Fructele la dietă

În ultimii ani am observat că de îndată ce vine toamna, lumea vrea să țină o cură de detoxifiere. Ceea ce nu e un lucru rău. Dar toate poveștile încep cu: “ Am o dietă bazată pe

În ultimii ani am observat că de îndată ce vine toamna, lumea vrea să țină o cură de detoxifiere. Ceea ce nu e un lucru rău. Dar toate poveștile încep cu: “ Am o dietă bazată pe fructe”. E oare sănătos să înlocuiești grupe alimentare întregi- cum ar fi carnea, lactatele -  cu fructe?

Ce conțin fructele?

În general, fructele au un conținut caloric redus, dar conțin o cantitate însemnată de zaharuri – fructoza, sucroza și alte categorii de carbohidrați. Zaharul este ușor de digerat și ne dă energie rapid, dar în cazul unui consum excesiv de fructe, surplusul de energie se transformă în depuneri de grăsime. Fructoza sau “zahărul din fructe” are aceeași încărcătură calorică de 4 kcal /gram ca și zahărul din ciocolată. Fructoza semnalează organismului că e cazul să stocheze grăsimea în loc să o ardă, chiar în cazul unui deficit caloric.

Așadar, dacă vrei să slăbești, redu consumul de fructoză.

Fibrele din fructe se regăsesc în special în coajă. Din păcate, tot în coajă se regăsesc reziduurile tratamentelor cu insecticide, coloranți și conservanți. Sucurile de fructe pierd o mare parte din fibre și ușurează absorbția intestinală, deci în ficat ajunge o cantitate și mai mare de fructoză decât dacă ai mânca fructul întreg. Deci e de preferat să mănânci fructul întreg în schimbul sucului natural de fructe. De asemenea, sucurile de fructe conservate, disponibile în comerț, sunt îmbogățite cu arome și zahăr, deci sunt de evitat.

Vitaminele și mineralele despre care auzim că se găsesc în fructe nu sunt prezente într-o cantitate semnificativă, astfel încât să asigure necesarul organismului. Fructele care au fost stocate perioade lungi de timp sau cele conservate sunt și mai sărace în nutrienți.

Aportul optim de vitamine și minerale în organism se poate asigura printr-o dietă echilibrată și diversificată, nu prin consumul exagerat de fructe.

Antioxidanții și enzimele se găsesc în fructele foarte proaspete sau congelate. Prin congelare nu se pierde din conținutul de enzime și antioxidanți , deci dacă nu găsești fructe foarte proaspete, poți apela la cele congelate fără nici o grijă.

Fructele și slăbirea
Multe din clientele începătoare se grăbesc să slăbească. În graba lor, fac o greșeală majoră, dar care nu pare atât de gravă: înlocuiesc una sau mai multe mese cu fructe. În felul acesta, își privează organismul de grăsimi esențiale, proteine , vitamine și minerale și consumă o cantitate prea mare de zahăr. Fructele trebuie să fie incluse într-o dietă echilibrată, fără a neglija celelalte grupe alimentare.

Mai mult, consumul excesiv de fructe declanșează procesul de stocare a grăsimilor, pierderea masei musculare și poate duce la malnutriție.

Ce fructe sunt indicate?

Fructele de sezon sunt cele mai potrivite și e de preferat ca ele să provină din zone în care nu se folosesc pesticide și insecticide. De asemenea, e important să alegi fructe proaspete, care nu au petrecut timp îndelungat în depozite. În felul acesta te asiguri că au o concentrație mai mare de vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.

Câte fructe ar trebui să mănânci?

Vrei să scapi de ultimele kilograme înainte de sărbători? Atunci limitează-te la 1-3 porții pe zi, de preferință înainte și după antrenament sau în prima parte a zilei. Alege fructe cu conținut caloric redus, de preferință de sezon.

Când trebuie mâncate fructele?

Cel mai bine e să mănânci fructele între mese, nu după masă.
Eviți balonarea, încărcarea excesivă a stomacului și îți controlezi mai bine apetitul. În plus, tranzitul intestinal este optimizat și procesul de digestie nu are de suferit.

Care sunt beneficiile fructelor?
Consumul regulat de fructe , în cantități limitate, scade riscul de cancer și boli cardiovasculare, scade riscul de diabet și reduce colesterolul, scade tensiunea arterială și ajută la controlul apetitului.

Știai că…

Pepenele roșu conține 7 g de zahăr la 100 de g de fruct? Porția medie de pepene este de 600 de g , deci 42 de g de zahăr.

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod