Sărbători la dietă

Partea I: Aperitive Multe din clientele mele de la sală încep să se pregătească de prin noiembrie pentru sărbătorile de iarnă. Vin la sală, fac antrenamente intense, țin dietă . Inițial

Partea I: Aperitive

Multe din clientele mele de la sală încep să se pregătească de prin noiembrie pentru sărbătorile de iarnă. Vin la sală, fac antrenamente intense, țin dietă . Inițial îmi spun că se chinuie ca să poată să mănânce ceva bun de Crăciun.  Am stat să îmi aduc aminte de mesele de Crăciun din copilăria mea. Nu mi s-a parut că ar fi fost cu adevărat exagerate. În afara tradiționalei „salade de boeuf” și a pâinii proaspete făcute în casă, bineînțeles. Apoi mi-a spus mama secretul: sarmalele făcute de bunici erau din piept de curcan, aricii cu chifteluțe din piept de pui și friptura de porc era ceea ce azi știu că se cheamă file de porc.

Și atunci  mi-a trăznit prin cap o idee nebunească! Cum ar arăta o masă dietetică de Crăciun? Care să aibă gust, bineînțeles! Să fie savuroasă și interesantă, doar cu ingrediente sănătoase și să nu îmi distrugă iremediabil dieta . Am început să citesc, am sunat la cartierul general al bucătăriei familiei, adică la cele două bunici, mi-am adus aminte de cele 3 kilograme pe care le „câștigă” în medie fiecare român  în perioada  vacanței de iarnă  și pentru iarna asta mi-am invitat toți prietenii la masa tradițională de Crăciun... de dietă.  Iată și rețetele pe care le voi pregăti, mai jos:

Aperitive :

Salata Treviso de iarnă (timp de preparare: 5 min, timp de așteptare 2 ore)

Se taie o salată raddicchio în bucăți medii, se adaugă o legătură de mărar tocată mărunt, 1-2 castraveți cu coajă dați pe răzătoarea mare, 2 morcovi tăiați julienne, o tulpină de țelină apio tocată mărunt .  se presară un pumn de nuci brazilia și unul de nuci caju crude, se adaugă 2-3 linguri de oțet balsamic și sare de mare grunjoasă.

Se lasă la rece 1-2 ore . Se servește cu stafide aurii și bucăți de brânză. Rocquefort , câteva picături de ulei de măsline și o linguriță de vin alb, sec. Este o salată foarte aromată, care dă senzație de sațietate și te ajută să reduci din cantitatea de mâncare și, implicit, din caloriile ingerate.

Rulouri de somon și capere (timp de preparare: 30 min, timp de așteptare 3 ore)

Se pune la sare un file de somon crud, foarte proaspăt. Se presară bine cu sare grunjoasă, apoi se tamponează cu șervețele igienice de hârtie. Se lasă la rece 2-3 ore, învelit în folie de prospețime,  apoi se clătește cu apă rece. Se șterge bine de apă, tot cu hârtie, și se feliază oblic, cu un cuțit lung și bine ascuțit.

Se alege o salată creață brună, care este puțin amăruie. Se spală bine și se rup frunzele mari, care se taie la dimensiunea fileurilor de somon. Se rulează somonul în salată, adăugând în mijloc câteva capere murate. Se servește cu un sos ușor din maioneză de casă, făcută cu puțin ulei, iaurt, sos terriaky (se găsește în comerț) și puțin oțet de ghimbir.

Salată din piept de curcan

Se pune la fiert în apă cu piper boabe, 1-2 foi de dafin și sare ¼ dintr-un piept de curcan. Când carnea e fiartă, se scoate și se lasă la racit. Se taie carnea cuburi mici și se condimentează cu ceapa verde tocată mărunt, sare de mare grunjoasă și piper alb proaspăt măcinat.

Se taie 2-3 tulpini de țelină apio, o legătură de pătrunjel verde, se stoarce zeama de la o lime și se adaugă bucățile de carne. Se amestecă bine, se adaugă ulei de măsline și câteva picături de vin alb, sec.

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod