Sărbători la dietă (partea a II-a)

Cine a zis că dacă vin sărbătorile trebuie să ne dăm dieta peste cap sau, mai rău, să facem foamea, în timp ce toată lumea se înfruptă din bunătățile de Crăciun? Acum poți să te

Cine a zis că dacă vin sărbătorile trebuie să ne dăm dieta peste cap sau, mai rău, să facem foamea, în timp ce toată lumea se înfruptă din bunătățile de Crăciun? Acum poți să te bucuri de o masă copioasă, sănătoasă și dietetică! Data trecută v-am prezentat idei de aperitive, acum trecem la felurile principale. Urmăriți blogul pentru partea a III-a: deserturi!

Feluri principale

Friptură condimentată de piept de curcan

Se  filetează restul de piept de curcan în felii de jumătate de centimetru. Se prepară un sos din chilli, o lingură de miere, zeamă de lime și se ung feliile de friptură pe una din fețe. Se lasă câteva ore la rece, apoi se întind în tavă.

Se presară cu boabe întregi de piper rosu, se stropesc cu un pahar de vin alb foarte sec și ulei . Se acoperă cu o folie de staniol și se bagă la cuptor la 150 de grade. Când sunt aproape gata, se scoate folia de aluminiu și se ridică temperatura cuptorului la 250 de grade, să se rumenească ușor friptura. Se servește cu legume la grătar: vinete, zucchini, ardei gras, presărate cu pătrunjel verde tocat marunt, ulei de măsline și oțet balsamic.

Sarmale din piept de curcan

Timp de preparare: 1 oră
La 500 de g de piept de curcan ai nevoie de o ceșcuță de orez cu bob mare, 3 cepe mari tocate mărunt, 2 legături de pătrunjel și două de mărar tocate mărunt, 2 legături de ceapă verde, o cană de pastă de roșii , 4 linguri de ulei , sare de mare grunjoasă și piper roșu măcinat grosier, o cană de zeamă de carne de la salata de piept de curcan.

Se folosesc frunze de varză murată, dar numai partea subțire, fără nervuri. Se toacă pieptul de curcan împreună cu ceapa (setează robotul pe viteza mare), se adaugă verdeața tocată mărunt și incorporează orezul.  Ai nevoie de un vas de lut cu capac. Pe fundul vasului toacă un strat de 1 cm de varză murată, apoi așează cu grijă un strat de sarmale. Încă unul de varză și tot așa, cu grijă ca ultimul strat să fie de varză tocată . Umplutura de carne se rulează în foaia de varză astfel încât dimensiunea unei sarmale să fie cam cât o nucă mare . După ce ai așezat sarmalele în vas, se toarnă deasupra pasta de roșii, zeamă de carne și uleiul și se lasă la cuptor, în vasul acoperit, timp de 1-2 ore la temperatura de 150 de grade, să se rumenească ușor.

Friptura de porc condimentată cu lime și usturoi

Pentru marinată: 6 căței de usturoi, pisați, 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de ghimbir proaspăt ras, 2 linguri de muștar de Dijon iute ,  zeamă de la 2 lime, 4 linguri de ulei de Floarea-Soarelui, 2 linguri de ulei de măsline.

Adaugă o jumătate de ardei iute roșu tocat fin.  Alege un mușchi file de porc și curăță-l de pielițe. Taie felii egale de 1 cm grosime. Combină ingredientele pentru marinată și adaugă în vas feliile de carne, și lasă-l la frigider, acoperit cu folie de prospețime, pentru 24 de ore.  Sosul în care s-a marinat carnea se pune la fiert până scade și se formează un sos condimentat, cât timp se prăjește carnea.  Bucățile de carne se scot din marinată și se prăjesc în ulei, la foc rapid, câte 3-5 minute pe fiecare parte .  Se rumenesc și se scurg de excesul de ulei pe șervețele de hârtie. Se servește cu un mix de salată (valeriana, raddicchio, iceberg, salată creață ), decorată cu felii subțiri de lime și presărată cu sosul făcut din marinată.

Poftă bună!

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod