percepem o persoană ca fiind inteligentă doar pentru că arată bine, spun psihologii.

 

Eticheta de "organic" este, aşadar o reclamă bună, fiind vânată de clienţii dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare sănătoasă.

Alimentele organice, ecologice sau bio sunt obţinute într-un sistem agro-alimentar în care nu se utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide de sinteză, hormoni, antibiotice de sinteză şi nu sunt acceptate organisme modificate genetic, fie că sunt plante, animale sau microorganisme, ca în cazul iaurtului. Nu sunt acceptate rasele de animale şi speciile de plante hibride, ci doar cele ancestrale, primitive.

Putem recunoaşte alimentele organice dacă sunt etichetate. Acestea trebuie să poarte două sigle: sigla Ministerului Agriculturii – AE şi ştampila organismului care a certificat faptul că produsul respectiv este organic. În cazul produselor care nu sunt ambalate, comerciantul trebuie să prezinte documentele prin care se atestă că produsul este ceea ce pretinde a fi.

În jurul legumelor organice s-au clădit numeroase mituri, iată care este adevărul:

 

1.
Legumele organice sunt mai bune, mai sănătoase, mai nutritive

"E adevărat", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Sunt mai sănătoase, cel puţin sunt mai puţin contaminate chimic, cu radionucliţi, cu pesticide". În plus, fiind vorba de rase vechi, legumele organice au şi o valoare nutritivă mai ridicată, spune acesta. În orice caz, diferenţa de nutrienţi între legumele convenţionale şi cele organice este un subiect dezbătut.

 

2. Legumele organice nu au gust

Fals, spune prof. Mencinicopschi. Legumele organice sunt mai gustoase, ne asigură acesta. “Roşia inimă de bou, spre exemplu, care este un soi vechi, este mai gustoasă decât o roşie industrială.

Mitul nu este adevărat”, spune directorul ICA. Studiile arată că legumele organice au mai mult gust, spune Corina Zugravu. “Am experimentat şi organic, şi neorganic şi nu am văzut diferenţe. Cred că sunt numai chestii de marketing”, spune aceasta.

 

3. Legumele de la ţărani sunt ecologice

Fals. Legumele pe care le găsim la ţărani în piaţă, pot fi organice, dar sunt mici şanse. “Ţăranii s-au şmecherit şi ei”, spune prof. Mencinicopschi. Unii folosesc soiuri vechi cu îngrăşământ natural pentru ei, iar pentru piaţă fac legume frumoase cu hormoni, cu îngrăşământ sintetic. “E o realitate, dacă nu e un sistem de control nu poţi avea încredere”.

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Elena pe 27 Iun 2011, 20:32
  Hai sa nu confundam

  Sa nu confundam taranii cu micii negustori. Taranii nu mai au timp sa iasa la piata cu marfa. Ei sunt zi de zi pe camp la munca, asa-zisii tarani (vanzatorii) iau marfa din toate partile (import etc) si vand la pret dublu. Taranii adevarati se multumesc cu un pret mic, in ideea ca vine vanzatorul si ii ia marfa din curte, fara sa se mai chinuie cu transportul marfii, plata lunara a tarabei din piata, etc.

  3
  0

 • FILIPCIUC GEORGETA pe 27 Iun 2011, 13:42
  taranii s-au smecherit..

  da de unde! taranii sunt dintodeauna smecheri!de cand fac eu piata (si am 54 ani) am observat ca produsele bune le pun taranii in "pod' si cu celelalte merg la piata. Oare de unde ni se trage?

  3
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată