Wonder Foods: Condimentele

Dintotdeauna mi-a plăcut să mănânc bine. Îmi place ca mâncarea să aibă savoare, să mă încânte aromele și gusturile, să fac din fiecare masă un ritual al plăcerii și tihnei. Până

Dintotdeauna mi-a plăcut să mănânc bine. Îmi place ca mâncarea să aibă savoare, să mă încânte aromele și gusturile, să fac din fiecare masă un ritual al plăcerii și tihnei. Până aici, toate bune. Numai că mă gândesc mai mereu la principiile unei diete sănătoase, la timpul – de altfel limitat- care poate fi dedicat gătitului, la ingredientele disponibile în piață sau în supermarket, nu mai vorbesc de restaurantele în care poți mânca bine fără să îți ruinezi regimul alimentar. În  încercarea de a împăca natura mea gurmandă cu meseria de instructor de Pilates, am descoperit condimentele .

Ce sunt condimentele?

Sunt semințe, fructe, rădăcini , tulpini sau scoarță uscată , care sunt folosite în cantități mici ca aditivi alimentari, cu scopul de a aromatiza  sau uneori chiar a conserva alimentele . Multe dintre ele sunt folosite și în scopuri medicinale sau diverse tipuri de ritualuri religioase, în cosmetică sau în industria parfumurilor.  În bucătărie, condimentele sunt diferite de ierburile aromatice, care sunt părți ale plantelor verzi folosite pentru aromă.  Ierburile (oregano, busuioc) sunt de cele mai multe ori folosite proaspete, în timp ce condimentele sunt uscate și mărunțite, uneori în diverse amestecuri gata preparate.

Care sunt cele mai cunoscute condimente și cu ce te pot ajuta în dietă?

Piperul negru : folosit regulat, mai ales în combinație cu sosul Tabasco, poate accelera metabolismul cu până la 25%.

Atenție însă la tensiunea arterială,  căci excesul poate cauza puseuri de hipertensiune.  Îl poți folosi atât măcinat cât și întreg . Măcinat merge de minune cu carnea de pui, roșii și cimbru,  iar mușchiul de vită cu piper verde este delicios și nu îți strică dieta.

Usturoiul: are un rol puternic antioxidant, stimulează sistemul imunitar și ajută în reducerea colesterolului și slăbire. Este un foarte bun dezinfectant și antiinflamator . Substanțele benefice din usturoi sunt activate dacă pisezi sau toci mărunt usturoiul. Singurul dezavantaj îl reprezintă mirosul – în unele țări precum Canada și Italia este acceptabil să miroși a usturoi, dar nu și la noi. Poți să prepari un mujdei delicios pentru peștele la grătar, să îl amesteci cu iaurt și castravete  - tzatziki- ca garnitură la pui sau să îți aduci aminte de ostropelul de pui de la mama și sa îl prepari pentru masa de duminică.

Ardei iute : este un puternic antioxidant datorită capsaicinei, substanță responsabilă și cu iuțeala.  Folosiți în mâncare creează senzație de sațietate și accelerează metabolismul, fiind foarte indicați în timpul curelor de slăbire.  Îi poți folosi pentru a aroma carnea de vită împreună cu ulei de măsline și usturoi, dar și salatele delicate de caracatiță și preparatele cu fructe de mare .

Ghimbirul : ajută digestia, accelerează metabolismul și reduce grețurile din perioada sarcinii.

De asemenea, reduce absorbția grăsimii și se pare că are proprietăți afrodisiace. Se folosește foarte mult în bucătăria orientală – se servește după sushi în tradiția japoneză sau acompaniază carnea de pui sau vită în bucătăria chineză. În Europa se folosește mult pentru dulciuri, iar ca o variantă de desert ușor poți încerca un sorbeto de ghimbir.

Hreanul &  muștarul: Ajută digestia, datorită proprietăților laxative și diuretice . Hreanul este o sursă importantă de vitamina C și ameliorează problemele căilor aeriene. Le poți folosi pentru carnea de vită sau vânat, dar și în dressingurile pentru salate, cum ar fi sosul vinaigrette.

Ce alte condimente mai poți folosi?

Chimen, cardamom, scorțisoară, coriandru, semințe de mărar, fenicul, schinduf, ardei jalapeno, nucșoară, șofran, turmerică. Pune-ți imaginația la treabă și poți crea rețete minunate doar adăugând condimente.

Cum te ajută într-o dietă ?

Ai grijă să introduci treptat condimentele în dietă, pentru că există riscul unor reacții alergice , așa că e bine să începi cu cantități mici de condimente, să bei multă apă și să înveți să experimentezi cu aromele atunci când gătești.  Majoritatea celor care urmează un regim de slăbire renunță din cauza monotoniei.

Studiile au evidențiat faptul că persoanele care au ales o dietă bogată în condimente și plante aromatice au reușit să urmeze o dietă sănătoasă pentru mai multă vreme și au reușit să slăbească și să se mențină mai bine decât cei care au adoptat un regim alimentar clasic, lipsit de savoare.

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod