Tehnici orientale de revigorare a psihicului

Ai un milion de lucruri de facut, dar nu ai timp? Majoritatea oamenilor, in special cei care au si cariera si familie, sfarsesc prin a se simti de-a dreptul epuizati din aceasta cauza de multe ori de-a lungul unei zile. Pentru a scapa de starea de epuizare psihica, vizibila mai ales in timpul iernii, Estul iti propune 2 tehnici de relaxare, bazate in special pe controlarea respiratiei si a privirii.


Metoda calugarului care se uita la Luna

Qigong este o arta veche chinezeasca de vindecare, alcatuita din tehnici de controlare a respiratiei care te pot ajuta sa te concentrezi mai usor.


Regaseste-ti claritatea in gandire si armonia cu aceasta meditatie de tip Qigong si tai chi:


1. Asaza-te cu picioarele departate si cu genunchii usor indoiti. Ridica-ti bratele in fata pieptului cu mainile la nivelul ochilor, avand palmele indreptate una spre cealalata si degetele rasfirate. Cu spatele drept, mentine aceasta pozitie. Relaxeaza spatele fara sa il curbezi. Tine ochii deschisi si priveste printre degete.


2. Cu gura inchisa, atinge-ti cerul gurii cu varful limbii si respira pe nas.
3. Respira adanc de 3 ori. Dupa a treia oara, inspira cu toata puterea si da afara 60% din aerul inhalat.
4. Inspira puternic si expira 100%.
5. Inspira puternic din nou, dupa care da afara 40% din aer.
6. Inspira puternic si expira 100%.
7. Inspira puternic inca o data si da afara 20% din aer.
8. Inspira puternic si expira 100%.
9. Respira adanc de trei ori, dupa care mentine pozitia timp de 3 sau 5 minute, respirand normal.

Sfat

Pentru a-ti mentine echilibrul, concentreaza-ti privirea pe partea inferioara a abdomenului, cam cu 7 centimetri sub buric, acolo unde este centrul de gravitate al corpului.
Chinezii numesc acest centru "Campul Elixirului", deoarece de aici forta vietii, qi, isi trage seva.

 

Metoda Kundalini de rasucire a torsului

Daca iarna nu iti aduce decat o moliciune in corp, Yoga de tip Kundalini te va ajuta sa iti revii si sa iti continui ziua de lucru. Practicantii acestui tip de yoga fac miscari repetative timp in care se concentreaza asupra unui cuvant sau a unui sunet facut de propria respiratie. Repetarea miscarii stimuleaza sistemul nervos, ajutandu-te sa te relaxezi, sa te energizezi si sa iti trezesti simturile.

De cate ori te simti stors de ultima farama de energie incearca aceasta tehnica:

1. Asaza-te intr-o pozitie confortabila, cu picioarele incrucisate, cu degetele rasfirate si pozitionate pe umeri.

Tine-ti coatele in linie dreapta cu umerii. Inchide ochii.

2. In timp ce inspiri pe nas, rasuceste-ti torsul de la talie spre stanga, mentinandu-ti soldurile nemiscate, dandu-le voie astfel umerilor si capului sa urmeze restul trunchiului in miscarea de rotatei. Expira pe nas si rasuceste-te spre dreapta.

3. Repeta aceasta miscare de rotatie pentru inca un minut fara a te opri, eventual marind timpul la 2 minute sau chiar mai mult. Lasa respiratia sa te ghideze de fiecare data cand te rasucesti.

4. Atunci cand ti-ai terminat minutul (sau chiar minutele) de exercitii, incetineste miscarea treptat pana cand te opresti, dupa care iti cobori bratele pana aproape de fluierul piciorului si respira adanc de trei ori pentru a te echilibra si a te aduce intr-o stare de relaxare.

 

Sfat

Concentreaza-te asupra sunetului respiratiei pentru a nu fi distras/a de alte zgomote. Termina exercitiul cu inca trei inspirari puternicce. Nu in ultimul rand, respira pe gura, dupa care iti cobori bratele pe lateral.


 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • danicl pe 30 Ian 2006, 10:33
    ok

    sunt foarte binevenite!!!mai asteptam!!1

    0
    0

  • mariana pe 29 Ian 2006, 11:58
    excelente tehnicile chinezesti

    mi se pare foarte greu pantru incepatori dar cine are vointa si incredere cred ca da rezultate excelente deoarece eu personal am incercat alte metode chinezesti de vindecare si au dat rezultate neasteptate si nerezolvate pana atunci de nici un medic sau medicamente.acum intrebare:daca suferi de o afectiune anume sau ai probleme cu inima sau astmul,mai se recomanda aceste exercitii?as dori informatii mai multe cine are voie sa le faca indicatii si contraindicatii si timpul potrivit efectuarii lor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod