Cinci sfaturi pentru prelungirea tineretii

Adevarul este ca, pana in jurul varstei de 40 de ani, nu realizam la adevarata dimensiune faptul ca vom imbatrani. Expresia "tinerete fara batranete" nu si-a pierdut inca semnificatia. Dar, asa cum se spune, nimic nu dureaza o vesnicie si ar trebui sa ne preocupam cat mai de timpuriu de mentinerea tineretii - in special din punct de vedere emotional. Dar cum putem face acest lucru, in contextul ritmului trepidant al existentei cotidiene?

Chiar daca poate parea greu de crezut, avem control considerabil asupra modului in care inaintam in varsta. Cu alte cuvinte, efectuand o serie de schimbari in stilul nostru de viata, avem toate sansele sa ne mentinem in forma excelenta o perioada cat mai indelungata. Nici macar nu este vorba de modificari majore, dar, desi aparent nesemnificative, acestea au un impact considerabil asupra noastra pe termen lung.

Mintea la contributie

Nu cred ca mai este necesar sa enumeram numeroasele avantaje pe care le-ai avea daca ti-ai antrena creierul in fiecare zi.
Cu asa numitele "exercitii de aerobica mentala" iti imbunatatesti memoria, scazi riscul maladiei Alzheimer (ale carei cauze nu se cunosc nici astazi) si, per ansamblu, iti imbunatatesti considerabil calitatea vietii.

Prin urmare, incearca sa-ti extinzi in permanenta orizonturile: citeste, invata sa canti la un instrument, antreneaza-te in jocuri care iti solicita concentrarea si gandirea logica (de exemplu sah sau scrabble), dezleaga rebusuri, rezolva teste de cultura generala si, in general, dezvolta-ti hobby-uri care te stimuleaza, fara a te obosi peste masura.

Socializeaza

In general, persoanele sociabile si comunicative au o speranta de viata mult mai ridicata decat cele solitare. Faptul este explicabil inclusiv din punct de vedere fiziologic: tensiunea arteriala se mentine in parametrii normali, somnul este mai profund si mai odihnitor, stresul - mai redus, iar sistemul imunitar este mai puternic.

Combate stresul

Da, stiu cum iti suna acest lucru: usor de zis, dar aproape imposibil de facut.
Este adevarat ca nu-l putem elimina din viata noastra, dar cel putin ne putem pune la punct resursele cu ajutorul carora sa luptam impotriva lui. Primul pas in aceasta directie este sa devii cat mai realista referitor la ceea ce poti realiza in fiecare zi, evitand astfel suprasolicitarea.

In aceeasi nota, stabilirea unei liste de prioritati te va ajuta sa iti "aerisesti" programul zilnic de lucru. De asemenea, ar trebui sa inveti sa spui mai des "nu" (eventual, exerseaza singura in fata oglinzii), pentru ca in caz contrar, iti vei asuma prea multe responsabilitati, carora nu le vei putea face fata.

Gandeste pozitiv

Se stie ca optimistii traiesc mai mult (si mai bine) decat pesimistii, asadar gandirea pozitiva nu este doar "folclor".
Este cu atat mai interesant cu cat te poti educa tu insati, astfel incat sa privesti partea plina a paharului in orice situatiei. Pentru o vreme, va trebui sa-ti "aduci aminte" sa gandesti pozitiv, dar daca vei persevera, va deveni un mod de viata. Nu in ultimul rand, nu lasa nici o zi sa treaca fara a-ti face o cat de mica bucurie.

Ai grija la... mediul inconjurator

Ne-am obisnuit cu el, sau mai bine-zis asa ne place sa credem: trafic, zgomot, poluare, fum de tigara. Pe unele dintre acestea nu le poti controla, dar pe altele poti sa le combati, reducand expunerea la soare, renuntand la fumat, incercand sa "gestionezi" tehnologia moderna pe care o ai la dispozitie, scopul tau fiind cel de a evita suprasaturarea cu informatie (ceea ce cauzeaza, bineinteles, stres).

de Greta Harja


Daca simti ca ai probleme legate de nutritie sau alimentatie si vrei ca specialistul nostru in domeniu sa te ajute cu unsfat, o indrumare sau chiar o consultatie, scrie-ne la adresadieta@eva.ro si mesajul tau nu va ramane fara raspuns.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod