Acneea si sarcina

In perioada sarcinii s-ar putea sa te confrunti cu problema acneei, fie ca ai avut sau nu pana in acel moment. Se intalneste cel mai frecvent in primele 3 luni ale sarcinii, cand nivelul hormonal este in continua schimbare.
Progesteronul (un hormon mai masculin decat estrogenul) determina o crestere a secretiilor produse de glandele pielii, fapt care poate conduce la aparitia acneei. Insa, dupa primul trimestru al sarcinii, progesteronul este produs de catre placenta si nu de ovare, iar acneea este posibil sa dispara.


Inainte de sarcina

Daca planuiesti sa ramai insarcinata trebuie sa te consulti cu doctorul tau asupra tratamentului pentru acnee pe care il poti adopta in perioada sarcinii. Acestea pot include: tratament cu tetraciclina, tratament pe cale orala cu isotetrinoin (Roaccutane, Accutane) si tratamentul topic cu retinoizi (tretinoin, isotetrinoin, adapalene). Foarte important! Trebuie sa fii foarte precauta, deoarece multe dintre aceste optiuni pot afecta sanatatea copilului.


De exemplu, capsulele de tetraciclina pot afecta sanatatea oaselor si a dintilor fatului; isotetrinoinul poata cauza malformatii severe, iar retinoizii topici sunt absorbiti in sange cauzand, de asemenea efecte adverse. Comprimatele de eritromicina sunt singurele antibiotice care pot fi administrate in siguranta in timpul sarcinii, insa exista sanse ca rezultatele sa nu fie foarte eficiente. Cu toate acestea, cel mai indicat este sa eviti pe cat posibil medicamentele in aceasta perioada.


Efectele negative ale medicamentelor luate in timpul sarcinii

Accutane si Roaccutane: potrivit unor studii de specialitate , aproximativ 25-30% dintre copiii nascuti de mamele care au folosit Accutane in primul trimestru al sarcinii au prezentat defecte majore la nastere: cranio-faciale, cardiovasculare si defecte la nivelul sistemului nervos central.
De asemenea, exista un risc crescut de avort spontan.

Retin-A: potrivit unor studii de specialitate, mai putin de 10% din substantele acestei creme intra in sange si implicit, ajunge si la fat. Cu toate acestea exista numeroase avertismente in privinta folosirii ei de catre femeile insarcinate. Cel mai indicat este sa discuti cu un dermatolog implicatiile pe care le poate avea asupra organismului tau si al fatului.

Tetraciclina: potrivit unor studii de specialitate, tetraciclina poate inhiba dezvoltarea osaturii fatului si poate conduce la o decolorare a dintilor. Insa, a fost aprobata utilizarea acesteia in perioada de alaptare.

Vitamina A: potrivit unor studii de specialitate, suplimentele de vitamina A luate in doze mari pentru tratarea acneei, pot cauza defecte la nastere: incapacitatea de a invata, malformatii ale creierului, probleme cardiovasculare si deformari ale tegumentelor fetei.
In cazul in care consideri ca ai carente de vitamina A este recomandat sa consumi multe fructe si legume rosii, portocalii si galbene.


In timpul sarcinii

Exista posibilitatea ca pielea ta sa fie mai uscata in perioada sarcinii, astfel ca tratamentele cu benzoil peroxid (crema si gel) s-ar putea sa fie mult prea dure. Asadar este indicat sa folosesti produsele care sunt naturale la origine:
  • Uleiul din arbore de ceai este foarte benefic in cazul cosurilor si a petelor rosii de pe fata;
  • Purificarea tenului cu ajutorul unui gel de curatare pe baza de uleiuri esentiale de lavanda, portocale si rozmarin;
  • In cazul in care te confrunti cu problema punctelor negre sau ai un ten gras, o masca cu argila (caolin, bentonit) va face adevarate minuni, prin absorbtia sebum-ului si blocarea porilor;
  • Tratamentul cu ulei pur de Rosa Mosqueta este cel mai eficient in cazul cicatricelor si a punctelor rosii.

De asemenea, nu uita de importanta majora pe care apa, legumele si fructele o au asupra sanatatii pielii tale si a dezvoltarii fatului.
Daca ai probleme cu pofta de mancare din cauza greturilor matinale, incearca diferite combinatii de legume si fructe zdrobite si pasate, precum si supe pentru a asigura necesarul de vitamine si minerale.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 14 Ian 2009, 09:51
    Roaccutane si sarcina

    NU RECOMAND SA FOLOSITI ROACCUTANE DACA DORITI SA AVETI UN COPIL IN URMATORII 5 ANI. CUNOASTETI CAZURI DE PESOANE CARE AU LUAT SI AU AVUT COPII SANATOSI?

    0
    0

  • alina pe 23 Mar 2008, 20:19
    Acneea si femeia insarcinata

    Nu stiu ce sa spun in privinta produselor naturiste, am 26 de ani si de la 12 ani ma confrunt cu acneea, am urmat tot felul de tratamente recomandate de diversi medici, dar din pacate singurul tratament care a dat rezultate vizibile a fost cel cu diane-35, eu avand ovare polichistice nu stiu cum ma pot trata de acnee definitiv?

    0
    0

  • tyna pe 12 Sep 2007, 18:23
    PETELE SI PUNCTELE NEGRE

    SI MIE DE CAND AM RAMAS INSARCINATA MI-AU APARUT NISTE PETE ROSII IN JURUL GURII,GROAZNICE CA NISTE ARSURI SI NICI TRATAMENTUL CU RAZE (MAI USOARE ADEVARUL) NU M-AU AJUTAT CU NIMIC.POATE DUPA CE NASC...

    0
    0

  • florentina_moga pe 2 Oct 2006, 22:10
    Mai rau ca la pubertate

    De cand ma stiu nu am avut mari probleme cu tenul. De cand sunt insarcinata sunt plina de cosuri pe fata, pe gat, pe decolteu si pe spate. Am incercat tot ce scrie mai sus, am luat si diverse game de ingrijire a tenului. Nici o sansa. A mai trecut cineva prin asta in perioada sarcinii? Cum a-ti scapat?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod